Čína 2.0, čo nás čaká? (environmentálne reformy a ochrana životného prostredia v Číne)

Pavel Dvorak (@dvorakpaveljr)
Just my photojournal
8 min readJan 29, 2018

Čína má dnes nepeknú povesť ako jedna najznečistenejších krajín sveta. Smog vo vzduchu, špinavá voda, vyrúbané lesy, rozširujúce sa púšte a mnoho ďalších environmentálnych problémov trápi krajinu s najväčšou ekonomikou sveta už dlho. Nebolo ľahké byť takmer štyridsať rokov továrňou sveta, avšak čo sa týka ekonomického rastu, bola táto cesta úspešná. Dnes je Čína na jej konci. Ríša stredu sa rozhodla zmeniť svoju rolu úplne od základov. Za posledné roky sa Čína stala najväčším investorom v zelených technológiách na svete. To však nestačí. Čína rozbehla mohutnú kampaň na odstránenie znečistenia životného prostredia. Hlavne v poslednom čase naberá rýchlo na obrátkach. Posledné mesiace sú pre obyvateľov plné nevídaných zmien, pre mnohých je to peklo, sľubujúce čistú budúcnosť pre ďalšie generácie.

Zo špinavej na čistú v priebehu roka

Všetko to začalo tak, ako zvyknú začínať všetky veľké kampane v Číne. Prejavom prezidenta a predsedu strany Xi Jinpinga. Ten odvysielal prejav pre celý národ v ktorom spustil oficiálnu kampaň za „Zelené hory a modré rieky”. Je to jeho druhá najväčšia kampaň na reformáciu krajiny od jeho nástupu na čelo Číny. Rovnako ako prvá, megalomanská kampaň proti korupcii s názvom „Proti tigrom, aj muchám (rozumej veľkým, ale aj malým korupčníkom)”, mení Čínu od základov. Zmena vládnej politiky ohľadom životného prostredia sa v prvom kole dotkla najmä priemyslu. Ale dnes ju cíti aj čínsky turizmus, či bežný občan. Ako sa teda konkrétne Čína mení?

Čínsky priemysel 2.0

V okolí Šanghaja sa za posledné dva mesiace zatvorilo niekoľko stoviek tovární! V širokom okolí Pekingu (kde sídli ťažký priemysel) to môžu byť kľudne tisíce. Environmentálne kontroly chodia do výrobných podnikov niekoľkokrát do týždňa. Kontrolóri sú vybavení tou najmodernejšou technológiou. Napríklad nad továrňami lietajú drony a merajú výpary vo vzduchu. Na výrobné procesy, ktoré najviac znečisťujú ovzdušie (napríklad spracovanie povrchu kovov kyselinami), dávajú prísne nariadenia na použitie vhodných strojov a technológií. Len čo nejaká továreň nesplňuje dané nariadenia, je okamžite dočasne zatvorená. V stanovenom čase je povinná všetky nedostatky odstrániť. Aby sa zabránilo výrobe aj po odstávke, zvyknú továrne odstrihnúť od prívodu elektriky a plynu. Za každé porušenie nariadenia nie je podľa nového zákona zodpovedný manažment, ale priamo majiteľ. Ak vláda príde na to, že továreň porušila zákaz výroby, ide do väzenia.

Ak sa znečistenie ovzdušia dostane nad stanovené limity, okamžite sa zastavujú všetky výrobné prevádzky v okolí. A to nie len na pár dní, ale zákaz výroby dostanú továrne pokojne aj na mesiac. Z dôvodu týchto zmien sa pôvodné materiály stávajú v Číne nedostatkovým tovarom. Väčšina čínskych zlievarní zatvorila, alebo obmedzila výrobu. Cena železa sa zvýšila za posledný rok niekoľkonásobne, ale aj keď firmy peniaze majú, tovaru nie je dostatok. Aj slovenskí obchodníci zažili v poslednom čase výrazne viac oneskorených dodávok, posunuté termíny dodania, nuž a zákonite aj zvýšené ceny.

Avšak čínski obchodníci to pocítili oveľa tvrdšie. Sú to práve lacní výrobcovia a garážové firmy, ktorí miznú po stovkách. Čína sa rozhodla, že environmentálnu kampaň prežijú len tí najväčší, pre tých je dokonca možnosť dostať sa na špeciálne vládne zoznamy firiem, ktorých sa napríklad zastavenie prevádzok pri veľkom smogu netýka, alebo majú lepší prístup k materiálom. Tieto firmy majú dosť financií na to, aby investovali do nových strojov, a najmä aby prežili.

Čína už nechce byť továrňou sveta, ale na druhej strane nemôže si to dovoliť spraviť zo dňa na deň. Preto Čína robí súčasne opatrenia na záchranu exportu. Investície do automatizácie výroby, inteligentných strojov a robotov sú dnes v Číne takmer povinné. Avšak štát na ne poskytuje dotácie v forme pokrytia až 50 % nákladov, niekedy aj viac. Rovnako sa snaží držať kurz yuanu relatívne nízko, pretože jeho nárast za posledné roky bol tvrdou ranou pre exportné firmy.

Najväčšou snahou Číny je prejsť na high tech technológie a do priemyslu s vysokou pridanou hodnotou. Všetky čínske firmy musia nasledovať príklad firmy Huawei, ak chcú prežiť aj v Číne 21. storočia.

Čínsky turizmus 2.0

Nová environmentálna situácia sa nedotkla len priemyslu, ale aj turizmu. Keďže okrem tlmočenia sa venujem aj svojej vlastnej cestovnej kancelárii zameranej na Čínu, stretávam sa pravidelne s oboma svetmi. V rámci mojich zájazdov chodím každý rok do jedného z najväčších a najkrajších prírodných parkov v Číne — Zhangjiajie.

V parku sa nachádzajú desiatky budov, ktoré si tu postavili miestni ľudia a prevádzkujú v nich malé hotely. Každý rok v jednom z nich bývam aj ja. Keď som chcel však prísť tento rok v júni, nemohol som sa majiteľovi zrazu dovolať. A tak som začal zisťovať čo sa deje. Miestna vláda rozhodla, že všetky stavby v celom parku musia byť z dôvodu environmentálnej politiky kompletne zdemolované! Nesplňujú nariadenia, nemajú kanalizáciu, ani čističky vody. V národnom parku sa zatiaľ inštalácia kanalizácie ani neplánuje. A tak zostáva len demolácia a presunutie ľudí mimo parku.

Druhé miesto, kam chodím pravidelne, je jazero Erhai v meste Dali. Je to jedno z najväčších jazier v Číne vyvierajúcich zo zeme. Má obvod takmer 200 km a je nádherné. Avšak za posledné roky s obrovským boomom turizmu v Číne bolo aj výrazne znečistené.

Dnes sú všetky prevádzky na jeho brehu a väčšina prevádzok v blízkom a ďalekom okolí zavreté! Hovorím o stovkách hotelov, reštaurácií a iných zariadení! Pôvodne ľuďom vláda povedala, že budú musieť mať zavreté tri mesiace z dôvodu stavby kanalizácie. Dnes je kanalizácia z veľkej časti dokončená, avšak stovky prevádzok sú zavreté viac ako rok!

Zostali opäť len tí veľkí, pretože tí majú peniaze na všetky nové investičné nároky, ktoré čínska vláda požaduje. Mnohí majitelia ubytovní už dávno zavreli, niektorí dúfajú, že sa to zmení. Avšak úvery, ktoré mnohí z nich majú, ako aj nájmy za budovy, platia stále. Ak by polícia prišla na to, že tam načierno ubytovali hostí, hrozí im doživotný zákaz založenia si prevádzky, a niekedy aj väzenie. Aké majú teda možnosti? Spoliehať sa na seba. Žiadne dotácie od vlády, poistenie, ani pozastavenie splátok na úvery v Číne nefunguje.

Keď sa prechádzate po čínskom vidieku, zistíte, že na mnohých miestach sa už nesmie obrábať pôda. Čína si za posledných sto rokov takmer kompletne zničila všetky svoje lesy, dnes sa to snaží napraviť. Mnoho polí, kde desaťročia ľudia pestovali svoje plodiny je dnes uzavretých a na ich mieste rastú úplne nové, mladé lesy. Výrub takýchto lesov je pre človeka rovnako nebezpečný, ako porušenie hocijakej inej environmentálnej politiky Číny. Je možné za to ísť do väzenia!

Prečo zmena prišla dnes?

Prečo táto zmena prišla teraz? Tak náhle? Domnievam sa, že to má tri hlavné dôvody.

Prvým je sociálna stabilita. S extrémne rýchlym zbohatnutím mestského obyvateľstva sa tlak na vládu v otázke životného prostredia neustále zvyšoval. Za posledné roky Čína videla obrovský nárast masových protestov a protestných pochodov za účasti tisícok ľudí — väčšina bola z dôvodu environmentálnych problémov. Ľudia začali spisovať petície a posielať sťažnosti na vedenie Číny. Vládu žalovali na súdoch za znečistenie.

Obyvatelia viacerých miest v Číne zablokovali za posledné roky niekoľko pokusov o výstavbu chemických továrni. Investigatívna novinárčina v Číne takmer neexistovala, ale teraz zažíva malý boom a jej hlavnou témou je životné prostredie. Video od investigatívnej novinárky plné škandálnych odhalení, napríklad o výnimkách v emisiách pre vládne podniky, zatriaslo čínskym internetom približne pred dvoma rokmi. Práve vtedy sa prvý raz ukázalo, že čínska vláda svoj postoj mení. Pred piatimi a viac rokmi by takéto video nikdy nevzniklo, tentoraz však nielenže vzniklo, mohlo sa aj necenzurované voľne šíriť internetom a dokonca ho citovali aj v štátnej televízii (po nejakom čase jeho cenzurovanie predsa len prišlo).

Druhým dôvodom je ekonomický rast Číny. Odstránenie znečisteného prostredia by do budúcnosti bolo také drahé, že ekonomický rast Číny, ktorý zaznamenala za posledných 50 rokov, by nebol dostačujúci. Ak chce Čína udržať stabilný ekonomický rast, čo je mantrou súčasného čínskeho prezidenta, musí vyriešiť situáciu životného prostredia v krajine už dnes. Čína nebude mať v budúcnosti dostatočne veľkú pracovnú silu na to, aby mohla opraviť zničené životné prostredie a zároveň naďalej bohatnúť. Treba si uvedomiť, že budúca aktívna generácia ľudí sú všetko jedináčikovia! Tá dnešná aktívna generácia pochádza bežne aj z piatich — siedmich detí. Tá zmena bude v Číne citeľná. Dnes ešte nie je pre Čínu neskoro, a preto je to práve dnes, kedy Čína musí zlepšiť životné prostredie.

Za to, že táto zmena prišla tak náhle podľa môjho názoru existuje aj tretí dôvod, paradoxne je ním súčasný americký prezident Donald Trump. Hnacím motorom environmentálnej politiky sveta a úsilia za dobré životné prostredie bola vždy Amerika. S príchodom nového prezidenta však Amerika z tejto pozície odišla. Toto miesto je úzko spojené aj s pozíciou „továrne na myšlienky a hodnoty súčasného sveta“. Nuž a na toto, dnes voľné miesto, si robí nároky práve Čína. Neúprosne sa snaží dostať tam, kde 100 rokov bola Amerika. Čína chce aby v budúcnosti svet preberal jej myšlienky a hodnoty. Životné prostredie je teraz tá najlepšia príležitosť ako tento proces zrýchliť. Čína chce ukázať svetu, že je schopná okamžite zmeniť stav znečistenia prostredia vo svojej vlastnej krajine, a tým pádom je to schopný spraviť aj zvyšok sveta. Čína sa tak dostane na pozíciu svetového lídra v globalizácii, po ktorej tak túži.

Čo to znamená pre nás?

Čína je dnes považovaná za jednu z najznečistenejších krajín sveta. Do budúcnosti to bude jedna z najčistejších krajín! Je to viac ako pravdepodobné, pretože len v Číne si vláda môže dovoliť takto prísne vynucovať dodržiavanie nových environmentálnych nariadení. A zároveň žiadna iná krajina neinvestuje toľko prostriedkov do nových technológií. Okrem iného Čína stavia celé mestá fungujúce na obnoviteľnej energii. Kompletne opúšťa ťažbu uhlia a prechádza na jadrovú energiu a energiu z obnoviteľných zdrojov. Dnes má Čína 36 jadrových reaktorov a ďalších 20 je vo výstavbe. 70 % všetkých solárnych zohrievacích zariadení sveta je v Číne. Provincia Qinghai, ktorá má rozlohu 720 000 kilometrov štvorcových tento rok bežala celý jeden mesiac iba z obnoviteľných zdrojov energie (najmä veternej a solárnej).

Čína rozširuje infraštruktúru verejnej dopravy. Už fungujúca sieť rýchlovlakov v Číne má dnes okolo 22 000 km , ďalších približne 15 000 km je vo výstavbe. Len na porovnanie, je to viac ako dĺžka trate rýchlovlakov Francúzska, Nemecka, Japonska, Nemecka, USA a Británie sčítané dokopy.

Čína chce aby do roku 2025 pätina všetkých predaných aut bola s hybridným, alebo elektrickým pohonom a do blízkej budúcnosti plánuje zákaz výroby automobilov na klasické palivové motory. O presnom termíne sa jedná práve v období, ako píšem tento článok. Priemysel znečisťujúci svet odchádza z Číny. Ten najšpinavší do Európy a Ameriky, ale kompletne nemôže. Pomaly ho preto preberá India, juhovýchodná Ázia a Afrika. Západ by si však mal zvykať na novú myšlienku. Mnohé výroby sa budú stále intenzívnejšie prenášať naspäť do Európy. Tento proces sa už začal, je to jeden z hlavných cieľov novej hodvábnej cesty Číny, myšlienky, ktorú teraz tak propaguje čínske vedenie. Aj preto čínski investori vo veľkom investujú do tovární v Európe.

Číňania majú totiž oproti nám jednu veľkú (ne)výhodu. O tom, kam sa bude uberať ich ekonomika, rozhoduje vláda a sú schopní vedieť to dopredu z televíznych správ a novín. S takmer absolútnou mocou, ktorú tu Komunistická strana má, je veľká pravdepodobnosť, že to nebudú len plané sľuby, ako to býva v Európe.

Zoznam toho, čo Čína robí pre „Zelené hory a modré rieky“ nekončí. Skôr alebo neskôr sa aj zvyšok sveta bude musieť začať brať príklad z Číny. A vtedy Čína dosiahne presne to, po čom túži od roku 1949. Byť hlavným svetovým lídrom.

Tento článok vyšiel najprv v časopise .Týždeň

SaveSaveSaveSave

Originally published at www.cestycinou.sk on January 29, 2018.

--

--