Coronavirus: Pse duhet të veproni tani

Vjosa Xhaferi
Mar 15, 2020 · 27 min read

Autor: Tomas Pueyo, publikimi origjinal

Përkthyer dhe shqipëruar nga: D-r. Vjosa Xhaferi

Me gjithçka që po ndodh në lidhje me Coronavirus, mund të jetë shumë e vështirë të vendosësh se çfarë të bësh sot. A duhet të prisni për më shumë informacion? Doni të bëni diçka sot? Çfarë?

Ja çfarë do të përfshij në këtë artikull, me shumë tabela, të dhëna dhe modele me shumë burime:

Sa raste të koronavirusit do të ketë në zonën tuaj?

Çfarë do të ndodhë kur materializohen këto raste?

Çfarë duhet të bëni?

Kur?

Kur të keni lexuar artikullin, këtë do ta kuptoni:

Koronavirusi po vjen tek ju.

Po vjen me një shpejtësi eksponenciale: gradualisht, dhe pastaj papritmas.

Është çështje ditësh. Ndoshta një javë ose dy.

Kur të ndodhë, sistemi juaj i kujdesit shëndetësor do të mbingarkohet.

Bashkëqytetarët tuaj do të trajtohen në korridoret.

Punonjësit e rraskapitur të kujdesit shëndetësor do të stërlodhen. Disa edhe do të vdesin.

Ata do të duhet të vendosin se cili pacient do të merr oksigjenin dhe cili do të vdes.

Mënyra e vetme për ta parandaluar këtë është distanca sociale sot. Jo neser Sot.
Kjo do të thotë të qëndrojnë sa më shumë njerëz në shtëpi, duke filluar që tani.

Si politikan, udhëheqës i komunitetit ose drejtues biznesi, ju keni fuqinë dhe përgjegjësinë për të parandaluar këtë.

Ju mund të keni frikë sot: Po sikur të reagoj shumë? A do të qeshin njerëzit me mua? A do të zemërohen me mua? A do të dukem budalla? A nuk do të jetë më mirë të prisni që të tjerët të ndërmarrin hapat e parë? A do ta dëmtoj shumë ekonominë?

Por në 2–3 javë, kur e gjithë bota është në mbyllje, kur ditët e pakta të distancimit shoqëror që do të keni mundësuar, do të keni shpëtuar jetë, njerëzit nuk do t’ju kritikojnë më: Ata do t’ju falënderojnë që keni marrë vendimin e duhur.

1. Sa raste të koronavirusit do të ketë në zonën tuaj?

Numri i përgjithshëm i rasteve u rrit në mënyrë eksponenciale derisa ishte e kufizuar në Kinë . Por më pas, ajo doli jashtë, dhe tani është një pandemi që askush nuk mund ta ndalojë.

Deri më sot, kjo më së shumti është për shkak të Italisë, Iranit dhe Koresë së Jugut:

Ka kaq shumë raste në Korenë e Jugut, Itali dhe Iran që është e vështirë të shohësh pjesën tjetër të vendeve, por le të zmadhojmë në atë cepin e djathtë të poshtëm të tabelës.

Ka dhjetëra vende me ritme të rritjes eksponenciale. Ndërsa sot, shumica e tyre janë vende perëndimore.

Nëse vazhdoni me atë lloj të normës së rritjes për vetëm një javë, kjo është ajo që do të ndodh:

Nëse doni të kuptoni se çfarë do të ndodhë, ose si ta parandaloni atë, duhet të shikoni në rastet që e kanë kaluar tashmë këtë: Kina, vendet lindore me përvojë SARS, dhe Italia.

Ky është një nga grafikët më të rëndësishëm.

Ai tregon në shtyllat ngjyrë portokalli numrin zyrtar ditor të rasteve në provincën Hubei: Sa njerëz u diagnostikuan atë ditë.

Shtyllat gri tregojnë rastet e vërteta të përditshme të koronavirusit. CDC kineze i gjeti këto duke pyetur pacientët gjatë diagnostikimit kur filluan simptomat e tyre.

Është e rëndësishme, këto raste nuk ishin të njohura në momentet që ndodhën. Ne mund t’i kuptojmë rrjedhën e tyre vetëm duke parë në mënyrë retrograde: Autoritetet nuk e dinë që dikush sapo filloi të ketë simptoma. Ata e kuptojnë kur dikush shkon te mjeku dhe diagnostikohet.

Çfarë do të thotë është se shtyllat e portokallit ju tregojnë se çfarë dinin autoritetet, dhe ato gri çfarë po ndodhte në të vërtetë.

Më 21 Janar, numri i rasteve të reja të diagnostikuara (portokalli) po shpërthen: ka rreth 100 raste të reja. Në realitet, kishte 1.500 raste të reja atë ditë, duke u rritur në mënyrë eksponenciale. Por autoritetet nuk e dinin këtë. Ajo që ata dinin ishte se papritmas kishte 100 raste të reja të kësaj sëmundje të re.

Dy ditë më vonë, autoritetet mbyllën Wuhan. Në atë pikë, numri i rasteve të reja të diagnostikuara çdo ditë ishte 400 ~. Vini re atë numër: ata morën një vendim për të mbyllur qytetin me vetëm 400 raste të reja brenda një dite. Në realitet, kishte 2.500 raste të reja atë ditë, por ata nuk e dinin atë.

Një ditë më pas, 15 qytete të tjera në Hubei u mbyllën.

Deri në 23 Janar, kur Wuhan mbyllet, ju mund të shikoni grafikun gri: po rritet në mënyrë eksponenciale. Rastet e vërteta po shpërthejnë. Sapo Wuhan mbyllet, rastet ngadalësohen. Më 24 Janar, kur mbyllen edhe 15 qytete të tjera, numri i rasteve të vërteta (përsëri, gri) rritej. Dy ditë më vonë, numri maksimal i rasteve të vërteta u arrit, dhe që nga ajo kohë ka rënë.

Vini re se rastet e portokallit (zyrtare) ishin akoma në rritje në mënyrë eksponenciale: Për 12 ditë të tjera, dukej sikur kjo gjë ishte akoma duke shpërthyer. Por nuk ishte ashtu. Është vetëm se rastet po merrnin simptoma më të forta dhe shkonin te mjeku më shumë, dhe sistemi po i identifikonte në ato momente.

Ky koncept i rasteve zyrtare dhe të vërteta është i rëndësishëm. Le ta mbajmë në mend për më vonë.

Pjesa tjetër e rajoneve në Kinë ishin të koordinuara mirë nga qeveria qendrore, kështu që ata morën masa të menjëhershme dhe drastike. Ky është rezultati:

Çdo linjë e rrafshët është një rajon Kinez me raste të koronavirusit. Secili kishte potencialin të bëhej lakore eksponenciale të rasteve, por falë masave që u ndermorrën pikërisht në fund të janarit, të gjithë ndaluan virusin përpara se të përhapet.

Ndërkohë, Koreja e Jugut, Italia dhe Irani kishin një muaj të plotë për të mësuar, por jo. Ata filluan të njëjtën rritje eksponenciale të Hubei dhe kaluan çdo rajon tjetër kinez para fundit të shkurtit.

Vendet Lindore

Rastet e Koresë së Jugut kanë shpërthyer, por a keni pyetur veten pse nuk ka Japonia, Tajvani, Singapori, Tajlanda apo Hong Kong?

Tajvani nuk e ka arritur as të paraqitet në këtë grafik sepse nuk ka pragun e 50 rasteve që kam përdorur.

Të gjithë ata u goditën nga SARS në 2003, dhe të gjithë mësuan prej tij. Ata mësuan se si mund të jetë virale dhe vdekjeprurëse, kështu që ata dinin të reagonin seriozisht. Kjo është arsyeja pse të gjithë grafikët e tyre, megjithëse filluan të rriten shumë më herët, ende nuk duken si eksponenciale.

Deri më tani, ne kemi histori të shpërthimit të koronavirusit, qeveritë që shofin kërcënimin dhe i ndërmarrin masa. Megjithatë, për pjesën tjetër të vendeve, është një histori krejt tjetër.

Para se të kaloj te ata, një shënim për Korenë e Jugut: Vendi është ndoshta një më i largët. Koronavirusi u përmbajt në 30 rastet e para. Pacienti 31 ishte një përhapës i cili ua kaloi mijëra njerëzve të tjerë. Për shkak se virusi përhapet përpara se njerëzit të shfaqin simptoma, me kohën që autoritetet kuptuan çështjen, virusi ishte i pranishëm. Tani ata po paguajnë pasojat e këtij rasti. Përpjekjet e tyre të kontrollit tregojnë, megjithatë: Italia tashmë e ka kaluar atë në një numër rastesh, dhe Irani do ta kalojë atë nesër (3/10/2020).

Shteti i Uashingtonit

Ju keni parë tashmë rritjen e numrit të të infektuarve në vendet perëndimore dhe si duken parashikimet e këqija të vetëm një jave. Tani imagjinoni se kontrolli nuk do të ndodhë si në Wuhan ose në vendet e tjera të Lindjes, dhe shkaktoni një epidemi kolosale.

Le të shohim disa raste, të tilla si Shteti Uashington, San Francisko Bay Area, Paris dhe Madrid.

Shteti i Uashingtonit është Wuhan i Sh.B.A-së. Numri i rasteve atje po rritet në mënyrë eksponenciale. Tani është në 140.

Por diçka interesante ka ndodhur herët. Shkalla e vdekjes ishte shumë e lartë. Në një moment, shteti kishte 3 raste dhe një vdekje.

Ne e dimë nga vendet e tjera që shkalla e vdekjes së koronavirusit është çdo gjë midis 0.5% dhe 5% (më shumë se më vonë). Si mund të jetë niveli i vdekjes 33%?

Doli se virusi ishte përhapur i pazbuluar për javë të tëra. Nuk do të kishte vetëm 3 raste. Është se autoritetet kanë ditur vetëm për 3, dhe njëri prej tyre ka vdekur, sepse sa më e rëndë të jetë gjendja, aq më shumë ka të ngjarë që dikush të testohet.

Kjo është pak a shumë si shtyllat portokalli dhe gri në Kinë: Këtu ata dinin vetëm për shufrat e portokallit (rastet zyrtare) dhe ato dukeshin mirë: vetëm 3. Por në realitet, kishte qindra, ndoshta mijëra raste të vërteta.

Kjo është një çështje: Ju dini vetëm rastet zyrtare, dhe jo ato të vërteta. Por ju duhet të dini ato të vërteta. Si mund të vlerësoni (parashikoni/përcaktoni) ato të vërteta? Rezulton, ka disa mënyra. Dhe unë kam një model për të dy, kështu që ju mund të luani me numrat gjithashtu (link direkte për kopjimin e modelit).

Së pari, përmes vdekjeve. Nëse keni vdekje në rajonin tuaj, mund ta përdorni atë për të vlerësuar numrin e rasteve të vërteta aktuale. Ne e dimë përafërsisht sa kohë duhet që ai person të kalojë nga marrja e virusit deri në vdekje, mesatarisht (17.3 ditë). Kjo do të thotë që personi që vdiq më 2/29 në Washington State ndoshta u infektua rreth 2/12. Atëherë, ju e dini shkallën e vdekshmërisë. Për këtë skenar, unë jam duke përdorur 1% (ne do të diskutojmë më vonë detajet). Kjo do të thotë se, rreth 2/12, tashmë kishte rreth 100 raste në zonë (nga të cilat vetëm një përfundoi në vdekje 17.3 ditë më vonë).

Tani, përdorni kohën mesatare të dyfishimit për koronavirusin (koha që duhet për të dyfishuar rastet, mesatarisht). Është 6.2 ditë. Kjo do të thotë që, në 17 ditët që i duhej të vdiste ky person, rastet duhej të shumoheshin me ~ 8 (= 2 ^ (17/6)). Kjo do të thotë se, nëse nuk jeni duke diagnostikuar të gjitha rastet, një vdekje sot do të thotë 800 raste të vërteta sot.

Shteti i Uashingtonit ka sot 22 vdekje. Me llogaritje të shpejtë, ju nënkuptoni se flitet për 16,000 raste të vërteta të koronavirusit sot. Për aq sa rastet zyrtare në Itali dhe Iran kombinohen.

Nëse shikojmë në detaje, kuptojmë se 19 prej këtyre vdekjeve ishin nga një grupim, i cili mund të mos e kishte përhapur virusin gjerësisht. Pra, nëse i konsiderojmë ato 19 vdekje si një, vdekjet totale në shtet janë katër. Përditësimi i modelit me atë numër, ne kemi ende 3,000 raste sot.

Kjo qasje nga Trevor Bedford shikon vetë viruset dhe mutacionet e tyre për të vlerësuar numrin e çështjeve aktuale

Përfundimi është se supozohet të ketë 1.100 raste në shtetin Uashington tani.

Asnjë nga këto qasje nuk është perfekte, por të gjitha tregojnë për të njëjtin mesazh: Ne nuk e dimë numrin e rasteve të vërteta, por është shumë më i lartë se ai zyrtar. Nuk është në qindra. Është në mijëra, ndoshta më shumë.

San Francisco Bay Area

Deri në 3/8, Zona e Gjirit nuk pati ndonjë vdekje. Kjo e bëri të vështirë të dihet se sa raste të vërteta kishte. Zyrtarisht, ka pasur 86 raste. Por SH.B.A. i detekton me vështirësi rastet sepse nuk kanë komplete/reagjent të mjaftueshme. Vendi vendosi të krijojë kompletin/reagjentin e tyre për testim, i cili doli jo i suksesshëm dhe nuk funksionoi.

Ky ishte numri i testeve të kryera në vende të ndryshme deri më 3 Mars:

Turqia, pa asnjë rast të koronavirusit, kishte 10 herë më shumë testime për banor sesa SH.B.A. Situata nuk është shumë më e mirë sot, me 8,000 teste të kryera në SH.B.A., që do të thotë se janë testuar 4,000 ~.

Këtu, thjesht mund të përdorni një pjesë të rasteve zyrtare për të kuptuar rastet e vërteta. Si të vendosni se cili? Për Bay Area, ata po testonin të gjithë ata që kishin udhëtuar ose ishin në kontakt me një udhëtar, që do të thotë se ata dinin shumicën e rasteve të lidhura me udhëtimin, por asnjë rast që mund të ishte shkaktuar nga shpërndarja në komunitet. Duke pasur një sens të përhapjes së infeksionit në komunitetit kundrejt përhapjes nga udhëtarët, mund të dini se sa raste të vërteta ka.

Shikova atë raport për Korenë e Jugut, i cili ka të dhëna të shkëlqyera. Në kohën kur ata kishin 86 raste,% e tyre nga përhapja e komunitetit ishte 86% (86 dhe 86% janë rastësi).

Me atë numër, mund të llogaritni numrin e rasteve të vërteta. Nëse Zona e Gjirit ka 86 raste sot, ka të ngjarë që numri i vërtetë të jetë 600.

Francë dhe Paris

Franca pretendon sot 1,400 raste dhe 30 vdekje. Duke përdorur dy metodat e mësipërme, mund të keni një lakoren e rasteve: ndërmjet 24,000 dhe 140,000.

Numri i vërtetë i rasteve të koronavirusëve në Francë sot ka të ngjarë të jetë midis 24,000 dhe 140,000.

Më lejoni të përsëris se: numri i rasteve të vërteta në Francë ka të ngjarë të jetë midis një dhe dy urdhrave ose madhësisë më të lartë se sa është raportuar zyrtarisht.

Nuk me beson mua? Le ta shohim përsëri grafin e Wuhan.

Nëse grumbullohen shtyllat e portokallit deri më 1/22, ju fitoni 444 raste. Tani shtoni të gjitha shtyllat gri. Ata e shtojnë numrin deri në 12,000 raste. Kështu që kur Wuhan mendoi se kishte 444 raste, ajo kishte 27 herë më shumë. Nëse Franca mendon se ka 1.400 raste, mund të ketë dhjetëra mijëra.

E njëjta matematikë vlen për Parisin. Me 30 ~ raste brenda qytetit, numri i vërtetë i rasteve ka të ngjarë të jetë në qindra, ndoshta mijëra. Me 300 raste në rajonin Ile-de-France, çështjet totale në rajon mund të tejkalojnë dhjetëra mijëra.

Spanja dhe Madridi

Spanja ka numra shumë të ngjashëm si Franca (1.200 raste vs 1.400, dhe të dy kanë 30 vdekje). Kjo do të thotë se të njëjtat rregulla janë të vlefshme: Spanja ka ndoshta lart 20mijë raste të vërteta tashmë.

Në rajonin e Comunidad de Madrid, me 600 raste zyrtare dhe 17 vdekje, numri i vërtetë i rasteve ka të ngjarë të jetë midis 10,000 dhe 60,000.

Nëse i lexoni këto të dhëna dhe i thoni vetes: “E pamundur, kjo nuk mund të jetë e vërtetë”, mendojeni vetëm këtë: Me këtë numër rastesh, Wuhan tashmë ishte në izolim.

Me numrin e rasteve që shohim sot në vende si SH.B.A., Spanjë, Francë, Iran, Gjermani, Japoni, Hollandë, Danimarkë, Suedi apo Zvicër, Wuhan ishte i mbyllur në izolim.

Dhe nëse po i thuash vetes: “Epo, Hubei është vetëm një rajon”, më lejoni t’ju kujtoj se ka rreth 60 milion njerëz, më i madh se Spanja dhe përmasat e Francës.

2. Çfarë do të ndodhë kur këto raste të koronavirusit do të materializohen?

Pra, koronavirusi tashmë është këtu. ’Është fshehur dhe po rritet në mënyrë eksponenciale.

Çfarë do të ndodhë në vendet tona kur godet? Është e lehtë të dihet, sepse ne tashmë kemi disa vende ku po ndodh. Shembujt më të mirë janë Hubei dhe Italia.

Shkalla e fatalitetit

Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) citon 3.4% si shkallën e vdekshmërisë (% njerëz që kontraktojnë koronavirusin dhe më pas vdesin). Ky numër është jashtë kontekstit, kështu që më lejoni ta shpjegoj.

Vërtetë varet nga vendi dhe momenti: midis 0.6% në Korenë e Jugut dhe 4.4% në Iran. Çfarë është? Ne mund të përdorim një truk për ta kuptuar atë.

Dy mënyrat për të llogaritur shkallën e vdekshmërisë janë Vdekjet / Rastet Gjithsej dhe Vdekja / Rastet e Mbyllura. E para ka të ngjarë të jetë një nënvlerësim, sepse shumë raste të hapura ende mund të përfundojnë në vdekje. E dyta është një mbivlerësim, sepse ka të ngjarë që vdekjet të mbyllen më shpejt sesa rikuperimet.

Ajo që bëra ishte shikimi se si të dy evoluojnë me kalimin e kohës. Të dy këta numra do të konvergjojnë në të njëjtin rezultat pasi të mbyllen të gjitha rastet, kështu që nëse projektoni tendencat e kaluara në të ardhmen, mund të bëni një supozim se cili do të jetë niveli përfundimtar i vdekshmërisë.

Kjo është ajo që shihni në të dhëna. Shkalla e vdekshmërisë në Kinë tani është midis 3.6% dhe 6.1%. Nëse e parashikoni këtë në të ardhmen, duket sikur konvergjon drejt 3.8% -4%. Kjo është dyfishi i vlerësimit aktual, dhe 30 herë më i keq se gripi.

Ajo është e përbërë nga dy realitete krejtësisht të ndryshme: Hubei dhe pjesa tjetër e Kinës.

Shkalla e vdekshmërisë së Hubejit me siguri do të konvergjojë në 4.8%. Ndërkohë, për pjesën tjetër të Kinës, ka të ngjarë të konvergojë në 0.9%:

Unë gjithashtu shënova numrat për Iranin, Italinë dhe Korenë e Jugut, vendet e vetme me vdekje të mjaftueshme që njehsimi të jetë i vlefshëm.

Vdekjet e Iranit dhe të Italisë / Rastet Gjithsej janë të dy konvergjente në rangun prej 3% -4%. Supozimi im është se numrat e tyre do të përfundojnë rreth kësaj figure gjithashtu.

Koreja e Jugut është shembulli më interesant, sepse këta 2 numra janë të lidhura: vdekjet / rastet totale janë vetëm 0.6%, por vdekjet / rastet e mbyllura është një përqindje prej 48%. Mendimi im është se disa gjëra të veçanta po ndodhin atje. Së pari, ata po i testojnë të gjithë (me kaq shumë raste të hapura, niveli i vdekjes duket i ulët), dhe i lënë rastet e hapura për më gjatë (kështu që mbyllin rastet shpejt kur pacienti ka vdekur). Së dyti, ata kanë shumë shtretër spitalor. Mund të ketë edhe arsye të tjera që nuk i dimë. Çfarë është e rëndësishme është që vdekjet / rastet kanë rënë rreth 0.5% që nga fillimi, duke sugjeruar se do të qëndrojë ky ritëm, me gjasë i ndikuar shumë nga sistemi i kujdesit shëndetësor dhe menaxhimi i krizave.

Shembulli i fundit i rëndësishëm është Diamond Princess: me 706 raste, 6 vdekje dhe 100 rikuperime, shkalla e vdekshmërisë do të jetë midis 1% dhe 6.5%.

Vini re se shpërndarja e moshës në secilin vend do të ketë gjithashtu një ndikim: Meqenëse vdekshmëria është shumë më e lartë për njerëzit e moshuar, vendet me një popullsi të moshuar si Japonia do të goditen më shumë mesatarisht sesa vendet e reja si Nigeria. Ekzistojnë gjithashtu faktorë të motit, veçanërisht lagështia dhe temperatura, por ende nuk është e qartë se si kjo do të ndikoi në bartjen dhe shkallën e vdekshmërisë.

Kjo është ajo që mund të konkludoni:

Duke përjashtuar këto, vendet që përgatiten do të shohin një shkallë fataliteti prej 0,5% (Koreja e Jugut) në 0.9% (pjesa tjetër e Kinës).

Vendet që janë mbingarkuar do të kenë një shkallë vdekshmërie midis 3% -5%

E thënë në një mënyrë tjetër: Vendet që veprojnë shpejt mund të zvogëlojnë numrin e vdekjeve me një faktor dhjetë. Dhe kjo është vetëm duke llogaritur shkallën e fatalitetit. Të vepruarit e shpejtë gjithashtu zvogëlon në mënyrë drastike rastet.

Vendet që veprojnë shpejt ulin numrin e vdekjeve të paktën për 10x.

Atëherë, çfarë duhet të përgatitet një vend?

Cili do të jetë presioni në sistem

Rreth 20% të rasteve kërkojnë shtrimin në spital, 5% të rasteve kërkojnë Njësinë e Kujdesit Intensiv (ICU), dhe rreth 2.5% kërkojnë ndihmë shumë intensive, me artikuj të tillë si ventilim mekanik ose ECMO (oksigjenim ekstra korporal).

Problemi është se aparatet për ventilim mekanik dhe ECMO nuk mund të prodhohen ose blihen me lehtësi. Disa vjet më parë, SH.B.A. kishte gjithsej 250 makina ECMO, për shembull.

Pra, nëse papritmas keni 100,000 njerëz të infektuar, shumë prej tyre do të duan të shkojnë të testohen. Rreth 20,000 do të kërkojnë shtrimin në spital, 5,000 do të kenë nevojë për ICU, dhe 1.000 do të kenë nevojë për makina që nuk kemi mjaft nga sot. Dhe kjo është vetëm me 100,000 raste.

Kjo është pa marrë parasysh mjete të tilla si maska. Një vend si SH.B.A. ka vetëm 1% të maskave që i duhen për të mbuluar nevojat e punonjësve të tij të kujdesit shëndetësor (12M N95, 30M kirurgjikale përkundër 3.5B të nevojshme). Nëse shumë raste shfaqen menjëherë, do të ketë maska vetëm për 2 javë.

Vende si Japonia, Koreja e Jugut, Hong Kongu ose Singapori, si dhe rajone kineze jashtë Hubei, janë përgatitur dhe u është dhënë kujdesi që u duhen pacientëve.

Por pjesa tjetër e vendeve perëndimore janë duke shkuar në drejtimin e Hubei dhe Itali. Po çfarë po ndodh atje?

Si duket një sistem shëndetësor i mbingarkuar

Tregimet që ndodhën në Hubei dhe ato në Itali kanë filluar të bëhen jashtëzakonisht të ngjashme. Hubei ndërtoi dy spitale brenda dhjetë ditësh, por edhe atëherë, u mposht plotësisht.

Të dy shtetet kishin ankesa se pacientët përmbytën spitalet e tyre. Ata duhej të kujdeseshin për ta në çdo vënd: në korridore, në dhoma të pritjes…

Punëtorët e kujdesit shëndetësor kalojnë orë të tëra në një copë pajisje të vetme mbrojtëse, sepse nuk ka mjaft prej tyre. Si rezultat, ata nuk mund të largohen nga zonat e infektuara për orë të tëra. Kur e bëjnë këtë, ato shkërmoqen, dehidrohen dhe rraskapiten. Ndryshimet nuk ekzistojnë më. Personeli mjekësor është ftuar nga pensioni për të mbuluar nevojat. Njerëz që nuk kanë asnjë ide mbi infermierinë janë trajnuar brenda natës për të përmbushur role kritike. Të gjithë janë në thirrje, vazhdimisht.

Kjo do të thotë, derisa të sëmuren. E cila ndodh shumë, sepse ata janë në ekspozim të vazhdueshëm ndaj virusit, pa pajisje të mjaftueshme mbrojtëse. Kur kjo të ndodhë, ata duhet të jenë në karantinë për 14 ditë, gjatë së cilës ata nuk mund të ndihmojnë. Skenari më i mirë, 2 javë kanë humbur. Rasti më i keq, ata kanë vdekur.

Francesca Mangiatordi, një infermiere italiane që u stërlodh në mes të luftës me Coronavirus

Më e keqja është në ICU, kur pacientët duhet të ndajnë ventilatorët ose ECMO. Këto në të vërtetë janë të pamundura për t’u ndarë, kështu që punonjësit e kujdesit shëndetësor duhet të përcaktojnë se cili pacienti do ta përdorë atë. Kjo me të vërtetë do të thotë, cili jeton dhe cili vdes.

“Pas disa ditësh, duhet të zgjedhim. […] Jo të gjithë mund të intubohen. Ne vendosim bazuar në moshën dhe gjendjen e shëndetit. “ — Kristian Salaroli, MD.

Punëtorët e mjekësisë veshin kostume mbrojtëse intervenuar te njerëzit e sëmurë nga koronavirusi, në njësinë e kujdesit intensiv të një spitali në Wuhan, Kinë, më 6 shkurt. (China Daily / Reuters), përmes Washington Post

E gjithë kjo është ajo që e shtyn një sistem të ketë një shkallë fataliteti prej 4% në vend të ~ 0.5%. Nëse doni që qyteti juaj ose vendi juaj të jetë pjesë e 4%, mos bëni asgjë sot.

3. Çfarë duhet të bëni?

Rrafshoni Kurbën

Kjo është një pandemi tani. Nuk mund të eliminohet. Por ajo që ne mund të bëjmë është të zvogëlojmë ndikimin e saj.

Disa vende kanë qenë shembullore për këtë. Më i miri është Tajvani, i cili është jashtëzakonisht i lidhur me Kinën dhe ende ka sot më pak se 50 raste. Ky punim i fundit shpjegon të gjitha masat që ata morën herët, të cilat u përqëndruan në kontrollin.

Ata kanë qenë në gjendje ta përmbajnë atë, por shumica e vendeve nuk kishin këtë ekspertizë dhe nuk e bënë. Tani, ata po luajnë një lojë tjetër : zbutje. Ata duhet ta bëjnë këtë virus sa më pak ofenziv të jetë e mundur.

Nëse zvogëlojmë infeksionet sa më shumë që të jetë e mundur, sistemi ynë i kujdesit shëndetësor do të jetë në gjendje të trajtojë rastet shumë më mirë, duke e ulur shkallën e vdekshmërisë. Dhe, nëse e përhapim këtë me kalimin e kohës, do të arrijmë në një pikë ku pjesa tjetër e shoqërisë mund të vaksinohet, duke eleminuar rrezikun krejt. Pra, qëllimi ynë nuk është të eliminojmë ngjitjet e koronavirusit. Është për t’i shtyrë infeksionet .

Sa më shumë që shtyjmë rastet, aq më mirë mund të funksionojë sistemi i kujdesit shëndetësor, aq më i ulët është niveli i vdekshmërisë dhe aq më e lartë është përqindja e popullatës që do të vaksinohet para se të infektohet.

Si e rrafshojmë kurbën?

Distancimi Social

Ekziston një gjë shumë e thjeshtë që mund të bëjmë dhe që funksionon: distancimi shoqëror.

Nëse ktheheni në grafikun Wuhan, do të kujtoni se sa më shpejt që pati një bllokim, rastet u pakësuan. Kjo sepse njerëzit nuk ndërvepruan me njëri-tjetrin dhe virusi nuk u përhap.
Konsensusi i tanishëm shkencor është se ky virus mund të përhapet brenda 2 metra (6 metra) nëse dikush kollitet. Përndryshe, pikat bien në tokë dhe nuk ju infektojnë.
Infeksioni më i keq pastaj bëhet përmes sipërfaqeve: Virusi mbijeton deri në 9 ditë në sipërfaqe të ndryshme si metali, qeramika dhe plastika. Kjo do të thotë që gjërat si pykat, tavolinat ose butonat e ashensorit mund të jenë vektorë të tmerrshëm të infeksionit.

E vetmja mënyrë për ta zvogëluar me të vërtetë atë është me distancimin shoqëror: Mbajtja e njerëzve në shtëpi sa më shumë që të jetë e mundur, për aq kohë sa të jetë e mundur derisa të përsëritet kjo.

Kjo tashmë është dëshmuar në të kaluarën. Përkatësisht, në pandeminë e gripit të vitit 1918.

Mësime nga Pandemija e Gripit të 1918

Ju mund të shihni se si Filadelfia nuk veproi shpejt dhe pati një kulm masiv në nivelin e vdekjeve. Krahasoni atë me St Louis, që bëri.

Pastaj shikoni në Denver, i cili miratoi masa dhe pastaj i liroi ato. Ata kishin një kulm të dyfishtë, me të dytin më të lartë se të parin.

Nëse përgjithësoni, kjo është ajo që gjeni:

Kjo tabelë tregon, për gripin e vitit 1918 në SH.B.A., sa më shumë vdekje kishte nga qyteti në varësi të masave të shpejta. Për shembull, një qytet si St Louis ndërmori masa 6 ditë para Pittsburgh, dhe kishte më pak se gjysmën e vdekjeve për një qytetar. Mesatarisht, marrja e masave 20 ditë më parë përgjysmoi nivelin e vdekjes.

Italia më në fund e ka kuptuar këtë. Ata së pari e bllokuan Lombardinë të Dielën, dhe një ditë më vonë, të hënën, ata e kuptuan gabimin e tyre dhe vendosën që duhej të mbyllnin të gjithë vendin.

Shpresojmë se do të shohim rezultate në ditët në vijim. Sidoqoftë, do të duhen një deri në dy javë për tu parë. Mos harroni grafikun Wuhan: ka pasur një vonesë prej 12 ditësh midis momentit kur u njoftua bllokimi dhe momenti kur rastet zyrtare (portokalli) filluan të zvoglohen.

Si mund të kontribuojnë politikanët në distancimin shoqëror?

Pyetja që politikanët shtrojnë vetes së tyre sot nuk është nëse duhet të bëjnë diçka, por më saktë cili është veprimi i duhur për të ndërmarrë.

Ekzistojnë disa faza për të kontrolluar një epidemi, duke filluar me parashikimin dhe duke përfunduar me zhdukje. Por është tepër vonë për shumicën e opsioneve sot. Me këtë nivel të rasteve, dy opsionet e vetme që politikanët kanë para tyre janë kontrolli dhe zbutja.

Kontrolli

Përmbajtja po sigurohet që të gjitha rastet të identifikohen, kontrollohen dhe izolohen. Çfarë është ajo që Singapori, Hong Kongu, Japonia apo Tajvani po e bëjnë kaq mirë: Ata shumë shpejt i kufizojnë njerëzit që hyjnë, i identifikojnë të sëmurët, menjëherë i izolojnë, përdorin pajisje të rënda mbrojtëse për të mbrojtur punonjësit e tyre shëndetësorë, gjurmojnë të gjitha kontaktet e tyre, i karantinojnë … funksionon jashtëzakonisht mirë kur jeni i përgatitur dhe e bëni atë herët, dhe nuk keni nevojë ta zvogëloni ekonominë tuaj për të ndaluar për ta bërë atë të ndodhë.

Tashmë kam mbrojtur qasjen e Tajvanit. Por edhe Kina veproi mirë. Për shembull, ata kishin deri në 1.800 ekipe nga 5 persona secili duke ndjekur çdo person të infektuar, të gjithë individët me të cilët ndërvepruan, pastaj të gjithë ata njerëz që ndërvepruan dhe izoluan bandën. Kështu mund të izolojnë virusin në një vend me miliardë njerëz.

Kjo nuk është ajo që kanë bërë vendet perëndimore. Dhe tani është tepër vonë. Njoftimi i fundit i SH.B.A.-së se shumica e udhëtimeve nga Europa ishte e ndaluar është një masë kontrolli për një vend që nga sot ka 3 herë më shumë rastet që kishte Hubei kur u mbyll, duke u rritur në mënyrë eksponenciale. Si mund ta dimë nëse është e mjaftueshme? Mund të marrim shembull ndalesën e udhëtimeve ne Wuhan.

Kjo tabelë tregon ndikimin që ndalimi i udhëtimit Wuhan kishte vonuar epideminë. Madhësitë e flluskave tregojnë numrin e rasteve ditore. Linja kryesore (më lartë në ngjzrë teget) tregon rastet nëse asgjë nuk është ndërmarrë. Dy linjat e tjera tregojnë ndikimin nëse eliminohet 40% dhe 90% e udhëtimi. Ky është një model i krijuar nga epidemiologët, sepse nuk mund ta dimë me siguri.

Nëse nuk shihni shumë ndryshime, keni të drejtë. Është shumë e vështirë të shihet ndonjë ndryshim në zhvillimin e epidemisë.

Studiuesit vlerësojnë se, mbi të gjitha, ndalimi i udhëtimit Wuhan vetëm vonoi përhapjen në Kinë me 3–5 ditë.

Tani çfarë menduan studiuesit për ndikimin e zvogëlimit të transmetimit?

Blloku lartë është i njëjtë me atë që keni parë më parë. Të dy blloqet e tjera tregojnë se niveli i transmetimit është në rënie. Nëse shkalla e transmetimit zbret për 25% (përmes Distancës Sociale), ajo rrafshon lakoren dhe vonon kulmin për 14 javë të tërë. Uleni nivelin e tranzicionit me 50% dhe nuk mund ta shihni epideminë madje duke filluar brenda një çereku.

Ndalimi i administratës amerikane për udhëtime evropiane është i mirë: Ndoshta na ka blerë disa orë, mbase një ose dy ditë. Por jo më shumë. Nuk mjafton. Ajo që është e nevojshme është zvoglimi/reduktimi.

Pasi të ketë qindra ose mijëra raste që rriten në popullatë, duke parandaluar më shumë ardhjen, gjurmimin e atyre ekzistuese dhe izolimin e kontakteve të tyre nuk do të mjaftojë më. Niveli tjetër është reduktimi.

Reduktim

Reduktimi kërkon distancim të rëndë shoqëror. Njerëzit duhet të ndalojnë së daluri jasht për të ulur shkallën e transmetimit (R), nga R = — 2–3 që virusi pason pa masa, në nën 1, në mënyrë që ai përfundimisht të shuhet.

Këto masa kërkojnë mbylljen e kompanive, dyqaneve, tranzitit masiv, shkollave, forcimin e bllokimeve … Sa më e keqe të jetë situata juaj, aq më madhe duhet të jetë distanca sociale. Sa më parë të vendosni masa të rënda, aq më pak kohë keni nevojë për t’i mbajtur ato, aq më lehtë është të identifikoni rastet e që shumohen dhe aq më pak njerëz infektohen.

Kjo është ajo që duhej të bënte Wuhan. Kjo është ajo që Italia u detyrua ta pranonte. Sepse kur virusi është i përhapur, masa e vetme është të mbyllni të gjitha zonat e infektuara për të ndaluar përhapjen e tij menjëherë.

Me mijëra raste zyrtare — dhe dhjetëra mijëra të vërteta — kjo është ajo që duhet të bëjnë vendet si Irani, Franca, Spanja, Gjermania, Zvicra apo SH.B.A.

Por ata nuk po e bëjnë këtë.

Disa biznese po punojnë nga shtëpia, gjë që është fantastike.

Disa ngjarje masive janë ndalur.

Disa zona të prekura janë në karantinim të vetë.

Të gjitha këto masa do të ngadalësojnë virusin. Ata do të ulin shkallën e transmetimit nga 2.5 në 2.2, ndoshta 2. Por ata nuk janë të mjaftueshëm për të kaluar nën 1 për një periudhë të qëndrueshme kohore për të ndaluar epideminë. Dhe nëse nuk mund ta bëjmë këtë, duhet t’i afrohemi sa më shumë në 1 për sa kohë të jetë e mundur, për të rrafshuar kurbën.

Pra, shtrohet pyetja: Cilat janë tregtimet që mund të bëjmë për të ulur R? Kjo është menyja që Italia ka vendosur para të gjithëve:

· Askush nuk mund të hyjë ose të dalë nga zonat e bllokimit, përveç nëse ka arsye të vërtetuara familjare ose pune.

· Lëvizja brenda zonave duhet të shmanget, përveç nëse ato justifikohen për arsye urgjente personale ose të punës dhe nuk mund të shtyhen.

· Njerëzit me simptoma (infeksion të rrugëve të frymëmarrjes dhe ethe) “rekomandohen” të qëndrojnë në shtëpi.

· Koha standarde për punëtorët e kujdesit shëndetësor është pezulluar

· Mbyllja e të gjitha institucioneve arsimore (shkolla, universitete…), palestra, muze, stacione skish, qendra kulturore dhe sociale, pishina dhe teatro.

· Baret dhe restorantet kanë kohë të kufizuar të hapjes nga 6 e mëngjesit deri në ora 18 pas dite, me të paktën një metër (~ 3 metra) distancë midis njerëzve.

· Të gjitha klubet duhet të mbyllen.

· E gjithë veprimtaria tregtare duhet të mbajë një distancë prej një metri midis klientëve. Ata që nuk mund ta bëjnë atë të ndodhë duhet të mbyllen.

· Tempujt mund të qëndrojnë të hapur për aq kohë sa mund të garantojnë këtë distancë.

· Vizitat në familje dhe miqtë në spital janë të kufizuara.

· Takimet e punës duhet të shtyhen. Puna nga shtëpia duhet të inkurajohet.

· Të gjitha ngjarjet dhe garat sportive, publike apo private, anulohen.

· Ngjarje të rëndësishme mund të mbahen nën dyer të mbyllura.

Pastaj dy ditë më vonë, ata shtuan: Duhet të mbyllni të gjitha bizneset që nuk janë vendimtare. Pra, tani ne po mbyllim të gjitha aktivitetet tregtare, zyrat, kafenetë dhe dyqanet. Vetëm transporti, farmacitë, marketet ushqimore do të qëndrojnë të hapura. “

Një qasje është që gradualisht të rriten masat. Fatkeqësisht, kjo jep kohë të çmuar që virusi të përhapet. Nëse doni të jeni të sigurt, bëjeni atë në stilin Wuhan. Njerëzit mund të ankohen tani, por ata do t’ju falënderojnë më vonë.

Si mund të kontribuojnë drejtuesit e biznesit në distancimin shoqëror?

Nëse jeni një drejtues biznesi dhe doni të dini se çfarë duhet të bëni, burimi më i mirë për ju është Staying Home Club.

4. Kur?

Është e mundur që deri tani të keni rënë dakord me gjithçka që kam thënë, dhe thjesht të jeni pyetur që nga fillimi kur të merrni vendimet. E thënë në një mënyrë tjetër, çfarë shkaku duhet të kemi për secilën masë.

Modeli i bazuar në rreziqet për shkaqet

Për ta zgjidhur këtë, unë kam krijuar një model (link të drejtpërdrejtë për ta kopjuar).

Kjo ju lejon të vlerësoni numrin e mundshëm të rasteve në zonën tuaj, mundësinë se punonjësit tuaj tani më janë te infektuar, se si zhvillohet me kalimin e kohës dhe si kjo duhet t’ju tregojë nëse duhet të qëndroni të hapur si ndërmarrje.

Ajo na tregon gjëra të tilla si:

Nëse kompania juaj kishte 100 të punësuar në zonën e shtetit Washington, i cili kishte 11 vdekje nga koronavirusi në 3/8, ekzistonte një shans 25% të paktën një nga punonjësit e juaj të ishte infektuar, dhe ju duhet të keni mbyllur menjëherë ndërmarrjen.
Nëse kompania juaj do të kishte 250 të punësuar kryesisht në South Bay (qarqet San Mateo dhe Santa Clara, të cilat së bashku kishin 22 raste zyrtare në 3/8 dhe numri i vërtetë ishte ndoshta të paktën 54), me 3/9 do të kishit pasur 2 ~ % shanse të keni të paktën një punonjës të infektuar, dhe ju duhet të keni mbyllur zyrën tuaj gjithashtu.
[Përditësuar më 3/12] Nëse kompania juaj është në Paris (intramuros) dhe ka 250 të punësuar, sot ka një shans 95% që një nga punonjësit tuaj të ketë koronavirusin, dhe ju duhet ta mbyllni zyrën tuaj deri nesër.

Modeli përdor etiketa të tilla si “kompani” dhe “punonjës”, por i njëjti model mund të përdoret për çdo gjë tjetër: shkolla, tranzit masiv … Pra, nëse keni vetëm 50 punonjës në Paris, por të gjithë do të marrin trenin , duke hasur në mijëra njerëz të tjerë, papritmas gjasat që të paktën njëri prej tyre të infektohet është shumë më i lartë dhe ju duhet të mbyllni zyrën tuaj menjëherë.

Nëse ende hezitoni sepse askush nuk tregon simptoma, thjesht kuptoni se 26% të infektimeve ndodhin përpara se të shfaqen simptoma nga i infektuari.

A jeni pjesë e një grupi udhëheqësish?

Kjo matematikë është egoiste. Shikon rreziku në çdo kompani në mënyrë individuale, duke marrë sa më shumë rrezik që ne dëshirojmë deri sa dëmi i pashmangshëm i koronavirus të mbyllë zyrat tona.

Por nëse jeni pjesë e një lidhjeje liderësh biznesi ose politikanësh, llogaritjet tuaja nuk janë vetëm për një kompani, por për të gjitha. Matematika bëhet: Cila është gjasat që ndonjë nga kompanitë tona të infektohet? Nëse jeni një grup prej 50 ndërmarrjesh nga 250 të punësuar mesatarisht, në Bay Area SF, ekziston një shans 35% që të paktën njëra prej kompanive të ketë një të punësuar të infektuar dhe 97% shans që do të vërtetohet javën e ardhshme.

Përfundim: Kostoja e pritjes

Mund të duket e frikshme të marrësh një vendim sot, por nuk duhet të mendosh për këtë në këtë mënyrë.

Ky model teorik tregon bashkësi të ndryshme: njëri nuk merr masa për distancimin shoqëror, njëri i merr ato në Ditën e një shpërthimi, tjetri në një ditë pas shpërthimit n + 1. Të gjithë numrat janë plotësisht fiktivë (unë i zgjodha ata të ngjasojnë me atë që ndodhi në Hubei, me raste e reja 6 mijë në rastin më të keq). Ata janë vetëm atje për të ilustruar se sa e rëndësishme mund të jetë një ditë e vetme në diçka që rritet në mënyrë eksponenciale. Ju mund të shihni që vonesat një-ditore kulmojnë më vonë dhe më të larta, por pastaj rastet ditore konvergojnë në zero.

Po rastet kumulative?

Në këtë model teorik që i ngjan lirshëm Hubei-t, pritja edhe një ditë krijon 40% më shumë raste! Pra, mbase, nëse autoritetet Hubei do të kishin deklaruar bllokimin në 1/22 në vend të 1/23, ata mund të kishin zvogëluar numrin e rasteve për 20 mijë raste më pak.

Dhe mbani mend, këto janë vetëm raste. Vdekshmëria do të ishte shumë më e lartë, sepse jo vetëm që do të kishte direkt 40% më shumë vdekje. Do të kishte një kolaps shumë më të lartë të sistemit të kujdesit shëndetësor, duke çuar në një shkallë vdekshmërie deri në 10 herë më të larta siç e pamë më parë. Pra, një ndryshim njëditor në masat distancuese sociale mund të përfundojë duke shpërthyer numrin e vdekjeve në komunitetin tuaj duke shumëzuar më shumë raste dhe shkallë më të lartë të vdekshmërisë.

Ky është një kërcënim eksponencial. Çdo ditë kushton dhe vlen. Kur vonon një ditë të vetme për një vendim, nuk po kontribuon në disa raste mbase. Ka ndoshta qindra ose mijëra raste në komunitetin tuaj tashmë. Çdo ditë që nuk ka distancim shoqëror, këto raste rriten në mënyrë eksponenciale.

Momenti për të vepruar është tani.

Shkruar nga:

Tomas Pueyo

(13.03.2020)

Përkthyer dhe shqipëruar nga:

D-r. Vjosa Xhaferi

Tomas Pueyo

Insights about Growth, including Coronavirus Growth

Medium is an open platform where 170 million readers come to find insightful and dynamic thinking. Here, expert and undiscovered voices alike dive into the heart of any topic and bring new ideas to the surface. Learn more

Follow the writers, publications, and topics that matter to you, and you’ll see them on your homepage and in your inbox. Explore

If you have a story to tell, knowledge to share, or a perspective to offer — welcome home. It’s easy and free to post your thinking on any topic. Write on Medium

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store