Bay martıyı takdimimdir!

M.Nedim Hazar
Tr724
Published in
2 min readOct 17, 2019

YORUM | M.NEDİM HAZAR

J.Luis Borges, sıra dışı çalışması Düşsel Varlıklar Kitabı’nda Wisconsin ve Minnesota kereste kamplarında anlatılan bir masal kahramanından bahseder. Hidebehind isimli bu düşsel varlık ilk etapta insana bir zarar vermese de huysuzlandırmasıyla kafasını yemesini sağlayabilirmiş. Adından da anlaşıldığı gibi Hidebehind insanın hep arkasında duran, ne kadar hızlı dönerse dönsün bir türlü görmesinin mümkün olmadığı bir düşsel varlık. Zaman geçtikçe zalimleşen bu yaratığın daha sonra birçok oduncuyu ensesinden ısırıp öldürdükten sonra yemesine rağmen, kimsenin görmediği söylenir olmuş…

İngiliz medyası nicedir bu Hidebehind’e benzer bir yaratık, daha doğrusu insandan bahsedip durur. Bu yaratık Amerika’da olduğu gibi odunculara musallat olmuyor. Ve daha önemlisi onu gören oluyor, en doğrusu Hidebehind’in aksine onu görmeyen yok. Onu görmeyen tek kişi ise, oduncu yerine musallat olduğu TV muhabirleri.

İsmi Paul Yarrow olan bu kişi TV muhabirlerinin arkasına gelip ekrana çıkan milyonlarca sıradan insandan biri gibi görünse de, bu işi profesyonel olarak yapıyor. Ve bugüne kadar yaklaşık 100 kere yapmış bu işi.

İngiliz Paul Yarrow, hiç bir haber kuruluşuna bağlı olmamasına rağmen pek çok canlı yayında boy göstermiş. İngiltere’de gizemli bir yıldız haline gelen Yarrow’un 100'ü aşkın canlı yayında göründüğü biliniyor. BBC, ITV, Channel 4, Sky News, El Cezire gibi kanallarının muhabirlerinin arkasından ekrana bakan ya da gazete okuyan bu “İngiliz martı”dan en çok muzdarip olanlar ise TV muhabirleri.

Canavarımızın toplu eserlerini şu linkten bulabilirsiniz: https://www.1000londoners.com/londoners/paul-yarrow/

Esasen Yarrow’un bu işe yeni başladığını söylemek mümkün de değil. Bir tür medya maydanozu olan Yarrow, konuşulmaktan, gündem olmaktan çok hoşlanan biri. Ne var ki kader ona cömert davranmamış ve maalesef sıradan bir işçi olmaktan ileri gidememiş. İli yıl önce bir tür Altın Kalpli İnsan ödülünü de alan kahraman canavarımız hayatının acılar içinde geçtiğini söylemiş o dönem tüm gazetelere. 14 yaşından itibaren yatalak olan anneannesine bakan Paul’un üye olduğu ve katıldığı kampanya sayısı bilinmiyor. Akıl Sağlığı Sorunları Derneği’ne de üyeliği bulunuyor, kiracılar Derneği’ne de!

Amerika’da masal canavarı olarak odunculara musallat olan Paul Yarrow karakteri, Avrupa’da muhabir ensesine binerek şöhretin sınırlarını zorluyor!

Bugünlerde 50 yaşını aşmış, epey kilo almış ve yaşlanmış olan Yarrow, aslında yaptığı işin bir felsefesi olduğunu da söylüyor. Kendisine sorulduğunda “Ekran sadece güzel kadınların ve yakışıklı erkeklerin olmamalı. Çirkinlerin de görünmeye hakkı var ve ben bunu başardım” diyor gururla. Toplumda görünür olamamanın sinsi bir intikamı olarak yapıyor bu işleri kahramanımız. Belki bir hastalık, belki sosyal kaygı emin değilim ama Yarrow’un modern tarihe “fon martısı” olarak geçtiğini söylemek mümkün.

Originally published at https://www.tr724.com on October 17, 2019.

--

--