Düşman kardeşlerin tarihi randevusu

Tr724
Tr724
Published in
3 min readOct 15, 2019

HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK

Türkiye, Euro 2020 yolunda Fransa deplasmanından altın değerindeki bir puanla dönerken, dünyanın gözünü çevirdiği maç ise iki düşman kardeş olan olan Kuzey ve Güney Kore’nin buluşmasıydı. Tam 29 yıl aradan sonra iki Kore’nin mücadelesinde sonuç kadar öncesi ve sonrasıyla maçın hikayesi ilginin sebebi oldu.

2022 Dünya Kupası yolunda Asya elemeleri ikinci turunda ilginç ve sıradışı bir eşleşme gerçekleşti. H Grubu’nda Güney ve Kuzey Kore ile birlikte Türkmenistan, Sri Lanka ve Lübnan yer aldı. 8 grubun lideri üçüncü tura yükselecek. Yine en iyi dört ikinci de adını üçüncü tura yazdıracak. Oynanan ilk iki maç sonunda ilk iki sırada Güney ve Kuzey Kore bulunuyordu. Her iki ülkede oynadığı iki maçını kazanarak 6 puan topladı. İki Kore’nin Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’daki buluşması grubun şekillenmesi açısından önemliydi. 90 dakikada gol sesi çıkmadı. İki ülkede 7 puanla ilk iki sıradaki yerini korudu. Gelelim maçın hikayesine.

Maç Kuzey Kore’de olduğu için elbette sıradışı uygulamalar olacaktı. Güney Kore Milli Takımı, Kuzey’e Çin üzerinden gitti. İki ülke son olarak Ekim 1990'da hazırlık maçında karşı karşıya gelmişti. Güney Kore kafilesi toplam 55 kişiden oluştu. Futbolcuların yanı sıra teknik ekip, federasyon yetkilileri ve sınırlı sayıda görevli 55 kişilik kafilede yer buldu. Yabancı medyanın ve Güney Kore taraftarlarının stada alınmadığı maç canlı yayınlanmadı. Ancak Kuzey Kore, Güney Kore’ye maçtan sonra maçın görüntülerin vermeyi kabul etti. Maçla ilgili istatistikler anlık FIFA ve Asya Futbol Konfederasyonu web sitelerinde verildi. Güney Kore kafilesi dönüş yolunu yine Çin üzerinden perşembe sabahı yapacak. Salı günü yerel saatle 17:30'da başlayan maçı seyredenler arasında FIFA Başkanı Gianni Infantino da vardı. İki ülkenin tarihi buluşmasına 50 bin kişilik Kim Il-sung Stadı ev sahipliği yaptı. Bilet ücreti 50 bin Kuzey Kore Won’u olan maça ne kadar seyirci geldiğini dair bir bilgi bulunmuyor. 50 bin Won’un yaklaşık 6 dolar olduğunu bunun ise 10 kg pirinç alımına eşdeğer olduğu notunu düşelim.

Dünya Kupası yolunda aynı gruba düşen iki düşman kardeşten Güney Kore FIFA sıralamasında 37., Kuzey Kore ise 113. sırada yer buluyor. İki ülke bugüne kadar 17 kez karşı karşıya geldi. Skor üstünlüğü Güney Kore’de bulunuyor. Güney Kore, 7 maçta rakibini yenerken, 9 maç berabere bitti. Bir maçtan ise Kuzey Kore üstün ayrıldı. Son 8 maçın altısında beraberlik çıktı. En çok görülen skor 0–0 beraberlik oldu. Güney Kore son 8 maçta sadece 3 gol attı.

Dünyaya kapalı bir ülke olmaya devam eden Kuzey Kore’nın 5 ülkede oynayan toplam 15 futbolcusu bulunuyor. Kariyerinde yurt dışı dönemi olan Kuzey Koreli futbolcuların sayısı ise sadece 27. Kuzey Koreli oyuncular 16 değişik ülkenin liginde ter döktü. Bu ülkeler, Avusturya, Kamboçya, Çin, Danimarka, Almanya, İtalya, Japonya, Letonya, Lihtenştayn, Moğolistan, Katar, Rusya, Sırbistan, İsviçre, Güney Kore ve Tayland. Dünya futbolunun lokomotif ülkelerinin liginde Kuzey Koreli futbolcu görmek mümkün değil.

Kuzey Kore tarihinde iki kez Dünya Kupası’nda mücadele etti. İlk kez 1966 Dünya Kupası’nda boy gösteren Kuzey Kore, Sovyetler Birliği, İtalya ve Şili’nin yer aldığı grupta büyük bir sürprize imza atıp ikinci olarak adını çeyrek finale yazdırmıştı. Yarı final hayalini ise 5–3 yenildiği Portekiz sonlandırmıştı.

2010 Dünya Kupası’nda bu kez Portekiz, Brezilya ve Fildişi Sahili ile aynı grupta yer alan Kuzey Kore tüm maçlarını kaybetmişti. Kuzey Kore’nin oynadığı maçlar canlı yayınlanmıştı. Maçla ilgili verilen görüntülerde ise, yediği goller yer almamıştı. Portekiz’e 7–0, Fildişi Sahilleri’ne 3–0 yenilen Kuzey Kore, Brezilya’ya ise 2–1 yenilmişti. Kuzey Koreliler ise bu maçın sonuçlarını Portekiz ve Fildişi Sahilleri’ne karşı 0–0 berabere, Brezilya’yı ise 1–0 yendiklerini sanıyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi, özet görüntülerde Kuzey Kore’nin yediği goller gösterilmiyor. Hatta bazı Kuzey Koreliler, 2010 Dünya Kupası’nı ülkelerinin kazandığını sanıyor.

Kuzey’e göre futbolda oldukça başarılı olan Güney Kore, ilk kez 1954'de katıldığı Dünya Kupası’nda 10 kez boy gösterdi. 1986'dan sonra ise her Dünya Kupası’nda yer aldı. Japonya ile birlikte organize ettiği 2002 Dünya Kupası’nda ise tarihi başarıya imza atıp 4. olmuştu. Üçüncülük maçında Türkiye karşısında sahadan 3–1 mağlup ayrılmıştı. Asya Kupası’nı 1956 ve 1960'da peş peşe iki kez kazanmayı başardı. Bakalım iki düşman kardeşten hangisi 2022 Dünya Kupası yolunda gruptan lider çıkacak. Avantaj Güney Kore’de gözüküyor.

Originally published at https://www.tr724.com on October 15, 2019.

--

--