Stat üzerindeki ‘Büyük Arnavutluk bayrağı’nın hikâyesi

Tr724
Tr724
Published in
3 min readDec 27, 2016

HASAN CÜCÜK

Euro 2016 yolunda aynı grupta yer alan Sırbistan ve Arnavutluk’un tarihlerinde ilk kez yeşil sahalardaki buluşmasında tansiyonun yüksek olacağı, iki ülkenin yakın tarihi sebebiyle bekleniyordu. UEFA, 14 Ekim 2014’te oynanan maça Arnavut taraftarların gelmesine izin vermezken, Sırp polisi stat içinde ve dışında geniş güvenlik önlemleri almıştı. Beklenmeyen provokasyon ise havadan gelmişti. Belgrad’daki maçın 44. dakikasında stat üzerinde uzaktan kumandalı maket helikopterle dolaştırılan ‘Büyük Arnavutluk’ bayrağı bir anda hem sahayı hem de tribünleri karıştırdı. Bayrakta Kosova ile birlikte Sırbistan’ın bir kısmını, Karadağ’ı, Makedonya’yı ve Yunanistan’ın kuzeyini Arnavutluk sınırları içinde gösteren bir harita ile Osmanlı’ya karşı bağımsızlık mücadelesi veren İsmail Cemali ve İsa Boletini’nin fotoğrafları yer alıyordu.

İlk tepkiyi Stefan Mitrovic veriyor, iple sallanan bayrağı helikopterden yakalayıp yırtmasıyla saha içinde kavga çıkıyordu. Saha içi ve tribünlerin karışmasıyla İngiliz hakem Martin Atkinson, maçın 44. dakikada bittiğini ilan ediyordu. Sırp polisi, Arnavut seyircilerin olmadığı maçta maket helikopteri VIP’de oturan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın kardeşi Olsi Rama’nın kumanda ettiğini iddia edip gözaltına alıyordu. Ancak Olsi Rama suçlamaları kabul etmiyor, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılıyordu. UEFA Etik Disiplin Kurulu, Arnavutluk’un 3–0 hükmen mağlup sayılması kararı verirken, ev sahibi Sırbistan’ın da 3 puanını silip, 2 maç seyircisiz oynama cezasına hükmetmişti. Buraya kadarı herkesin bildiği bir gerçek. Şimdi okuyacaklarınız ise uzaktan kumandalı maket helikopteri uçuran İsmail Morina’nın kimliği ve yaptığı planla ilgili olacak.

İsmail Morina bu işe nasıl kalkıştı?

Tarih 2010. Milano’da vinç operatörü olarak çalışan İsmail Morina mesai bitimi eve gelip televizyonda İtalya-Sırbistan maçını seyretmeye başlar. Sırp taraftarların tribünde Arnavutluk bayrağını yırtıp, yaktıkları görüntüyü seyrettiğinde ‘intikam yemini’ eder. 23 Şubat 2014’te yapılan Euro 2016 eleme grupları kura çekiminde Sırbistan ile Arnavutluk’un aynı gruba düşmesiyle İsmail Morina için ‘vakit’ gelmiş olur. Günlerce nasıl bir intikam alacağının planını yapar. Uzun araştırmalar sonunda kendi tasarladığı bayrağı maçın oynanacağı stat üzerinden uzaktan kumandalı maket helikopter ile uçurmayı kafasına koyar. Maket helikopterlerle ilgili gerekli araştırmaları internetten yaptıktan sonra aldığı maket helikopterler ile günlerce alıştırma yaparak hazırlanır.

Maçın oynanacağı 14 Ekim’den birkaç gün önce arabasıyla Milano’dan planı beraber yaptıkları arkadaşıyla beraber Belgrad’a doğru hareket ederler. Sınırda kontrolde Sırp polisi maket helikopteri yakalar. Ancak “Bir arkadaşımızın oğluna doğum günü hediyesi” yalanıyla polis engelini aşarlar. Maçın oynanacağı stadın yanındaki kilisenin maket helikopteri uçurmanın en uygun yeri olduğunu tespit ederler. İki gün önce ‘suç aletini’ buraya saklarlar. Maçın başlamasına 16 saat kala sabah saat 5’te İsmail Morina sessizce kiliseye girip kuleye kadar çıkar. Zira planın başarılı olması için maket helikopterin nereden havalandığının belli olmaması gerekmektedir.

44 dakikalık gecikmeyle bayrak sahada

Artık maç saati gelip çatmıştır. 8 aylık planı hayata geçirmek için İsmail Morina maket helikopteri kiliseden havalandırır. Planı, milli marşların söylendiği sırada maket helikopterin taşıdığı dev ‘Büyük Arnavutluk’ bayrağını stat üzerinden uçurmaktır. Ancak yaşanan aksilikten dolayı ancak 44. dakikada bayrak stadın üzerine gelir. 25 bin taraftar maket helikopterin taşıdığı bayrağı görünce hayretler içinde kalır. Koca stat birkaç saniyeliğine sessizliğe bürünür. Ardından “Arnavutlara ölüm!” sloganı ve sahada giriş kısmında anlattığımız sahneler yaşanır.

‘Artık yeter!’ deyip kendini ifşa etti

İsmail Morina’nın planında stat üzerinde birkaç tur atan maket helikopteri, yakındaki boş bir istasyona indirmek vardır. Ancak Sırp oyuncu Mitroviç’in bayrağı tutup, helikopteri yere indirmesiyle bu plan suya düşer. İsmail Morina, kendisini bekleyen arkadaşıyla buluşup, polise yakalanmadan Kosova’ya doğru hakaret eder. Tarihe geçen büyük bir provokasyona imza atan İsmail Morina, Sırp milliyetçilerinin intikamından korktuğu için İtalya’dan yeniden Arnavutluk’a taşınır.

Yıllarca ismini gizleyen İsmail Morina, bazı kimselerin çıkıp ‘bayraklı maket helikopter’ gösterisini üstlenmeleri üzerine, bu ’şerefi’ başkalarına vermemek için Youtube ve Facebook üzerinden paylaştığı video ile olayın faili olduğunu ilan eder. Halen karşı-intikam korkusuyla hayat süren Morina, yaşadığı şehri ise açık etmez.

İsmail Morina’nın bu ‘eyleminden’ dolayı iki ülke arasında kısa süreli gerginlik olmuştu ancak bu fazla sürmedi. Sırbistan ve Arnavutluk, bu olayı çabuk atlattı ve şimdilerde dostane bir ilişki içinde.

--

--