AMATÖR ASTRONOMİ TEMEL BİLGİLER 4

AÇILAR

Trakya Astronomi
TrakyaAstronomi
4 min readDec 12, 2020

--

Açısal Ayrımlar

Açıları ölçerek gökyüzünün geometrisini incelemek, astronominin en temel şeklidir.

Zaman takibinin yanı sıra bu, modern aletlerin ortaya çıkmasından önce mümkün olan tek doğru nicel ölçümdü. Ölçülen açılar tamamen göksel (“gökyüzü”, örneğin yıldızdan yıldıza) veya göksel-karasal olabilir. Farklı göksel nesneler arasında, bir göksel nesne ile Dünya üzerindeki bir referans noktası arasında veya göksel bir nesne arasında olabilirler.

Modern Birimler: Derece, dakika, ark saniyesi

Tam daire = 360 derece açı; 1 derece = 60 ark dakika; 1 arc dakika= 60 arc saniye

Bu açısal birimleri zaman birimleriyle karıştırmayın! Anlaşılır olması için her zaman “ark” terminolojisini kullanın.

Şekil A ‘Açısal Çap’ Alıntı: ualberta.ca

Açıları Ölçme

Gökyüzündeki iki nokta arasındaki görünen “uzaklık” dan bahsettiğimizde, gerçekten gözünüzden bu noktalara uzanan iki hayali çizgi arasında ölçülen bir açıdan bahsediyoruz:

Gökyüzündeki iki nokta arasındaki açı, sizden bu noktalara doğru uzanan iki hayali çizgi arasındaki açı olarak tanımlanır. Gösterilen iki yıldız için açı yaklaşık 16 derecedir.

Açı ne kadar büyük olursa, iki nokta birbirlerinden o kadar uzak görünür. Daha sonra göreceğimiz gibi, iki yıldız arasındaki gerçek mesafeyi belirlemek çok daha zordur. Yıldızlar arasındaki bazı açıların etiketlendiği Büyük Kepçe’nin fotoğrafı:

Büyük Kepçe’nin çanağı yaklaşık 10 ° genişliğinde ve 5 ° derinliğindedir. Sapın tamamı 16 ° uzunluğunda ve tüm Kepçe 26 ° uzunluğundadır.

Benzer şekilde, Orion’un Kemerinin genişliği 3 ° ‘nin biraz altındadır ve her birinin üzerindeki dört yıldız izi fotoğrafı, bir yandan diğer yana yaklaşık 60 ° genişliğe yayılır.

Gökbilimciler, yıldızlar ve gökyüzündeki diğer noktalar arasındaki açıları ölçmek için, açıölçerler ve benzer aletler kullanırlar, bunlar genellikle doğru işaret için bir teleskopa takılırlar. Ancak yaklaşık bir ölçüm elde etmek için, her zaman yanınızda olan aletleri kullanabilirsiniz: elleriniz.

Kol uzunluğunda tutulan yumruğunuzun genişliği yaklaşık 10 ° iken, küçük parmak ucunuzun genişliği de kol uzunluğunda tutulur ve yaklaşık 1 ° dir. Bu açılar bedeninize fazla bağlı değildir çünkü daha büyük elleri olan insanlar da daha uzun kollara sahip olma eğilimindedir. Bir dahaki sefere Büyük Kepçe’yi gördüğünüzde, yumruğunuzu uzatın ve Kepçe’nin çanağının yaklaşık bir yumruk genişliğinde olup olmadığını kontrol edin.

Daha büyük açıları tahmin etmek için iki elinizi birden fazla yumruk saymak için kullanabilirsiniz. Ayrıca, kuzey ve doğu ya da doğu ve güney gibi iki bitişik ana yön arasındaki açı olduğu gibi, ufuk ve zirve (düz tepe) arasındaki açının da 90 ° olduğunu hatırlamak yararlıdır.

Kol uzatılmış olarak yumruk ve parmak kullanılarak yapılan açı tahminleri.

Göksel Küre

Yıldızlar, her 23 saat 56 dakikada bir, gök kutupları etrafında ve etrafımızda dönen dev bir göksel küreye bağlı gibi görünüyor.

Eski insanlar, gökyüzünün hareketlerini anlamalarını kolaylaştırmak için bu hareketleri açıklamak için mekanik bir model buldular. Bu modeli bugün hala kullanıyoruz çünkü çok kullanışlı — yanlış olsa bile.

Modeli görselleştirebilirseniz, yıldızların nasıl hareket ettiğine dair bir dizi ayrı gerçeği ezberlemeniz gerekmeyecek. Yıldızlar, her 23 saat 56 dakikada bir, gök kutupları etrafında ve etrafımızda dönen dev bir göksel küreye bağlı gibi görünüyor.

Model basitçe, yıldızların hepsinin dünyayı çevreleyen ve her 23 saat 56 dakikada bir etrafımızda dönen dev bir katı göksel kürenin içine bağlı olmasıdır. Dönen yıldız, gözlenen dairesel yolunda her yıldızı taşırken, dairelerin merkezinde, kuzey gökyüzünde özel bir nokta sabit kalır. Kürenin sertliği, takımyıldızların şekillerinin nasıl asla değişmediğini açıklar ve muazzam boyutu, dünyanın belirli bir noktası kürenin bir tarafına diğerinden önemli ölçüde daha yakın olsaydı, takımyıldızların nasıl büyümediğini veya küçüldüğünü açıklar.

Gökyüzündeki yerleri daha iyi tanımlamak için, göksel kürenin çeşitli kısımlarına adlar veriyoruz. Kuzey gökyüzündeki sabit noktaya kuzey göksel kutbu denir ve ünlü Kuzey Yıldızı’ndan (etrafında küçük daireler çizen) sadece bir derece uzakta bulunur. Kutuptan doksan derece uzakta, doğrudan doğudan batıya doğru uzanan ve güney ufkumuzun üzerinden geçen büyük bir daire olan göksel ekvatordur. Orion’un Kuşağı’ndaki en sağdaki yıldız olan Mintaka, neredeyse tam olarak göksel ekvatorun üzerinde yer alır, bu nedenle göksel ekvatorun bu yıldızın yolunu izlediğini düşünebilirsiniz.

Bir diğer önemli daire, doğrudan kuzeyden güneye doğru akan ve tepeden düz geçen meridyendir. Küre döndükçe, meridyen gökyüzünde sabit kalır. Düz tepedeki noktaya zenith denir.

Yararlanılan Kaynaklar:

Çeviri: Google Translate

--

--