En siste rundtur med Lufthansas ærverdige førsteklasse før muligheten forsvinner ut i det blå…

Med Skyteam og alliansebytte på horisonten ble det essensielt å få til en siste tur på tyskernes utgående referanseprodukt i skyene. Slik ble turen planlagt og gjennomført.

Hans Christian Berge
Travelbox
7 min readNov 24, 2023

--

Småfrekt promobilde fra Lufthansas egen katalog

📘 Det var en gang…

Man skal ikke så mange år tilbake før Lufthansas førsteklasseprodukt var en nokså enkel ting å få inkorporert i en godt planlagt reise ✈️Tilgjengeligheten var nokså god, og seter ble sluppet jevnt og trutt til flere av de store destinasjonene både mot øst og vest opp til 14 dager før avreise. Trikset var å booke en reise i business som passet med tiden man hadde tilgjengelig, for så å sitte klar to uker før med en endringsforespørsel til SAS agentene. Med både United, Asiana, ANA, Thai og Lufthansa sine topprodukter tilgjengelig, ordnet man seg som regel noe bra.

Dessverre er denne verden snudd på hodet, og flere selskaper har mer eller mindre faset ut første klasse i sin helhet (se United og Asiana) eller beholdt den i svært liten skala (se Thai). For Lufthansa sin del, kom aldri partnertilgjengeligheten ordentlig tilbake etter Covid, og i dag (høst 2023) ser man at seter tilgjengeliggjøres til et mindre sett destinasjoner kun 3 døgn før utreise. Dette byr selvfølgelig på utfordringer, og jeg ser ingen potensielle forbedringer av dette frem mot tidspunktet da SAS og Eurobonus fases fullt og helt ut av Star Alliance til fordel for Skyteam.

Derfor tenkte jeg umiddelbart at — dette må bare gjøres én siste gang!

📋 Planlegging

Advent nærmet seg med stormskritt, og utgående CTs brenner på kontoen. Julebord og aktiviteter fyller kalenderen uke for uke, og det viktigste jeg kunne gjøre var å raskt få blokkert ut en helg slik at den stod åpen i tilfelle reisemuligheten bød seg frem.

Dette ble gjort 🗓️

Neste steg, begynne å se på mulige reisemål som muliggjør booking av både utreise og retur på samme produkt. Til hvor og når slipper Lufthansa flest F-seter jevnt og trutt?

United States of America 🇺🇸 selvfølgelig…

Ved å følge med på den eminente slippkalenderen til Seats.aero får man en nokså god oversikt over dette, selv om den ikke alltid er oppdatert eller viser hele bildet.

Slik presenteres slippoversikten hos dem — https://seats.aero/firstclass

Tjeneste: https://seats.aero/firstclass

Her kan man danne seg et nokså bra bilde over hvordan en slik reise kan snekres sammen og måten jeg gjorde det på var enkel:

  1. Hvilke byer har flere enn én avgang i døgnet fra FRA eller MUC? — Dette gir en indikasjon på rutene som tilbyr det høyeste antall F-seter. Det er kun Chicago og New York som har flere daglige flyvninger med førsteklasse og hakket bak kommer (av østkystbyene) Washington og Boston med én flyvning om dagen.
  2. Hvilke byer åpner opp seter både på utreise så vel som på retur? — For å klare en t/r reise er dette viktig. Til noen destinasjoner ser man kun seter bli sluppet i den ene retningen (se Mexico City og Bogota) noe som gjør at man evt må kombinere turen med en av veiene på business… Byene som nevnt i punkt 1 har regelmessig, ja nesten daglige slipp av seter i F begge veier.
  3. Er det et mønster her? Hvilke destinasjoner slipper 1< seter daglig? — Man vil jo helst ha med seg en kompanjong, og da er det greit med to seter i det minste. Det som gjerne er artig er å reise i en kabin som ikke er “stappfull” (8 reisende) — hvor man får følelsen av å nesten fly privat. Vestkysten slipper sjelden seter, og hvis seter slippes, er det gjerne kun ett. Østkysten derimot har såpass mange flyvniger at man kan oppleve 6–8 seter ledig på visse flyvninger. Mitt fokus settes mot NYC, ORD og BOS.
  4. Hvilke utreisemuligheter passer best fra Oslo som matcher flyvningene videre? — For å få nok tid på bakken i Tyskland for å tilbringe nødvendige timer på FCT eller FCL, er man avhengig av en nokså tidlig flyvning ut fra Oslo. Morgenflyvningene til Munchen og Frankfurt virker som regel alltid å ha ledige seter enten i business eller økonomi, så dette bør la seg ordne greit.

Basert på dette rettes søkelyset mot en utreise fra Oslo via (helst) Frankfurt eller München og videre til Chicago, New York eller Boston. Reposisjonering i USA kan gjøres ved å legge på flyvninger med United for å treffe på en returflyvning fra en annen by dersom dette blir nødvendig. Dette må vi se an døgnet før avreise når hele bookingen skal på plass.

Reposisjonering sier du?

Tanken her er at man kan komme i en situasjon hvor man finner en utreise torsdag morgen fra Frankfurt til Chicago, men ingen returer fra Chicago på lørdagen. Det som derimot kan være ledig er returer fra byer som Boston, NYC eller Washington, og det er derfor greit å ha oversikt over United sin tilgjengelighet i samme periode.

Bildet under illustrerer tilgjengelige seter 3 dager før en evt avreise fra Chicago til Washington som eksempel. Disse flyvningene kan kobles på reservasjonen ganske enkelt, og man får da til en reposisjonering til den byen man finner returen fra. New York er også svært tilgjengelig fra Chicago.

United tilbyr som regel kun økonomi på innenriksflyvninger, men i noen tilfeller dukker faktisk business også opp.
Chicago er et fint utgangspunkt for å hoppe videre østover

🚜 En mulighet til å oppleve utkanten av USA

En artig ting man også har anledning til når man flyr inn i en awardsone er å koble på flyvninger til destinasjoner innenfor samme sone til samme pris. Dette kan gjøre det mulig å oppleve destinasjoner man normalt sett aldri ville ha besøkt, og se en kanskje mer autentisk side av USA?

Eksempelvis om man flyr inn til Chicago, så er dette en sentral hub for United i Nord-Amerika med flyvninger i alle mulige retninger. Bildet under illustrerer antall destinasjoner man kan nå dersom man flyr videre ut fra ORD. Hva med et hopp nordover til Green Bay og se Packers spille på hjemmebane? Eller kanskje man ønsker å se hvordan byen Flint har utviklet seg i kjølvannet av dokumentaren Roger & Me av Michael Moore?

United har flyvningene du ønsker, og som regel er det flust med seter til disse mindre destinasjonene om enn som regel i økonomi.

Destinasjoner inkluderer Flint, Vail, Aspen, Nashville, Sioux City, Wichita +++ Småbyer og skidestinasjoner som helt sikkert hadde vært artig å se.

Noen av byene United dekker med utgangspunkt i Chicago

🏗️ Forberedelser

Selv om vi primært anser USA som destinasjon, er vi fremdeles åpne for flyvninger til byer som Tokyo, Mexico City, Buenos Aires og Bogota gitt at de åpner opp. For sikkerhets skyld ordner vi ESTA med en gang slik at dette er i boks. Det er nå 9 dager til bookingen skal gjennomføres.

ESTA søkes om og godkjennes uten at destinasjon eller sted å bo er bestemt. Dette går fint ved å skrive inn “UNKNOWN” i alle feltene som gjelder “point of contact” og “bosted” i din ESTA-søknad og “0000” som telefonnummer. Dette oppfordres man til å gå inn og endre så snart man har noe konkret på plass.

Eventuelt sted å bo ordnes på kort varsel så snart ruten er billettert.

En annen ting man kan gjøre for å få en indikasjon på hvilke byer som kan ha tilgjengelighet er å besøke Lufthansa sin hjemmeside og gjøre en “dummybooking” til de fire byene i USA på ønsker avreisedato.

Man får da raskt en indikasjon på antall seter som allerede er solgt, og som skjermbildet over viser, er det på ettermiddagsflyvningen til Chicago kun solgt ett sete 9 dager før avreise.

Etter å ha samlet inn data for alle relevante flyvninger for mulige utreiser ser oversikten da ut som følger:

ORD skiller seg ut som destinasjonen med best tilgjengelighet

Og for returen ser det slik ut:

SFO-FRA er en populær rute kan man se…

Chicago ser absolutt best ut 9 dager før avreise, og sjansene for at det er denne vi retter oss inn mot er stor, med MUC-BOS og MUC-EWR i bakhodet. Man ser også at det kun er Chicago ORD som har to flyvninger om dagen fra Frankfurt, noe som tilsier 16 daglige seter i F. New York ser flere ruter fordelt på EWR og JFK fra henholdsvis Frankfurt og München.

Da er det bare å sitte klar med bookingfingeren neste uke. Tiden vil vise hvor Lufthansa tar oss ✈️

--

--

Hans Christian Berge
Travelbox

Product Designer, thinker and traveller from Norway. When I write something I do it because I really need to do it.