Eurobonus og jakten på den hellige gral.

Det er på denne skjermen vi vil se en film.

SAS, Star Alliance, kredittkort og poeng. Det er mye å bli hektet på og desto mer å sette seg inn i for å oppleve den fulle verdi av hva konstilasjonen kan gi deg.

For snart to år siden endte jeg opp med å starte jakten på poeng i forbindelse med et pendlerprosjekt jeg ble satt på i vårt naboland Sverige. Med poeng mener jeg i denne sammenheng Eurobonus poeng hos SAS og Star Alliance.

Reisen har vært lang og til tider knotete, i en verden som er uryddig og hvor ett poeng i mange sammenhenger ikke er en valuta det er like enkelt å sette konkret verdi eller mening på.

Det hele skal tilslutt manifestere seg i en reise på første klasse hvor man svir bort alle sine hardt opptjente poeng og rykker tilbake til start. Dette er dessverre ikke bare bare, og jeg tenkte derfor at det kunne være på sin plass å dele noen av de erfaringene jeg har gjort meg i løpet av bestillingsprosessen, slik at du kan forberede deg riktig og reise på den drømmeturen du fortjener.

Det uoppnåelige målet

For meg, som for mange andre poengsankere, er det hele et delvis utopisk mål i begynnelsen, og kanskje én gang der fremme kunne fly første klasse med en av de store gutta i klassen. Jo høyere opp på poengskalaen man etterhvert kommer, jo mer tydeligere kan man skimte skattekisten i enden av regnbuen, og man begynner å tro at dette faktisk kan skje.

Boardingpassenes hellige gral

Jeg kommer ikke til å ta for meg poengstrategier eller presentere tips og triks for hvordan man på best mulig måte aggregerer Eurobonus poeng, men fokuserer heller på utfordringene man møter når man først sitter der med en bunch av poeng som man ikke vet hvordan man kan utnytte på best mulig måte.

Kort oppsummert vil jeg anslå at ca 70% av mine poeng kommer fra kredittkortbruk og de resterende 30% på flyvninger.

Det ligger et par forutsetninger for mitt scenario og prosessen jeg kommer til å beskrive.

 1. Du er Eurobonus medlem, og poengene renner forholdsvis bra inn
 2. Du har et SAS American Express Platinum kort
 3. Du har klart en omsetning på minst 100.000 kroner på kortet i år
 4. Du ønsker å få mest mulig verdi ut av poengene dine
 5. Du ønsker å starte planleggingen mer enn 2 uker før avreise

Maks verdi

Hvordan kan man hente ut så mye verdi av poengene sine som mulig?

Man har ikke lyst til å svi dem bort på tralleutvalget på SAS flighten mellom Oslo og København, og heller ikke overbetale for en leiebil hos Avis som man behøver for en helg på fjellet.

Maks utnyttelse oppnår man ved å hanke inn én av de absolutt dyreste flybillettene på markedet, og på kjøpet få med enda en billett en slik at din kjære kan følge med. Takk American Express.

Å fly første klasse er rimelig uoppnåelig for de aller fleste av oss

Eksempelet over viser en tur/retur billett Oslo-Tokyo i første klasse for to personer. Jeg tror de fleste av oss kan være enig i at det ikke er dette man normalt sett ville ha gått for dersom Japan var valgt som årets sommerferiedestinasjon.

1. Planlegging

Uten en plan kommer vi ikke langt, så det første man må ta stilling til er hvor man har lyst til å reise. For min del var premisset for turen at jeg ønsket å fly med Lufthansa på deler av reisen, og en av flyvningene skulle være mer enn 10 timer lang. Dette skal skje i første klasse, eller bookingklasse F som det kalles på flyspråket, og gjerne med et noe lengre stopp i Frankfurt slik at man får opplevd den heller unike servicepakken en førsteklassepassasjer mottar der.

En liten guidet tur på Lufthansas førsteklasse terminal i Frankfurt

Dermed vil et nytt premiss for min tilnærming være som følger:

Flyvningen skal finne sted sommeren 2016 og være en tur/retur fra Oslo til Asia hvor minst én flyvning skjer på Lufthansa første klasse.

2. Tilnærming til billettsøk

Nå er vi i gang, og det er her det hele starter. Som utgangspunkt har man som American Express kunde et telefonnummer å forholde seg til for bestilling av Companion Ticket — 64 81 60 99.

Erfaringsmessig kan det være greit å ha forberedt seg en smule før samtalen slik at man kan være proaktiv i situasjoner hvor den billettypen du ønsker ikke dukker opp. Man bør uansett ha en fleksibel tilnærming til reiseperiode dersom man starter prosessen et lite halvår før avreise. Husk at du kan justere på reisen din helt frem til dagen før avreise.

United sitt “award” søk. Huk av for “award travel” i bunnen der.

Det er én nettside som er grei å starte med når man skal søke etter poengbilletter (award tickets) — www.united.com. Om du snakker med de som lever og ånder for dette, vil man gjerne bli anbefalt ANA sitt søkeverktøy som viser billettilgjengelighet med større sikkerhet enn United sitt verktøy. Jeg vil allikevel si at United sitt er såpass mye enklere i bruk, og treffer i 90% av tilfellene, så valget for meg var dermed enkelt.

Vi har bestemt oss for å reise i overgangen juni / juli, og er dermed fleksibel på våre reisedatoer per januar 2016.

3. Hvor er første klasse billettene?

www.united.com gjennomfører jeg mitt første søk på en dato jeg kunne tenkt meg som avreisedato retning Tokyo, og finner raskt ut at de eneste ledige billettypene som er å finne under kategorien “Saver Award” (det er disse som gjelder for oss folkens) er i Business og Economy.

Jeg velger å bruke midten av mars som eksempel på reisedato.

Dette vil si at det per i dag ikke er noen tilgjengelige første klasse billetter på valgte dato (her 23.mars 2016) for den strekningen jeg ønsker å fly.

Her er det en viktig føring kommer inn i spill — Lufthansa legger nemlig ikke ut sine førsteklasse (Award) billetter til Star Alliance partnere før cirka 2 uker før avgang. Dette betyr at jeg enten må

 • reservere billetter med et annet flyselskap nå for deretter å endre denne 2 uker før avreise
 • sette meg ned og vente til 2 uker før avreise og håpe at det da dukker opp to billetter til meg.

Det er nå man må begynne å bli kreativ, og dessverre også her hvor mange aksepterer “nederlag” og tar til takke med forretningsklassebilletter på reisen sin.

Her er noen av tilnærmingene vi må tenke over for å få det vi fortjener:

 1. Må vi fly direkte til Tokyo eller kan en mellomlanding gjøre susen?
 2. Er Tokyo eneste by i Japan til hvor man kan fly første klasse, eller kan vi fly inn til en annen by?
 3. Må vi fly på denne datoen eller kan vi være fleksible?
 4. Vil vi kun fly med Lufthansa eller er det også andre flyselskap som tilbyr noe av det samme?

Mellomlandinger
Jo tidligere man er ute, jo større er sjansen for at man må legge inn én eller flere mellomlandinger på ruten sin. Vi er åpne for dette og ser på dette som en måte å “forlenge” en førsteklassereise på. I vårt tilfelle hvor destinasjonen er Tokyo, vil alternative reiseruter for eksempel kunne være via Hong Kong, Seoul, Beijing eller Singapore. Lufthansa flyr første klasse til alle disse destinasjonene noe som gjør dem relevante for oss.

Destinasjon
Dersom man er fast bestemt på hvilket land man vil reise til, kan det være en mulighet å fly inn til andre byer enn den opprinnelige planen. Sjekk Lufthansa sine hjemmesider og let frem alternative destinasjoner for det landet du ønsker å besøke.

Datofleksibilitet
Velg deg ut en periode som spenner over et par uker hvor dere har mulighet til å gjennomføre turen. Dette gir deg mer fleksibilitet når du jakter på billetter, og øker sjansene for suksess.

Andre flyselskap
Sjansene for å finne førsteklassebilletter hos et annet flyselskap enn Lufthansa (tidligere enn 2 uker før avreise) er eksisterende, i motsetning til billetter med Lufthansa, som er ikke-eksisterende. Det varierer fra destinasjon til destinasjon hvilke selskap som tilbyr og legger ut award billetter i første klasse, men her er noen ideer på hva som kan dukke opp dersom du ønsker å reise til:

 • Nord-Amerika — United er hesten å spille på om du er tidlig ute
 • Nordøst Asia — ANA, Thai og Asiana legger alle ut award billetter i retning Asia. Det er ingen regler for hvilke som er enklest å finne, men i vårt tilfelle med destinasjon Japan, tørr jeg påstå at Thai og Asiana dukker opp oftere enn ANA. For returen viste det seg at Thai var adskillig mer tilgjengelig, så det er bare å prøve seg frem.
 • Australia — Denne er vanskelig, og det kreves god innsats for å naile denne. Det dukker opp billetter med Thai i ny og ne hele veien ned til Sydney og Melbourne. Thai vil for det siste strekket fra Asia til Oceania være din eneste valgmulighet ettersom de er det eneste selskapet som flyr First dit innenfor Star Alliance (ettersom vi ser bort fra Singapore Airlines som ikke deler på godsakene..)

4. Jeg fant jeg fant…

Tilslutt klarer vi det, og det dukker opp et funn på akkurat den ruten vi var på jakt etter. Jeg justerte datoen én dag frem til 22.mars, forsøkte en alternativ rute mot Tokyo via Seoul og vips, der satt den.

Av søkeresultatet ser man at det er tilgjengelighet for 2 personer i “First Saver Award”. Det er akkurat dette vi behøver. Iblant vil man kunne se tilgjengelighet kun i “Standard Award” og ikke i “Saver Award”, noe som betyr at disse ikke kan bookes på American Express Companion Ticket.

Turen går med Asiana, og er direkte fra Frankfurt til Seoul. Her er en videosnutt som gir et innblikk i hvordan Asianas førsteklasseprodukt er. Dette funker inntil videre :)

Ruten gir oss et veldig godt utgangspunkt å starte med. Vi er uansett sikret førsteklasse ned, og kan forsøke en ombooking 2 uker før avreise til Lufthansa på samme eller alternative strekk.

Reisen ned til Frankfurt fra Oslo legger jeg i hendene på reiseagenten på hos SAS/AmericanExpress sammen med turen fra Seoul til Tokyo. Dette bør de kunne fikse fint.

5. Hjemreise

Men vi må jo komme oss hjem også, og et ønske for hjemreisen er å prøve et annet førsteklasseprodukt enn det vi tok ned. Alternativene som muliggjør dette vil være Thai, ANA og Asiana, og ettersom vår bakhåndsbillett ned til Tokyo vil være med Asiana forsøker vi oss på noe annet opp igjen.

Etter litt søking rundt omkring på det o´store internettet finner vi ut at det er Thai Airways sin førsteklasse på A380 fra Bangkok til Europa som frister mest. De har i tillegg førsteklasse mellom Tokyo og Bangkok, noe som kan gi oss en gjennomgående billett, og vi kan få besøkt Thai´s førsteklasse lounge i Bangkok som visstnok skal være rimelig ok.

Søkestrategien vil som sist gang være å ta bit for bit da dette somregel gir best resultat.

Første søk Tokyo-Bangkok:
- ingen tilgjengelighet i første klasse, kun i business.

Jeg søker på dagen før og dagen etter for å se om det kanskje er mer å hente der, men resultatene ender opp som det første. Kun business billetter. Hva gjør vi nå?

Jeg forsøker meg på et kjapt søk til, denne gang 10 dager frem i tid fra i dag, som i dagen da jeg skriver dette innlegget. Kanskje også Thai legger sine førsteklassebilletter på Asia til Asia flyvninger ut 2 uker før avreise finner sted. Mistanken viser seg å stemme ganske bra. Søket gir meg treff på 5 avganger 10 dager frem i tid med tilgjengelighet i førsteklasse for 2 stykk.

2 uker fra i dag er det masse tilgjengelighet mellom Tokyo og Bangkok. Her er ett eksempel

Neste utfordring blir å komme seg hele veien fra Tokyo til Europa i første. Her feiler det gang på gang, det virker nesten umulig å oppdrive tilgjengelige billetter i første klasse fra Tokyo via Bangkok til “Europa”. Jeg må etterhvert prioritere, og fokuserer heller på det lengste strekket altså fra Bangkok til Europa.

Søkene er mange, Bangkok til Munchen, Bangkok til Frankfurt, Bangkok til London, Bangkok til Paris… Alle flyvninger hvor første klasse er en mulighet. Tilslutt treffer jeg jackpot! 2 ledige førsteklassebilletter på Thai A380 fra Bangkok til Paris….

Returbilletten sitter dønn!

6. Samtalen med Estland

Når man endelig har bestemt seg for å løfte opp røret, er det greit å vite at for å kunne bestille din hardt opptjente Companion Ticket, så skal du gjennom en samtale med SAS sitt bookingkontor i Estland. Dette kan forsåvidt slå begge veier, litt avhengig av hvem du kommer i samtale med, men denne dagen er jeg veldig heldig og møter en svært trivelig og kreativ dame. Hun kaller seg “Kay”, og finner alle de flyvningene som jeg allerede har nøstet frem på en trivelig og effektiv måte.

I løpet av vel 25 minutter ender jeg opp med en rute som stemmer sånn cirka 80% med mine forventninger sålangt.

 1. Oslo- Frankfurt blir noe lenger enn vi hadde håpet på med en mellomlanding i København. SAS Plus begge flyvninger.
 2. Frankfurt- Seoul med Asiana i førsteklasse
 3. Seoul- Tokyo med Asiana i business.
 4. Tokyo- Bangkok med Thai A380 i business. Som beskrevet over er dette en rute jeg håper å få endret til første klasse i ukene før avgang.
 5. Bangkok- Paris med Thai A380 i første klasse
 6. Paris- Oslo med SAS i deres Plus kabin.

Dette betyr at ambisjonen er å få endret Frankfurt-Seoul-Tokyo til et Lufthansa førsteklasseprodukt 14 dager før avreise, og kanskje tilogmed få ordnet seg en tilsvarende oppgradering mellom Tokyo og Bangkok.

Gildet ender på 5095,- norske kroner per person i skatter og avgifter noe jeg ikke har noe å utsette på enda.

7. Oppsummert

Vel hva kan jeg si. Det er ingen rett frem oppgave å ordne seg noen fete billetter dersom man brenner inne med altfor mange Eurobonuspoeng. Jeg tror nøkkelen til suksess handler om fleksibilitet. Man må kunne reise når billettene er tilgjengelig, eventuelt fikse billetter uker før avreise.

Der var pleddet ja…

Dersom man kan dra på to ukers varsel, virker det som om man kan velge rimelig fritt i destinasjoner enn så lenge. Utvalget er rikelig både østover og vestover, spesielt nå på vinteren og våren. Hvordan korttidsvinduet oppfører seg i sommerhalvåret vet jeg ikke, men om man har mulighet til å vente, så er antakelsen at billettene dukker opp.

Håper dette var interessant for dem det måtte gjelde. Del gjerne videre dersom du kjenner noen som står ovenfor samme prosess.

Innlegget vil bli oppdatert så snart det skjer noe nytt i forbindelse med turen.

Mvh
Hans Christian Berge


Februaroppdateringen.

Det var egentlig helt tilfeldig at jeg gjorde et raskt søk en søndagskveld i februar for å sjekke om det var dukket opp noen førsteklassebilletter fra Tokyo til Bangkok på returen.

Og sannelig…. Plutselig dukket det opp tilgjengelighet på alle avganger den dagen vi ønsker å reise i juli, både fra Tokyo og fra Osaka. Nedturen var selvfølgelig stor da jeg forstod at det var søndag, og Companion Ticket telefonen var stengt.

Avgangen vår… med ledig F!

Jeg noterte meg ned tilgjengeligheten, og krysset fingrene for at dette dukket opp igjen neste dag. Dessverre feilet dette totalt. Mandag morgen klokken 08:00 gjorde jeg et nytt søk på akkurat de samme avgangene, og alt av tilgjengelighet var borte. Ikke én eneste førsteklassebillett dukket opp hele den uken jeg hadde peilet meg inn på.

Jeg vil tørr påstå at det for mange nok er denne uforutsigbarheten som gjør hele Companion Ticket prosessen rimelig kjip og forvirrende å komme seg gjennom. Men vi prøver videre :)

Noen andre som har erfaringer med plutselig tilgjengelighet på spesifikke ukedager eller tider av døgnet?

Marsoppdateringen.

I teorien er det egentlig veldig lite jeg behøver å ta tak i før noen dager før avreise. Men jeg har sittet og knadd litt på tanken om denne returbilletten vår. Fornuften i meg sier at det jo sikkert blir hyggelig å få oppleve business på A380 — samtidig som det jo også føles litt feil å fly business når man først har muligheten til å sitte enda lenger fremme.

Derfor har jeg brukt litt tid på å grave frem potensielle ruter hvor første klasse tilbys internt i Asia, eller intra Asia som også kalles. Her er alternativene som er mest relevante:

 • Tokyo-Bangkok, Thai A380 (Award billetter tilgjengeliggjøres 14 dager før avreise, noe som gjør denne tricky for oss)
 • Osaka-Bangkok, Thai 747 (Her er det tilgjengelighet på award billetter. Spørsmålet er om dette er en gammel eller ny førsteklassekabin) eller A380 fra mai 2016. Tilgjengelighet her virker noe vanskeligere.
 • Sapporo-Bangkok, Thai 747 (Som over. God tilgjengelighet langt frem i tid. Lar seg enkelt kombinere med en times flight fra Tokyo med for eksempel ANA)
 • Tokyo-Singapore, ANA 777 (Tilgjengeliggjøres 14 dager før avreise- og kan kombineres med Singapore Airlines business i deres A330 til Bangkok…)
 • Seoul-Hong Kong, Asiana A380 (Flyet fra Los Angeles til Seoul fortsetter videre til Hong Kong 5 dager i uken. Dessverre har jeg ikke klart å finne frem til noen award seter på disse flyvningene. Avgangen gikk i 2015, men er kanskje erstattet av BKK rute for 2016… Usikker)
 • Hong Kong-Singapore, United Airlines 777 (En spennende avgang med United som flere visstnok har klart å presse inn i en returbillett fra Asia)
 • Seoul-Bangkok, Asiana A380 (Etter litt graving dukket plutselig denne avgangen opp i sommerhalvåret. Asiana selger ikke førsteklassebilletter til denne avgangen, men ryktet sier at man kan sitte i en F-suite men med businessklasse service og mat… Det kan jo funke det)

Spørsmålet er om det egentlig er verdt den ekstra tiden det tar.

 1. Å ta business på Thai A380 direkte til Bangkok, eller fly
 2. Business til Seoul med Asiana, førsteklasse derfra til Hong Kong, fortsette i første til Singapore og avslutte med business opp til Bangkok.

Apriloppdateringen

Dette begynner etterhvert å bli en besettelse, og om jeg er ærlig, så sjekker jeg united.com og ana.co.jp litt for ofte på jakt etter de spesifikke setene jeg ønsker meg. Det har faktisk gått såpass langt at jeg har kjøpt et Pro abonnement på tjenesten Expertflyer.com, som tillater meg å sette opp automatiske søk med varsling på spesifikke seter og avganger. (En liten innføring i Expertflyer finner du her)Det koster meg 80 kroner per måned, og jeg anser det som god verdi dersom det bidrar til at jeg tilbringer mindre tid på jakt etter setene våre.

Det er nå primært 3 ruter jeg har peilet oss inn på.

 1. ANA sin 777 første klasse fra Tokyo til Singapore. Utelukkende fordi det hadde vært fett å oppleve også deres førsteklasseprodukt på den eneste ruten i Asia hvor de opererer med denne klassen. Som nevnt i marsoppdateringen, så kan denne flyvningen gi en fin stop-over hos venner i Singapore i tillegg til en Singapore Airlines business billett opp til Bangkok.
 2. Asiana sin A380 fra Seoul til Bangkok. Også som nevnt tidligere, til denne flyvningen selges kun business og economy seter, men om man er heldig, finnes det sjanser for at man kan kapre seg to seter i deres førsteklassekabin. Det er dette som gjelder!
 3. Thai sin A380 fra Tokyo til Bangkok. Joda, det er dette alternativet som er det mest fornuftige og det mest effektive. Det eneste som gjør at dette alternativet er vårt tredje alternativ er fordi det er det samme produktet vi skal fly videre på til Paris.
Alternativ 1 — ANA 777
Alternativ 2 — Asiana A380
Alternativ 3 — Thai sine to flyvninger til Bangkok med første klasse

For turen ned er det denne ruten som er målsetningen


Den andre apriloppdateringen

Ruten vår slik vi håper den blir.

Har tenkt mye frem og tilbake og har for øyeblikket kommet frem til at vi ønsker å prøve litt ulike produkter som en del av turen. Endret derfor returbilletten vår til nå å inkludere Asiana business fra NRT til ICN og videre til BKK. Vi flyr A380 fra ICN (Seoul) til BKK (Bangkok) og håper veldig på seterad 1–3 der. Fikk etter mye om og men kontakt med Asiana sin kundeservice i Los Angeles, som sa at seter i F åpnes opp for businessreisende noen dager før avreise og at disse kan reserveres per telefon eller ved sjekk-inn. Gode nyheter kalles dette! Da regner jeg med å holde resten av billetten på gress frem til Lufthansa åpner sine billetter retning Tokyo.


Maioppdateringen

Fikk plutselig en e-post fra Expertflyer om at det var åpnet opp seter på en Asiana 747 flight fra Tokyo til Seoul den dagen vi har vår noe tidligere returbillett på A330.

Rad 1–4 er Asiana sin førsteklassekabin

Ønsker heller å prøve Asiana sin 747, med snuteplass, noe som falt perfekt på plass. Asiana kjører nemlig ikke førsteklasse på denne ruten, men setene er tilgjengelig for businessklassereisende, noe som gjør det til en artig opplevelse på vei hjem igjen.

Tok en kjapp telefon til SAS i Tallin, og fikk svært god og effektiv hjelp. Som bildet til venstre viser, så var det 4 seter tilgjengelig i førsteklassekabinen på flyvningen, og vi fikk reservert sete 2K og 3K til vår lille overflyvning til Sør-Korea.

I tillegg reduserte vi transfer i Seoul med 2 gode timer.

Ledige billetter!

Junioppdateringen

Jepsi Pepsi! Her skal vi sitte da…

Endelig er målsetningen nådd. Dagen var kommet, som det stod ettertrykkelig i min kalender — “09:00 Ring Tallin!” — det var 14 dager til avreise, og jeg kunne endre våre billetter til Lufthansa First.

SMS varsling gjennom tjenesten IF funket fint

Morgenen startet med 5 tekstmeldinger fra Expertflyer.com sånn cirka klokken 04:30 — som alle kunne informere om at LH (Lufthansa) sine flyvninger til Asia nå hadde åpnet opp tilgjengelighet i First. Seter til HND (en av flyplassene i Tokyo) og ICN (Seoul) i “store mengder”, så da var det bare å gjøre seg klar til telefonsamtalen.

Ringte 09:00 og kom gjennom til “Mary” som kanskje er den beste kundebehandleren jeg har hatt hos SAS CT hittil. Hun letet raskt frem 2 seter på LH716 fra Frankfurt til Tokyo, og fikset “parsetene” bakerst i snutekabinen.

LH716 er forresten flyvningen vi ønsker å reise med. Lufthansa sin flyvning 716 er deres daglige avgang kl 18 fra Frankfurt til Tokyo, Haneda. Som med det meste, har flyverden sitt helt eget språk som man raskt blir sugd inn i jo mer tid man tilbringer i den. Det er lett å glemme at utallet av slike forkortelse for de fleste ikke betyr noen ting — så derfor denne lille ekstra forklaringen :)

Her er fordelen med Expertflyer — bare å lene seg tilbake og vente…

I tillegg til dette, fikk jeg også endret turen fra Oslo til Frankfurt til en Lufthansa direkteflight rundt klokken lunch, noe som ikke kunne ha passet oss bedre. Da har vi god tid på morgenkvisten og kan se frem til 3,5 timer i First Class Terminal i Frankfurt, noe jeg tenker holder i massevis.


Reisen blir da som følger:

OSL-FRA, Lufthansa Business (A320)
FRA-HND, Lufthansa First (747–8)
NRT-ICN, Asiana Business/First (747-Combi)
ICN-BKK, Asiana Business (A380)
BKK-CDG, Thai First (A380)
CDG-OSL, SAS Plus (737–800)

Dersom vi mot formodning hadde valgt å kjøpe denne billetten i dag ville det ha kostet cirka 283.000,- norske kroner

Alt i alt har reisen vært en opplevelse allerede, og med bare to uker igjen til avreise føler vi oss veldig fornøyd med hvordan ferden er skrudd sammen. Det blir kanskje en mindre oppsummerende “Julioppdatering” med et par bilder fra sommerens store eventyr — men følg oss gjerne på Instagram! Der oppdateres alle våre reiser.


Behøver du assistanse til å få brukt dine bonuspoeng? Hjelpen er ikke langt unna 😊

Takk for meg

Hans Christian Berge


En kort oppsummering av turen

Vi er tilbake fra tidenes tur, og det hele gikk som smurt. Her er et par punkter til ettertanke.

 1. Lufthansa F er virkelig en opplevelse som man bør jobbe målrettet for å oppleve en gang i livet. Vi var veldig fornøyd med hele turen ned, inkludert F-terminalen i Frankfurt, sjåfør ut til flyet og service og produkt ombord. Vi fikk til og med sett EM i fotball Live på vei nedover, noe som fungerte fantastisk bra! Det eneste punktet vi ikke var helt fornøyd med var at kabinen var altfor varm på vei nedover. Det ble til at vi våknet et par ganger i løpet av flighten fordi det rett og slett var altfor varmt under dynen. Litt ekstra A/C boost hadde vært kronen på verket. Og som en ekstrabonus, så ble vi møtt av en egen Lufthansa “assistent” på Tokyo Haneda, som eskorterte oss gjennom passkontrollen, hjalp oss med å hente ut vår lille wifi-enhet samt håndterte hele prosessen med å hente ut Japan Rail Pass. Hun fulgte oss tilogmed hele veien frem til Monorail-toget som skulle ta oss inn til Tokyo sentrum. Dét er ikke verst!
 2. Vi fikk ikke anledning til å sitte i F-kabinen til Asiana på vei fra Seoul til Bangkok. Selv om vi etterspurte dette både ved innsjekk i Tokyo og i billettskranken i Seoul. Dette kunne de “ikke hjelpe til med”. Og da vi boardet flyet viste det seg såklart at hele F-kabinen var fyllt opp med passasjerer fra Biz. Om betalende passasjerer her får prioritet er usikkert, men det var en liten skuffelse der og da. Heldigvis har Asiana et svært godt Biz produkt på sin A380, så vi led ingen nød.
 3. Thai plukker opp sine førsteklassepassasjerer ved ankomst Bangkok selv om man ankommer med et annet flyselskap. Dette fungerte knirkefritt.
 4. Første klasse hos Thai er svært bra! Og om vi skulle ha flydd samme rute en gang til hadde vi nok flydd F gjennomgående fra Tokyo til Paris via Bangkok. Kjempebra mat, og evig påfyll av edle dråper. Det eneste ankepunktet for vår del var at førsteklassekabinen var helt full, noe som gjorde at personalet virket litt mer stresset enn de burde ha vært. Man får også fasttrack til Paris CDG, noe som er gull på en flyplass som i det store og det hele er et fullstendig kaos.

Siste Nytt

Asiana setter inn sin Airbus A380 på ruten Frankfurt — Seoul fra og med mars 2017, og det er per i dag masse åpninger på awardbilletter i første klasse! Dette er et fantastisk produkt som tilfører en ny dimensjon til alle oss som jakter på førsteklasseopplevelsen retning øst.

Tilgjengelighet i mai 2017