Büyük Veri Çalışmalarınızı Kolaylaştıracak 5 Veri Depolama Aracı

Trendify Analytics
TrendifyAnalytics
Published in
6 min readMar 3, 2022
Veri Depolama Araçları

Daha önceki yazımızda veri toplama araçlarından bahsetmiştik, bu yazımızda ise büyük veri ortamlarında en çok tercih edilen veri depolama araçlarından bahsedeceğiz.

Büyük veri depolama, büyük ölçekli veri kümelerini toplamak ve yönetmek ve gerçek zamanlı veri analizleri gerçekleştirmek için kullanabileceğiniz bir bilgi işlem ve depolama mimarisidir.

Büyük veri depolama, genel olarak medyanın daha düşük maliyeti nedeniyle sabit disk sürücülerinden oluşur. Bununla birlikte flash depolama; azalan maliyeti nedeniyle popülerlik kazanmaktadır. Flash kullanıldığında, sistemler tamamen flash medya üzerine kurulabilir veya flash ve disk depolama hibritleri olarak oluşturulabilir.

Büyük veri alanındaki veri kümeleri yapılandırılmamış veriler içerir. Buna uyum sağlamak için, büyük veri depolama genellikle nesne ve dosya tabanlı depolama ile oluşturulur. Bu depolama türleri belirli kapasitelerle sınırlı değildir ve tipik olarak hacimler terabayt veya petabayt boyutlarına ölçeklenir.

Büyük veri analitiği, içgörüler sağlar ve veri kümesi ne kadar büyük olursa, analizler o kadar verimli olur. Ancak büyük veri depolama, maliyet, ölçeklenebilirlik ve veri koruması gibi bir çok büyük zorluk ortaya çıkartır. Bilgiden içgörü elde etmek için basit, güvenilir ve sahip olduğunuz araçlarla uyumlu, uygun fiyatlı, yüksek düzeyde ölçeklenebilir depolamaya ihtiyaç duyarız.

Günümüzde bu özellikleri barındıran en popüler bir kaç depolama aracından bahsedeceğiz.

1. Apache Hadoop (Açık Kaynak)

Apache Hadoop, Büyük Veri endüstrisinde kullanılan en popüler araçlardan biridir.

Apache Hadoop, kümelenmiş dosya sistemi ve büyük verilerin işlenmesi için kullanılan bir yazılım çerçevesidir. MapReduce programlama modeli ile büyük verinin veri setlerini işler.

Hadoop Java ile yazılmıştır. Apache Hadoop, aynı anda birden fazla makinede çalıştığı için verilerin paralel işlenmesini sağlar. Kümelenmiş mimariyi kullanır. Küme, LAN üzerinden bağlanan bir sistem grubudur.

3 bölümden oluşur:

· Hadoop Dağıtılmış Dosya Sistemi (HDFS), Hadoop’un depolama katmanıdır.

· Map Reduce, Hadoop’un veri işleme katmanıdır.

· YARN, Hadoop’un kaynak yönetimi katmanıdır.

Avantajları:

· Hadoop’un temel gücü, aynı dosya sistemi üzerinde her tür veriyi (video, resim, JSON, XML ve düz metin) tutma yeteneğine sahip olan HDFS katmanıdır.

· AR-GE amaçları için son derece kullanışlıdır.

· Hadoop’ta her görev, Hadoop kümesinde bulunan her bir veri düğümüne atanan çeşitli küçük alt görevlere bölünür. Her veri düğümü, Hadoop kümesinde düşük trafiğe yol açan az miktarda veriyi işler.

· Verilere hızlı erişim sağlar.

· Yüksek derece ölçeklenebilirdir.

· HTTP sunucularını kullanırken yüksek düzeyde güvenlik sağlar.

Dezavantajları:

· Hadoop, dosyayı boyut olarak 128MB’den 256MB’ye kadar olan dosya blokları biçiminde saklar. Hadoop, küçük boyutlu, büyük miktarda dosyaya erişmesi gerektiğinde başarısız olur.

· Hadoop, gerçek zamanlı veri aktarımını desteklemez. Yalnızca toplu veri aktarımını destekler.

2. MongoDB (Açık Kaynak)

MongoDB, platformlar arası yetenekler sağlayan açık kaynaklı bir veri analizi aracı olan NoSQL veritabanıdır.

Karar almak için hızlı hareket eden ve gerçek zamanlı verilere ihtiyaç duyan bir işletme için örnek teşkil etmektedir. MongoDB, veriye dayalı çözümler isteyenler için mükemmeldir. Daha kolay kurulum ve bakım sunduğu için kullanıcı dostudur. MongoDB hem güvenilir hem de uygun maliyetlidir.

C, C++ ve JavaScript ile yazılmıştır. Yapılandırılmamış verilerin veya sık sık değişen verilerin yönetimini kolaylaştırdığı için Büyük Veri için en popüler veritabanlarından biridir.

MongoDB dinamik şemalar kullanır. Böylece verileri hızlı bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Bu, toplam maliyetin azaltılmasına izin verir. MEAN yazılım yığını, NET uygulamaları ve Java platformu üzerinde yürütülür. Bulut altyapısında da esnektir.

Avantajları:

· Öğrenmesi oldukça kolay bir araçtır.

· MongoDB, büyük veri kümelerini işlerken parçalama kullanır.

· Sunucunun boyutu nedeniyle verileri işleyemediği bir sorun olması durumunda, etkinliği durdurmadan otomatik olarak daha fazla parçalama yapar ve devam eder.

· Birçok teknoloji ve platform için destek sağlar.

· Kurulum ve bakımda herhangi bir aksaklık yaşanmaz.

· Güvenilir ve düşük maliyetlidir.

· MongoDB, verilerin çoğunu RAM’de saklar. Sorguları yürütürken daha hızlı bir performans sağlar.

Dezavantajları:

· MongoDB’de belgeleri birleştirme can sıkıcı bir iş olabilir. İlişkisel bir veritabanı olarak birleştirmeleri destekleyemez.

· Analitik açıdan sınırlı olması.

· Belirli kullanım durumları için yavaş olduğu gözlemlenmiştir.

3. Apache Cassandra (Açık Kaynak)

Apache Cassandra, performans verimliliğinden ödün vermeden yüksek düzeyde kullanılabilirlik ve ölçeklenebilirlik sağlayan dağıtılmış bir veritabanıdır. Yapılandırılmış, yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış olmak üzere her türlü veri setini barındırabilen en iyi büyük veri araçlarından biridir.

Cassandra, ağır yükler altında oldukça verimli çalışır. Master-slave mimarisini takip etmez, bu nedenle tüm düğümler aynı role sahiptir. Apache Cassandra, ACID (Atomisite, Tutarlılık, İzolasyon ve Dayanıklılık) özelliklerini destekler.

Avantajları:

· Tek bir arıza olmadan tamamlanması gereken görevler ve kritik veriler için mükemmel bir platformdur ve hem ticari donanım hem de bulut altyapısı üzerinde hata toleransı sağlar.

· Çok büyük miktarda verileri çok hızlı bir şekilde işler.

· Günlük yapılandırılmış depolama sistemi mevcuttur.

· Doğrusal ölçeklenebilirliğe sahiptir.

Dezavantajları:

· Sorun giderme ve bakım için ekstra çaba gerektirir.

· Kümeleme işlemi daha iyi olabilirdi.

· Satır düzeyinde kilitleme özelliği yoktur.

4. Amazon Web Services (Ticari)

AWS’nin sahip olduğu en büyük güç, şüphesiz, operasyonunun büyük ölçeğine bağlı başarısı ve popülerliği ile genel bulut pazarındaki olgunluğu ve hakimiyetidir.

AWS, sürekli büyüyen devasa bir ürün ve hizmet yelpazesine ve tartışmasız pazarın şu anda sunduğu en kapsamlı veri merkezleri ağına sahiptir. Günümüzde hala, çok sayıda kaynak ve kullanıcıyı denetlemek söz konusu olduğunda belki de en zengin yetenekleri sunan, en köklü ve kurumsal kullanıma hazır sağlayıcı olarak ayakta duruyor.

Avantajları:

· Kapsamlı altyapı uygulamaları yelpazesine sahiptir.

· Son derece esnek bir yapıya sahiptir.

· Mevcut dijital altyapıya sahip kullanıcılar için AWS’ye geçiş oldukça kolaydır.

· Sık güncellenen ve bakımı yapılan bir araçtır.

· Ölçeklendirilebilirliğin yanında uygun maliyetli fiyatlandırma modeli mevcuttur.

Dezavantajları:

· Daha geleneksel işletmeler için çeşitli altyapı seçenekleri bunaltıcı olabilir.

· Hibrit seçenekler mevcut olsada öncelik değil.

· Eski sistemlerde çalışan kuruluşlar daha uzun geçiş süreleri yaşayabilirler.

5. Google Cloud (Ticari)

Bulut pazarına geç giren Google Cloud Platform (GCP), doğal olarak daha sınırlı bir hizmet yelpazesi sunar ve AWS ve Azure tarafından sunulan aynı küresel veri merkezleri yayılımına hakim değildir.

Bununla birlikte, müşterilere üç ana akışta son derece uzmanlaşmış bir hizmet sunar: büyük veri, makine öğrenimi ve analitik, iyi ölçeklendirme ve kararlı yük dengeleme ile ünlü düşük yanıt süreleri.

Google’ın kapsayıcı teklifi, şu anda rakipler AWS ve Azure tarafından kullanılan Kubernetes standardını geliştirdiği için kullanıcılara önemli bir avantaj sağlar. GCP’nin son derece açık kaynaklı ve DevOps merkezli olduğunu ve sonuç olarak Microsoft Azure ile de entegre olmadığını belirtmek önemlidir.

Avantajları:

· Diğer Google hizmetleriyle mükemmel entegrasyona sahiptir.

· Bulutta yerel işletmeler için tasarlanmıştır.

· İşbirliğini kolaylaştırır.

· Hızlı Girdi/Çıktı.

· Güçlü veri analizi ve depolama.

· İyi taşınabilirlik ve açık kaynak entegrasyonu.

Dezavantajları:

· Bileşenlerin çoğu Google tescilli teknolojisine dayalıdır, bu nedenle sanal makineler üzerinde gerçek bir kontrol mevcut değildir.

· Programlama dili seçenekleri sınırlıdır.

· Daha az özellik ve hizmet mevcut ama her geçen gün gelişmekte olan bir araçtır.

· Büyük servis sağlayıcılara oranla daha az küresel veri merkezi mevcut.

Sonuç

Yukarıda, en çok tercih edilen ve Trendify’ın bakış açısından en önemli araçlardan ve bu araçların artılarından ve eksilerinden bahsettik. Gereksinimlerinize göre bu araçlardan birisi ile veri depolama işlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

İster açık kaynaklı bir araç ile daha düşük maliyet ile çalışabilir ya da ticari bir araç ile bakım ve kontrol yüklerinden kurtulabilirsiniz.

Bu araçlara ek olarak yukarıda bahsetmediğimiz fakat kullanabileceğiniz büyük veri araçlarından bazıları ise şu şekildedir: Hbase, Neo4J, Gluster, Apache Kudu gibi açık kaynaklı veya Microsoft Azure Storage, IBM Cloud Object Storage, Cloudera gibi ticari araçları da tercih edebilirsiniz.

Daha fazla bilgi için Trendify çözümlerini keşfedebilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yazar: Berkay Çiloğlu

Yayınlanma Tarihi: 25.02.2022

--

--