Trendyol depo teknoloji ekibinin yönettiği süreçler

Yasemin Soğancı
Trendyol Tech
Published in
4 min readMay 22, 2020

Trendyol deyince bir çoğumuzun aklına ilk gelen, trendyol.com üzerinden insanların alışveriş yaptığı, geniş ürün aralığına sahip, müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir alışveriş sitesi olabilir. Peki yaptığınız alışverişlerde aldığınız ürünler size nasıl ulaşıyor? Trendyol depolarında gerçekleşen tüm fiziksel veya sistemsel işlemler tamamen müşterilerimize daha iyi bir alışveriş deneyimi yaşatmak üzerine kurulu. E-ticaretin gelişmesi ile birlikte hepimizin hayatında online alışverişlerde güven, kaliteli ürün seçenekleri ve hızlı teslimat önemli bir yer kaplamaya başladı. Özellikle COVID-19 virüs nedeniyle izole şekilde yaşadığımız bu günlerde hepimizin en çok alışveriş yaptığı yerler e-ticaret siteleri olmaya başladı. Yaşadığımız bu izole günlerde Trendyol’dan aldığınız ürünlerin size ulaşması için arka planda Trendyol depolarında çalışan isimsiz kahramanlar var. Bu kahramanlar sayesinde aldığınız her ürün stok, paketleme, kargolama veya iade işlemleri gibi birçok süreçten geçerek size ulaşıyor.

Bu süreçler her ne kadar insan gücüne dayansa da operasyon çalışanlarının işini kolaylaştırmak ve depo içerisinde gerçekleşen her işlemin sistemsel olarak yürütülmesi için bazı teknolojilere, uygulamalara ve konveyor sistemlerine ihtiyaç var.

Teknoloji ekibi olarak depo içerisinde kullanılan her sürecin analiz, geliştirme ve test süreçlerini ekip olarak yürütüyoruz. Bu süreçleri aşağıdaki listede görebilirsiniz.

● Stok entegrasyonu

● Tedarikçi sipariş entegrasyonu

● Sipariş entegrasyonu

● İade entegrasyonu

● Kargo entegrasyonu

● Mal kabul ve stok süreçleri

● Sipariş toplama ve ayrıştırma süreçleri

● Sipariş paketleme ve sevk süreçleri

● Stok sayım süreçleri

● İade süreçleri

● B2B süreçleri

● Sarf malzeme süreçleri

● Depo kullanıcı yetkilendirme süreçleri

Geçmişte kullanılan lisanslı bir depo yönetim ürününün, artan iş hacmi nedeniyle ihtiyaçlarımızı karşılamadığını görerek kendi uygulamamızı yazma kararı aldık. Uygulamamızı yazarken eski programı da kullanmaya devam ederek parçalı bir geçiş sürecini başlattık. Böylece süreci parçalara ayırıp hayata geçirirken deponun hayatına devam etmesini sağladık. Başlattığımız bu sürecin çok büyük bir kısmı tamamlanmış olup kendi sistemimizi kurmuş durumdayız.

Depo süreçleri

Stok entegrasyonu: Mal kabul yapılarak stok alanına kazandırılan ürünlerin; stok algoritması ile birlikte satılabilir stoğu belirleyerek bu bilgileri depo, barkod, stok bazında Trendyol ile depo arasında bağ kuran third party uygulamalara aktarılan sistemdir.

Tedarikçi sipariş entegrasyonu: Depo stoğuna kazandırılmak üzere depoya gönderilen ürünlerin butik, tedarikçi, marka, fiyat, barkod, görsel gibi birçok bilgiyi içinde barından ve trendyol ile depo arasında veri alışverişini sağlayan sistemdir.

Sipariş entegrasyonu: Trendyol üzerinden verilen siparişlerin depo bazında ayrıştırılıp, stok durumuna göre depolara aktarıldığı bir sistemdir. Bu sistem ayrıca depo üzerinden de siparişin gerçekleştirilen (sevk, iptal, kısmi iptal vs.) tüm işlemlerinin third party uygulamalara aktarıldığı sistemdir.

İade entegrasyanonu: Trendyol üzerinde oluşturulan iade kodlarının, siparişlerinin ve ürün bilgilerinin depoya aktarıldığı sistemdir. Bunun dışında depodan da iade alınan her ürün için, butik, barkod, fiyat, müşteri bilgilerinin Trendyol uygulamalarına aktarıldığı sistemdir.

Kargo entegrasyonu: Sipariş entegrasyonu ile depo sistemine işlenen siparişlerin adres bilgilerine ve kargo yoğunluklarına göre ayrıştırıldığı sistemdir.

Mal kabul süreçleri: Depo içerisine alınan her ürünün kalite kontrollerinin yapıldığı ve stoğa kazandırıldığı sistemdir.

Sipariş toplama ve ayrıştırma süreçleri: Siparişlerin müşteri bazlı iş listeleri ile toplanma ve ayrıştırılma süreçlerinin yer aldığı sistemlerdir.

Sipariş paketleme ve sevk süreçleri: Müşteri bazında ayrılan siparişlerin paketlenip, faturalanıp, sevk işlemlerinin gerçekleştiği ve kargoya bilgi aktarımının sağlandığı süreçlerdir.

Stok sayım süreçleri: Depo içerisinde yer alan ürünlerin lokasyon bazında günlük, anlık ya da yıllık sayım işlemlerinin yürütüldüğü sistemlerdir.

İade süreçleri: İade yoluyla depoya ulaşan ürünlerin depoya giriş, kontrol ve analiz süreçlerinin yönetildiği sistemdir.

B2B süreçleri: Müşteri siparişleri dışında kalan siparişlerin yönetildiği ve Trendyol ile depo arasında bağ kuran third party uygulamalar aracılığı ile B2B sipariş entegrasyonun sağlandığı sistemdir.

Sarf malzeme süreçleri: Depo içerisinde kullanılan, koli, poşet, bant gibi sarf malzemelerinin stoklarını gösteren ve depolar arası transfer işlemlerini yöneten sistemdir.

Depo kullanıcı yetkilendirme süreçleri: Depo içerisinde var olan uygulama sistemimi kullanacak olan her kullanıcıya kullanıcı adı , parola tanımlama ve modül, buton, depo bazlı yetki verme, yetki alma işlemlerinin gerçekleştirildiği sistemdir.

Projemizin hayata geçmesiyle birlikte sistemin performansında ciddi bir iyileşme gözlemlendi. Depo içerisinde işlenen ürün sayısı arttı bu da müşteriye daha çok sipariş sevk etmemizi yani daha hızlı ürün teslimini sağladı. Başladığımız bu projede neredeyse sona gelmiş durumdayız.

Trendyol’un depolarından çıkıp size ulaşan her ürün bizim aslında yaşayan bir sistem olduğumuzun göstergesidir. Bize göre Trendyol’un depoları bir kalp niteliğindedir.

Dolayısı ile diyoruz ki müşterilerimize ulaşan her ürün önce Trendyol’un kalbinden geçer.

--

--