“Beslistabellen bleken een handig hulpmiddel”

Yanda van Dijk
TROWA
Published in
3 min readOct 14, 2019

Pilots specificeren regels van waterschap Rivierenland

Door Joyce van Dinther

Binnen Waterschap Rivierenland zijn de voorbereidingen op de waterschapsverordening in volle gang. In het voorjaar van 2019 is de projectgroep ‘Regelgeving’ druk bezig geweest met het analyseren van beleidsdocumenten om te komen tot een doelenboom. In deze projectgroep zitten mensen van verschillende afdelingen, die zich vol enthousiasme inzetten. Nu is het oktober en spannen we ons actief in voor het specificeren van de regels.

In de zomermaanden zijn we hiervoor met twee pilots gestart. Doel van deze pilots was een beeld te krijgen van de aanpak en de benodigde capaciteit en bemensing. We zijn begonnen met het omzetten van de bestaande algemene regels ‘dam met duiker’ en ‘kabels en leidingen’. Deze algemene regels willen wij omzetten naar een ja-mits-variant door middel van de methode doelgerichte regelgeving.

De aanpak

In een eerste kennissessie bespraken we aan de hand van een beslistabel de criteria bij de algemene regel. Daarna schreef een deel van de groep aan de juridische tekst en deed een voorzet voor het opstellen van een vragenboom. In een tweede sessie maakten we met de werkgroep een nieuwe versie van de beslistabel, spraken de juridische tekst en vragen in de vragenboom (de toepasbare regels) door en brachten verbeteringen aan.

Wat hebben we geleerd?

De pilots waren erg leuk om te doen! We merkten wel dat het veel werk was en dus veel tijd kost. De beslistabellen bleken een handig hulpmiddel om de regels te doorgronden en ons elke keer de vraag te stellen waarom en met welk doel we de criteria en voorschriften in de regels opnamen. Dit leverde leuke discussies op met de verschillende specialisten die aan tafel zaten. Hoewel we in de pilots aanvankelijk ook het omzetten van de bijbehorende beleidsregels hebben meegenomen, hebben we later besloten hiervan af te zien.

De aanpak van Rivierenland

Uit de pilots kwam naar voren dat de keuze voor een beleidsneutrale omzetting van de regels in een eerste fase in aanloop naar 2021 voor ons de meest logische is. Hiermee wordt het aantal gelijktijdige veranderingen beperkt en dit lijkt het meest realistische pad, gezien tijd en inspanning, om in elk geval klaar te zijn voor de aansluiting op het DSO. Vervolgens is het de bedoeling om in een tweede fase de regels verder te ontwikkelen en het beleid ook echt grondig te vernieuwen in de geest van de Omgevingswet.

Hoeveel tijd kost het omzetten van regels?

Hoewel de tijdsinspanning voor het omzetten van de regels verschilt, afhankelijk van het thema, hebben wij ingeschat dat per activiteit ongeveer 100 uur (13 dagen) nodig is. Voor het uitwerken van de regels verschilt het aantal uur dat nodig is van de diverse specialisten in het ontwikkelteam. Dit is afhankelijk van de uit te werken activiteit.

De ambitie van Rivierenland

Ondertussen is een bestuursvoorstel in de route voor de waterschapsverordening. Voorgesteld wordt om te kiezen voor een beleidsarme omzetting van de Keur en de algemene regels naar doelgerichte digitale regels uitgaande van de ‘ja-mits-methodiek’. De verwachting is dat het algemeen bestuur voor het einde van het jaar het kader voor de waterschapsverordening bepaalt.

Downloads

Benieuwd naar de uitkomsten van Rivierenland? Kijk op de downloadpagina van TROWA.

De downloads per stuk:

--

--