Gegevensuitwisseling met het Digitaal Stelsel Omgevingswet

Bertjan Kaan
TROWA
Published in
3 min readMay 9, 2019

Hoe vertaal je het complexe verhaal van het Digitaal Stelsel Omgevingswet naar een zo eenvoudig mogelijke boodschap zonder afbreuk te doen aan de essentie van die boodschap? Dat is de vraag die Robert Dijkhoff, Jeroen van Ingen (grafisch ontwerper) en ikzelf hebben beantwoord met een infographic.

Waterschappen zijn bezig met het opstellen van hun digitale waterschapsverordening. Hierbij volgen ze de zogenaamde functionele classificatie methode wat leidt tot een doelgerichte digitale verordening. Deze methode kent de volgende stappen:

  • Een multidisciplinair team brengt visie en doelen in kaart in de vorm van een boomstructuur (doelenboom);
  • Dan worden activiteiten in kaart gebracht;
  • Tenslotte worden deze gegevens met de daarbij in kaart gebrachte risico's, geldend voor activiteiten op een bepaalde locatie, weergegeven in een beslistabel (of kennistabel);
  • De volgende stap is het opstellen van juridische regels op basis van zo'n beslistabel;
  • Deze regels worden daarnaast ook in een vragende vorm als toepasbare regels opgesteld (vragenbomen);
  • Deze twee uitkomsten dienen digitaal te worden aangeleverd, inclusief de GEO-informatie van de gebieden waarop de regels van toepassing zijn, aan het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

Het aansluiten op het DSO, het publiceren van de regels, de toepasbare regels met de daarbij behorende werkingsgebieden, kun je per waterschap afzonderlijk, samen met andere waterschappen of binnen regionale samenwerking realiseren. Dit is iets wat elk waterschap zelf kan bepalen.

Het proces van opstellen van regels en het in kaart brengen van de GEO-gebieden (de zogenaamde werkingsgebieden) is niet iets wat je met Word en Excel kan of wil faciliteren en beheren. Denk bijvoorbeeld aan het willen bouwen van een garage naast een dijkwoning. Het waterschap stelt regels op welke werkzaamheden wel en niet zijn toegestaan in de buurt van een waterkering (een dijk). Het gebied waar deze regel op van toepassing is wordt ook door het waterschap geografisch vastgelegd (een gebied op een kaart). Verschillende marktpartijen hebben inmiddels hun ervaringen opgedaan en ondersteunende softwarepakketten hiervoor gebouwd.

Het is de bedoeling dat de regels van de waterschapsverordening door een initiatiefnemer (een burger of een bedrijf) gemakkelijk te vinden zijn. Daarom is het mogelijk via een interactieve landkaart in het DSO je te oriënteren of het initiatief wat je als initiatiefnemer voor ogen hebt wel of niet mag op de beoogde locatie. Ook kun je checken of jouw idee ook haalbaar is en welke informatie jij als initiatiefnemer eventueel moet aanleveren. Heb je voldoende informatie kunnen verzamelen via de viewer en weet wat je kansen zijn, kun je direct een vergunning aanvragen of een melding indienen.

Vanuit werkpakket 3 wordt antwoord gegeven op de vraag welke ondersteunende software reeds beschikbaar is voor de waterschappen (tooling) bij het opstellen van de waterschapsverordening. Daarnaast wordt onderzocht wat de behoefte is van de waterschappen en welke mogelijkheden er zijn bij het aansluiten en overbrengen van hun regels richting het DSO.

In deze infographic hebben we het bovenstaande verhaal gevisualiseerd.

--

--