De TROWA-workshop tijdens BJ-Netwerkdag: aan de slag met werkingsgebieden

Yanda van Dijk
TROWA
Published in
3 min readJun 7, 2019

Afgelopen donderdag 16 mei was er weer een BJ-Netwerkdag. De Unie van Waterschappen organiseert dat een paar keer per jaar, speciaal voor de juristen van de waterschappen. Deze keer mocht TROWA erbij zijn om een workshop te geven over het onderwerp ‘werkingsgebieden’. Aan mijn collega’s Frédérique Minderhoud, Paul van der Weerd, Peter van der Werf en Sophie Hasselman, de taak om die workshop te verzorgen. Sophie schreef er deze blog over.

Onderwerp: werkingsgebieden

Belangrijkste doel? Het belang duiden van de steeds groter wordende samenhang tussen het domein die gaat over de geografische informatieverstrekking en het domein van de juridische wet- en regelgeving. Met de komst van de Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), met ingang van 1 januari 2021, is dat een belangrijk onderwerp. Het is straks namelijk van belang dat elke regel in de waterschapsverordening gekoppeld is aan een zogeheten werkingsgebied waardoor te zien is waar de regel van toepassing is. Zo’n werkingsgebied bestaat uit de geografische coördinaten van het gebied waar de regel geldt.

Tijd voor de workshop

De waterschappen beheren waterstaatswerken, waarvan het functioneren essentieel is voor de gewenste waterveiligheid, waterkwantiteit en waterkwaliteit. Om die waterstaatswerken te beschermen tegen de impact van activiteiten in de omgeving, is het hanteren van juridische regels noodzakelijk. Die juridische regels gelden in een geografische zone, het zogeheten ‘werkingsgebied’.

Via het digitale loket in het DSO kunnen initiatiefnemers, overheden en belanghebbenden zien wat is toegestaan in de fysieke leefomgeving en welke verplichting verbonden is aan een beoogde activiteit. Daarnaast kunnen zij via het DSO omgevingsvergunningen aanvragen en meldingen doen en zien welke regels van toepassing zijn op een locatie. Voor het bepalen van de geldende verplichting voor de initiatiefnemer door het DSO-loket wordt daarom geografische informatie (geodata) gebruikt. Door het koppelen van werkingsgebieden aan regels, kunnen initiatiefnemers op de kaart zien welke regels er op de ingetekende locatie gelden.

Veel geografische informatie per regel

Tijdens de workshop discussieerden de deelnemers over het verschil tussen werkingsgebieden en overige geodata en onderzochten zij welke geografische informatie een bepaalde regel bevat. Zij gaven hun visie en probeerden aan de hand van geografische informatie die genoemd werd het juiste werkingsgebied aan de regel te koppelen. Al snel bleek dat dit niet gemakkelijk was, gezien de hoeveelheid geografische informatie in één regel. Dat zorgde voor een mooie discussie: in hoeverre wil je de initiatiefnemer faciliteren en welke gevolgen heeft dit dan voor je waterschap? In hoeverre laat je geografische informatie antwoord geven op de vraag? Als je een regel een werkingsgebied wilt laten hebben, dan zal je ook een kaartlaag moeten maken voor dit werkingsgebied. Hoe meer specifieke werkingsgebieden vaststelt, hoe meer kaartlagen om te maken en onderhouden.

De complexiteit van werkingsgebieden in beeld. Het groen gearceerde deel geeft aan op welke plaats de initiatiefnemer zijn activiteit (aanbrengen van beplanting) kan uitvoeren. Het paarse vlak is het ingetekende locatie voor het initiatief. Watergangen en beschermingszones van de categorie ‘secundair’ (blauwe en blauw gestreepte lijn), niet in onderhoud (zwart gestippeld) en die buiten kwetsbaar natuurgebied vallen (rood gestreept). Als je al deze geografische informatie wilt aanduiden als werkingsgebied bij de regel, dan moet voor deze specifieke situatie een kaartlaag gemaakt worden die geldt als werkingsgebied.

Als je al deze geografische informatie wilt aanduiden als werkingsgebied bij deze regel dan zal er voor deze specifieke situatie een kaartlaag moeten worden gemaakt welke dan kan gelden als werkingsgebied!

Waterschappen zullen straks een keuze moeten maken: hoe meer specifieke werkingsgebieden worden gemaakt voor het DSO loket hoe zwaarder de belasting van de geo-afdeling door het op orde hebben en houden van gedetailleerde kaarten per werkingsgebied.

Op koers om richting te bepalen

Ook vanuit TROWA houden we ons met dit soort keuzes bezig. We onderzoeken op dit moment nog welke richting we precies op willen wat werkingsgebieden betreft. In ieder geval hebben de deelnemers van de workshop ons goede input gegeven. Dat nemen we zeker mee in onze afwegingen!

Wil je de presentatie zien die is gebruikt? Download hem hier.

--

--