Je moet er samen uit willen komen!

Yanda van Dijk
TROWA
Published in
3 min readAug 26, 2019

--

Begin juli organiseerde ‘Aan de slag met de Omgevingswet’ weer vier slagsessies verspreid over het land. TROWA gaf elke dag één workshop. In dit artikel neem ik, Yanda van Dijk, je mee in de workshop van Den Haag en Utrecht.

Max Brouwer, de deelnemers en ik gingen die dag aan de slag met een antwoord op de vraag: hoe ga je als regionale overheid om met conflicten in je regelgeving? Want als inwoner heb je er niks aan als je volgens de waterschapsregels een brug mag plaatsen, maar dat de gemeente dit niet toestaat.

De casus: een insteekhaven

Bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) weten ze al langer dat hun regels tegenstrijdig zijn met provinciale regels als het bijvoorbeeld gaat om een insteekhaven in een (regionale) waterkering. De waterschapsregels willen de insteekhaven parallel aan de sloot, zodat de waterkering minimaal verlegd hoeft te worden. De provinciale regels willen de insteekhaven juist haaks op de waterkering, zodat deze parallel loopt met de sloten achter de waterkering. Visueel is dit aantrekkelijker in het landschap. Met als resultaat dat de initiatiefnemer zijn insteekhaven niet kan aanleggen, omdat hij geen vergunning krijgt.

Groepjes aan de slag

Met de komst van de Omgevingswet een mooi moment om als overheden alvast in gesprek te gaan over dit onderwerp. Dit past bij de uitgangspunten en doelen van de Omgevingswet. Om een goed gesprek over regelgeving te kunnen voeren, is het belangrijk om van elkaar te begrijpen waarom je deze regels hebt. In deze voorbeeldcasus van HDSR over de insteekhaven heeft de Provincie uiteindelijk een ambtelijke toezegging gedaan om de provinciale regels op dit onderwerp aan te passen voor de gebieden waar dit kan. Dit omdat de waterschapsbelangen, waarbij de doelen ‘veiligheid tegen hoog water’ raken, een groter belang hebben dan landschappelijke doelen. Hierdoor kan een inwoner of bedrijf toestemming krijgen van alle partijen als het gaat om een insteekhaven.

De workshop: conflicten in interbestuurlijke regelgeving

De bovenstaande casus is de inspiratie voor de deelnemers vanuit verschillende overheden. De deelnemers worden gevraagd om zich in drie groepjes te verdelen. Ieder groepje vertegenwoordigt een andere overheid: de provincie, het waterschap of de gemeente. Met de casus in hun achterhoofd geven ze vanuit hun rol van overheid antwoord op een aantal vragen. Denk hierbij aan:

  • Waarom bestaat deze regel (bij deze overheid)?
  • Wie heeft de eindregie over deze regel?
  • Hoe kun je tot afstemming in regelgeving komen?

Na de eerste ronde bespreken we de eerste resultaten. Er blijft daarna één vrijwilliger per flip staan, de rest van het groepje schuift door. Op die manier krijgen de deelnemers de mogelijkheid om vanuit elke overheid mee te denken. En elkaars resultaten aan te scherpen.

De resultaten van de workshop

Resultaten van de ‘waterschaps’-flip

De uiteindelijke resultaten worden met alle aanwezigen gedeeld. Enkele uitspraken:

  • “Timmer de regels niet dicht, maar denk na over wat je wilt bereiken.”
  • “Deel de belangen en behoeftes van jouw organisatie.”
  • “Je moet er samen uit willen komen!”

Tot slot krijgen de deelnemers de vraag wat zij zelf de volgende dag al kunnen doen om met dit onderwerp aan de slag te gaan. Deelnemers wisselden contactgegevens uit, zodat overheden in elkaars regio dit gesprek zelf kunnen voeren. Door met elkaar in gesprek te gaan, kunnen we de conflicterende regels op elkaar afstemmen. Met als einddoel consistente en begrijpelijke regels voor de fysieke leefomgeving.

Downloads

Wil jij deze workshop gebruiken in jouw regio? Dat kan! Je vindt hier de uitgewerkte workshop. Wil je hierbij ondersteuning van TROWA? Neem dan contact op via trowa@hetwaterschapshuis.nl.

--

--