Ontdek het zelf! In 45 minuten een stappenplan voor doelgerichte digitale regelgeving
Veel waterschappen zijn op zoek naar een blauwdruk om de digitale waterschapsverordening en toepasbare regels te maken. Vanuit TROWA hebben we daarom een spel gemaakt. De spelkaarten zijn een hulpmiddel om binnen jouw waterschap duidelijkheid te krijgen in een stappenplan om te komen tot de digitale waterschapsverordening en toepasbare regels.
Omdat elk waterschap op een ander punt staat in zijn transitie, zijn er verschillende manieren om het proces vorm te geven. Met deze spelkaarten kun je met jouw team ontdekken welke volgorde qua stappen het beste bij jouw waterschap past. En heb je meteen een geheugensteuntje om niks te vergeten.
De regiosessie op 2 april in Zwolle had de primeur! Gijs Woldring en ik, Yanda van Dijk, hebben tijdens de regiosessies workshops begeleid met deze spelkaarten. De spelkaarten bestaan uit twee setjes: proceskaarten (paars) en inhoudelijke kaarten (blauw).
Leren door te doen
Wat we in ieder geval hebben geleerd tijdens workshops op de regiosessies: er is geen goed of fout! Ook is het heel goed mogelijk om bepaalde stappen op meerdere plekken in het proces terug te laten komen. Bijvoorbeeld de stap ‘toetsen’. En tot slot: kijk of het jouw waterschap helpt om het proces te zien als continu proces, waarbij je stappen herhaalt.
Ben jij ook benieuwd naar deze spelkaarten? Download dan de spelkaarten, inclusief de werkvorm! Heb je nog vragen over de spelkaarten of de bijbehorende werkvorm? Of heb je verbeteringen? Dat horen we natuurlijk graag! Deel jouw uitkomsten en ervaringen met andere waterschappen. Maak een filmpje of schrijf een blog en mail deze naar: trowa@hetwaterschapshuis.nl.
De workshop in het kort
Kijk met je groep naar de inhoud van de kaarten en leg deze in een bepaalde volgorde. De discussie hierbij is belangrijk: er is vaak niet één goed antwoord. Voor TROWA is het wenselijke informatie of dergelijke componenten inderdaad tot de verbeelding spreken, de benodigde discussies oproept en of inhoudelijke aanpassing benodigd zijn. Zie de kaarten daarin als discussiestuk en handvat om overzicht te behouden bij een pragmatische invulling van doelgerichte digitale regelgeving.
Voorbereiding: zorg voor setjes van blauwe en paarse kaartjes.
Stappen:
- (5 min) Geef een korte introductie van het doel/werking van de twee verschillende soorten spelkaarten. Blauw zijn de inhoudelijke stappen, paars de processtappen waarbinnen de inhoudelijke stappen een plek moeten krijgen. Maak groepjes van 5–6 personen. In de praktijk is dit ook de groepsgrootte met verschillende disciplines die dit proces vormgeven.
- (25 min) Laat (indien nodig in meerdere groepen van 5/6 personen) de paarse proceskaartjes op volgorde leggen. Is iedereen het eens over de volgorde? Zijn er meerdere opties mogelijk? Waarom kies je voor deze volgorde?
Hoe zou je het aanpakken als je een activiteit uitwerkt? Er zijn 6 onderdelen die in dit proces minimaal nodig zijn. - (10 min) Bespreek de uitkomsten plenair:
- Wat zijn de verschillen/overeenkomsten in aanpak/uitkomst?
- Waarom zijn deze verschillen/overeenkomsten er?
- (evt.) Wat heb je geleerd van de andere groep?
- Mis je nog inhoudelijke stappen?
- Helpen deze kaarten om je inzicht te geven?
- Zijn er nog vragen? Laten opschrijven op post-its en verzamelen deze.
Leg vast/schrijf mee!
Downloads