Regels uit de waterschapsverordening aanbieden aan het Digitaal Stelsel Omgevingswet — ervaringen van Schieland en de Krimpenerwaard

Yanda van Dijk
TROWA
Published in
3 min readSep 12, 2019

Ergens in januari dit jaar werd ik, Lisanne van Noorloos, gevraagd om samen met een collega deel te nemen aan de pilot Digitaal Regelbeheer. We zouden gaan onderzoeken hoe waterschappen straks de regels uit de waterschapsverordening digitaal kunnen aanbieden aan het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

Het Hoogheemraadschap van Rijnland zou het project trekken. Ik werkte net bij Schieland en de Krimpenerwaard. Een mooie kans dus om meer te leren over de Omgevingswet en tegelijkertijd een ander waterschap te leren kennen.

Werkgroep

Onze werkgroep bestond uit acht personen met verschillende disciplines. We hadden allemaal weinig voorkennis van de Omgevingswet en de waterschapsverordening. ‘Learning on the job’ en met een open blik aan de slag dus.

Scrum

Tijdens de pilot Digitaal Regelbeheer werkten we via de scrum aanpak. Met andere woorden: je werkt in ‘sprints’ (korte periodes) totdat je tot een bepaald eindresultaat komt. Elke sprint bestond uit drie maandagen waarop we met elkaar aan de pilot werkten.

We begonnen met het in beeld brengen van de Rijnlandse doelen en onderzochten welke regels nodig zijn om die doelen te beschermen. In de infographic zie je hoe we dat hebben aangepakt:

Klein onderdeel van de infographic

Wat hebben we geleerd?

Als werkgroep geloven we in een aanpak waarin we vanuit doelen naar regels redeneren. Zo dwing je jezelf na te denken over waarom je nu eigenlijk regels gebruikt. Daarmee voorkom je onnodige regels. Het helpt daarbij om doelen zo concreet mogelijk te maken, om nooit te blijven hangen op een te globaal niveau. Wel goed om te weten hierbij: het opstellen van een volledige doelenboom vergt veel tijd.

Het scrummen beviel goed; we hadden samen verantwoordelijkheid en samen resultaat. En doordat we tussentijds konden bijsturen was het niet erg dat er nog geen zekerheid bestond over het eindresultaat.

Tips voor als je ook aan de slag gaat met een pilot

  • Wees tevreden met wat je hebt. Soms zijn opgestelde regels nog niet perfect, maar voor het opdoen van leerervaring zijn ze goed genoeg.
  • Probeer focus aan te brengen. Vaak ben je geneigd om een pilot met een te grote ambitie aan te pakken. Tijdens de pilot blijkt dan dat daarvoor niet genoeg tijd is. Beperk je werkzaamheden daarom tot één specifiek onderdeel.
  • Begin eraan als de organisatie én de teamleden voldoende tijd hebben voor de pilot. De scrum-aanpak vraagt namelijk nogal wat van de organisatie, de deelnemers en andere collega’s . Zo is het belangrijk dat er een geschikte werkruimte is en dat deelnemers voldoende beschikbaar zijn. Ook moet de deelname passen binnen het takenpakket en moet de organisatie actief deelnemen tijdens de reviews, met vertrouwen in de product owner en het team.
  • Last but not least: ga het gewoon doen! Het voordeel van scrum is dat je tussentijds kunt bijstellen. Daardoor krijg je altijd een mooie leerervaring.

--

--