Rudi van Perse
TROWA
Published in
3 min readMay 10, 2019

--

Bewust zijn van je sturingsstijl als overheid; een eerste stap richting de Digitale Waterschapsverordening.

TROWA staat voor Transitieondersteuning Omgevinswet Waterschappen. TROWA is sinds oktober 2018 gestart en het team raakt steeds beter op elkaar en op de behoefte van de waterschappen ingespeeld. Er wordt veel geproduceerd en met feedback vanuit de waterschappen worden onze producten weer verbeterd.

Inmiddels staat hoofdstuk 1 van de handreiking digitale waterschapsverordening online. We nemen jullie in deze eerste van een serie blogs mee op de route naar een digitale waterschapsverordening in het kader van de omgevingswet.

Waar gaat de omgevingswet over?

Het gaat bij de omgevingswet vooral om de samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving door de verschillende overheden. Daarbij zijn waterschappen één van de ketenpartners; naast gemeenten, provincies en omgevingsdiensten.

De burger krijgt straks toegang tot het Omgevingsloket. Het omgevingsloket is een digitaal loket waar alle regels over de fysieke leefomgeving samenkomen. In dat loket ‘ziet’ de burger alle ketenpartners als één overheid. Achter dit loket werken verschillende overheden samen om initiatieven integraal en in samenhang te toetsen. Uitgangspunt is dat er ruimte is voor ontwikkeling en dat kwaliteit van de fysieke leefomgeving wordt gewaarborgd.

Waar gaat hoofdstuk 1 over?

Hoofdstuk 1 van de handreiking digitale waterschapsverordening is online beschikbaar. Dit gaat over de positie van de digitale waterschapsverordening in het geheel van de omgevingswet.

In het eerste deel nemen we jullie mee in het gedachtegoed van de omgevingswet en de rol van de overheid daarin. De omgevingswet biedt wel een helder uitgangspunt, het is aan de overheden op welke manier ze concreet uitvoering geven aan hun taken. Op welke manier de overheid dit doet heeft alles te maken met de sturende stijl die ze er op na houdt.

Welke sturende stijlen onderscheiden we als overheid?

Grofweg kunnen we vier sturende stijlen onderscheiden als overheid:

  • Presterende overheid; regisseren (bijvoorbeeld dijkversterking)
  • Samenwerkende overheid; participeren, Co-creëren (bijvoorbeeld planprocessen)
  • Rechtmatige overheid; reguleren (bijvoorbeeld illegale lozing)
  • Responsieve overheid; faciliteren (bijvoorbeeld bewonersinitiatief)

Deze stijlen bestaan naast elkaar en er is geen sprake van een volgorde, rangorde of voorkeur. De sturingsstijlen kunnen flexibel worden toegepast en elkaar aanvullen. De sturingsstijlen worden uitgebreid beschreven in 1.4.1.

De vier sturende stijlen zijn natuurlijk niet opeenvolgend. Het zou gemakkelijk zijn om een kwadrant te kiezen en een tijdje op die wijze te werken tot een ander project vraagt om een ander perspectief. De verschillende kwadranten zijn echter gelijktijdig aan de orde, rechtmatigheid is immers altijd aan de orde en een overheid die geen meetbare resultaatverplichtingen heeft is vrijwel stuurloos. In onderstaand filmpje worden de sturingsstijlen op een uitvergrootte manier weergegeven, en wordt kort ingegaan op de gelijktijdige aanwezigheid van alle vier stijlen:

Meer informatie over sturingsstijlen vindt je in het eerste deel van de Handreiking Digitale Waterschapsverordening. Veel leesplezier met hoofdstuk 1!

Heb je vragen en of ideeën? Of heb je zin ons team te komen versterken? Mail dan naar TROWA@hetwaterschapshuis.nl.

--

--