TROWA: Pionieren bij de waterschappen

Yanda van Dijk
TROWA
Published in
3 min readMar 22, 2019

Met de komst van de Omgevingswet wordt meer ruimte geboden aan nieuwe initiatieven en wensen van burgers en organisaties op het gebied van de fysieke leefomgeving. Om dit mogelijk te maken is een goede digitale ondersteuning onmisbaar.

Het digitaal stelsel Omgevingswet (DSO) integreert data en regels in één digitaal systeem waarbij gebruikersgemak voorop staat: het Omgevingsloket. Via dit loket kan de initiatiefnemer met een klik op een gebiedskaart snel zien wat wel en niet is toegestaan in de directe leefomgeving.

Digitaliseren & waterschappen

Om te zorgen dat het DSO de juiste informatie aan de initiatiefnemer kan bieden, gaan overheden hun regels over de fysieke leefomgeving via het DSO digitale beschikbaar stellen. Een flinke opgave, die vraagt om een nieuwe manier van werken: software, regels en documenten aanpassen, sommige taken verdwijnen en nieuwe taken ontstaan voor mensen en teams.

Zo gaan de Nederlandse waterschappen als eerste aan de slag met de ontwikkeling van doelgerichte digitale regelgeving: echt pionierswerk!

Waterschapsverordening

De waterschapsverordening bevat regels voor waterkeringen en watergangen binnen het beheergebied van een waterschap. Initiatiefnemers moeten zich bij het uitvoeren van handelingen in de fysieke leefomgeving aan de regels van de waterschapsverordening houden. In de regels kan het waterschap bepalen dat een initiatiefnemer voor een activiteit een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen.

Was eerst het vertrekpunt om een document in tekst uit te werken en deze te laten vaststellen. Nu is logica het vertrekpunt van de weg naar digitale doelgerichte regelgeving, waarbij elke regel die een waterschap opstelt te herleiden is naar een doel. Die juridische regels zetten waterschappen om naar toepasbare regels. Toepasbare regels zijn juridische regels, maar dan in gewone mensentaal en voorzien van een vragen/beslisboom.

Het projectteam Transitie Omgevingswet Waterschappen (TROWA) helpt en adviseert waterschappen daarbij door kennis te ontwikkelen met en ervaringen te delen tussen waterschappen.

Wat is het doel?

Het doel van TROWA is om:

  • op basis van bestaande kennis en ervaringen bij waterschappen te komen tot een algemene beschrijving van de methode en stappen tot een digitale waterschapsverordening. Door regelgeving begrijpelijker te maken via doelgerichte digitale regelgeving en een landelijke aanpak te ontwikkelen, streeft het team naar eenvoudiger werken en meer uniformiteit bij de waterschappen.
  • ondersteunende kennis- en leersessies op maat aan te bieden. Goed voorbeeld doet volgen: door het delen van kennis en ervaringen maken we waterschappen enthousiast zelf gericht aan de slag te gaan met de waterschapsverordeningt. Door daarbij te werken met de TROWA producten zorgen we voor een harmoniseringslag in onze doelen en regels.
  • te onderzoeken of de markt software kan aanbieden voor het uitwerken van juridische- en toepasbare regelgeving. Ook wordt onderzocht welke mogelijkheden en kansen er zijn voor gezamenlijke aansluiting van alle waterschappen op het digitaal stelsel Omgevingswet (DSO).

Tijdens regiobijeenkomsten presenteert het TROWA team tussenresultaten en kunnen medewerkers van de waterschappen deze ‘beleven’ om er vervolgens zelf binnen hun eigen organisatie mee aan de slag te gaan.

Het projectteam TROWA is een samenwerkingsverband tussen de waterschappen en wordt gefinancierd door de Unie van Waterschappen en Het Waterschapshuis. De eerste fase van het project loopt tot met juni 2019.

Doelgerichte digitale regelgeving, meer ruimte voor ontwikkeling en samen werken aan de kwaliteit van jouw omgeving. Zet jouw waterschap samen met TROWA blijvend op de kaart!

--

--