Van UIVO-w naar TROWA

Team TROWA
TROWA
Published in
2 min readApr 25, 2019

Waterschappen bereiden zich samen voor op de komst van de Omgevingswet. Zo is er samen gekeken naar de gevolgen voor de informatievoorziening; eerst via een verkenning (VIVO-w: Verkenning Informatie Voorziening Omgevingswet waterschappen), daarna via een uitwerking voor waterschappen (UIVO-w; Uitwerking Informatie Voorziening Omgevingswet waterschappen). Tegenwoordig wordt de voorbereiding op de Omgevingset ondersteund door TROWA.

Binnen UIVO-w is gewerkt aan:
1. de verdieping in de processen van waterschapsverordening en projectbesluit,
2. een gegevenscatalogus,
3. eisen voor architectuur om aan te sluiten op het DSO en
4. een handreiking voor implementatie van informatievoorziening in een waterschap.

Uitgangspunt is dat het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) een randvoorwaarde is voor de Omgevingswet.

Vervolg UIVO-w is TROWA

UIVO-w heeft verder aanbevelingen opgeleverd onderverdeeld naar vervolgthema’s op drie niveaus:
1.Aanbevelingen voor het Landelijk Omgevingswet Programma / Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO);
2. Aanbevelingen voor de UvW /Sector waterschappen;
3. Aanbevelingen voor de individuele waterschappen.

Vervolgens is, op het niveau ‘ UVW/Sector waterschappen’, aan de slag gegaan met het ontwikkelen van ‘ nieuwe hulpmiddelen’ die de waterschappen kunnen ondersteunen bij het vormgeven van de transitiefase op gebied van strategie, beleid, organisatie en informatievoorziening binnen het eigen waterschap. Dit proces hebben we “ Transitieondersteuning Omgevingswet Waterschappen” (TROWA) genoemd.

Vastgelegde presentaties UIVO-w

Begin 2018 zijn er verspreid in het land regiobijeenkomsten georganiseerd voor waterschappers waarin de resultaten van UIVO-w werden gepresenteerd. Op video zijn vijf onderdelen van deze presentaties vastgelegd:

  • UIVO Waterschappen van Idee naar Publicatie
  • UIVO Waterschappen van Idee naar Publicatie en Gereedschapkist
  • UIVO Waterschappen één Taal
  • UIVO Waterschappen Conclusies en Aanbevelingen
  • UIVO Waterschappen Samenwerking in Regelgeving en Aansluitvoorziening

De Videos

UIVO Waterschappen van Plan naar Publicatie

In UIVO-w zijn processchema’s ontworpen (Soll). Deze zijn zo compleet mogelijk weergegeven vanuit het perspectief om de veranderopgave in beeld te brengen. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je je regelgeving in het DSO zet.

Wat leer je door dit filmpje te bekijken?
Je leert de procesgedachte te begrijpen en ziet wat de (nieuwe) vereisten worden voor het waterschap. Het proces van ‘functionele classificatie’ (doelgerichte digitale regelgeving) wordt uitgelegd.

UIVO Waterschappen van Idee naar Publicatie en Gereedschapskist

In UIVO-w zijn processchema’s ontworpen (Soll). Deze zijn zo compleet mogelijk weergegeven vanuit het perspectief om de veranderopgave in beeld te brengen. Hoe gaat een initiatiefnemer vanuit het DSO een aanvraag indienen en hoe komen we tot de afhandeling daarvan.

Wat leer je door dit filmpje te bekijken?
Je leert de procesgedachte te begrijpen en ziet wat de (nieuwe) vereisten worden voor het waterschap. De producten die gemaakt zijn (i.e. ‘de gereedschapskist’) worden in het kort behandeld.

UIVO Waterschappen één Taal

Binnen UIVO-w is hard gewerkt aan één taal in de regelgeving voor de waterschappen. In dit filmpje wordt uitgelegd waarom we dit nodig hebben en hoe de definitieve lijst tot stand is gekomen.

Wat leer je door dit filmpje te bekijken?
Je leert begrijpen waar in onze processen we deze eenduidige begrippen nodig hebben. Binnen een ‘stelselcatalogus’ kunnen we deze inzien, gebruiken en beoefenen.

UIVO Waterschappen Conclusies en Aanbevelingen

In dit filmpje worden nogmaals in het kort de resultaten van UIVO-w uitgelegd.

UIVO Waterschappen Samenwerking in Regelgeving en Aansluitvoorziening

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe en op welke manier we als waterschappen zouden kunnen gaan samenwerken op het gebied van maken van regels (regelgeving) en het aansluiten op het DSO, uitgewerkt in ‘dienstverleningsconcepten’.

--

--