Apple Petrol A.Ş.?

iPhone’lar var olacak, ancak ne zamana dek?


18 milyar $. Kâr. Bir çeyrekte. Salt çılgınlık.

Peki ne kadar büyük bir çılgınlık? Bu, bir şirketin bir çeyrekte kazanabildiği en yüksek kazançşimdiye dek. Ve bu Apple’ı, şimdiye dek bir yılda en çok kazanan şirketler listesine taşıyor.

Geçtiğimiz çeyrek yılda Apple işletme tarihinin en kârlı çeyreğine ulaşarak ExxonMobil’in 2008'deki, Royal Dutch Shell’in 2008'deki ve Gazprom’un 2011 yılındaki rakamlarının önüne geçti. Peki ortak noktaları ne? Hepsi de petrol ve gaz şirketleri. Petrol fiyatlarının son çöküşünden önce faaliyetleri devam eden şirketler. Bu durumda ne komik olurdu? Gazprom’un akıllı telefon satmaya başlaması. Komik çünkü bu doğru olmalı.

Apple’ın iflasını unutun. iPod’ın aptalca olduğunu unutun. Apple mağazalarının hiç çalışmadığını unutun. iPhone’un bir yere varamamasını unutun. Apple’ın Steve Jobs olmadan yapamayacağı düşüncesini unutun. Tim Cook’un kovulması için yapılan çağrıları unutun. Apple şu anda iş dünyasının zirvesine rakipsiz bir şekilde yerleşmiş durumda.

Aslında, Apple şu anda dünyanın en iyi sorununa sahip: Tarihteki en iyi işi, iPhone’u ortaya çıkardıktan sonra artık altın bulmak için kazabilecekleri yer sayısı oldukça azalmışa benziyor — ya da belki de, altın yerine petrol aramaları daha uygun.

“Ayaklarımızın altında kocaman bir petrol denizi var! Benden başka kimse buna ulaşamaz! ” — Daniel Plainview, There Will Be Blood

Uzun süredir, iPhone’un Apple için inanılmaz derecede iyi bir iş olduğundan, (şu anda sadece Microsoft’un tamamından değil, tek başına herhangi bir şirketten bile daha büyük olabilir) onu kopyalamaları ya da büyümeye devam etmelerinin mümkün olmadığı düşüncesine sahibim.

Apple, iPhone işinde büyümeye devam ederek "Büyük Sayılar Yasası"ndan sıyırdı. Ve şüphesiz, hala büyümeye devam edeceği yerler de var — özellikle Çin gibi bölgelerde. Peki ya diğer ürünler?

iPad, kendi başına kitlesel bir başarıya ulaşırken, iPhone ile karşılaştırıldığında bu başarı sönük kalıyor. Apple Watch da muhtemelen aynı "acı" kaderi paylaşacak. Bir televizyon ürünü? Bu Apple için fazladan birkaç milyar dolar anlamına gelebilir, ama iPhone ile karşılaştırıldığında bu hiçbir şey.

Yani soru şu: Apple bundan sonra nereye gidiyor? Petrol şirketi olacakları şeklinde bir esprim vardı. Ve bu artık o kadar komik değil.

Belki bir otomotiv şirketi? Ya da bir banka?

Apple Pay ikinci ihtimali doğrulama yönünde bir ilk adım. Ama en azından şu anda, iş iPhone satışına odaklı görünüyor. Tabii ki App Store da böyle başladı ve sonra büyüdü, büyüdü ve büyümeye devam ediyor. Apple Pay de muhtemelen aynı olacak.

2015 Apple Pay yılı olmayabilir. Ama 2016 olabilir.

Her işte olduğu gibi, iPhone da sonunda gözden kaybolacak. Ancak Apple’ın iPod’la kanıtladığı gibi, fenomen olan ürünleri kullanarak bir sonrakini aramak için gerekli yakıtı nasıl bulacaklarını biliyorlar. iPhone bunun için onlara on yıl gibi bir süre verebilir. Ya da daha uzun.

Fakat yine de, eşik artık çok yüksek. Dünyada ne iPhone’dan daha büyük olabilir? Şu anda bir şeyle karşısına çıkmak mümkün değil gibi, çünkü henüz öyle bir ürün yok. Otomotiv değil. Bankacılık değil. Petrol bile değil. İcat edilmesi gerekiyor.

Ya da belki şu anda böyle bir şey var ve bu piyasa, iPhone’un akıllı telefonlar için gördüğü katalizör işlevini yerine getirecek katalizörü bekliyor. Ve bu piyasanın ne olduğuna dair tahmin yürütmek oldukça eğlenceli. Ama bilmek imkansız. Apple bile iPhone’un bu kadar büyük bir iş olacağını bilmiyordu.

Şimdiye kadarki en büyük iş olacağını.

“Ortada büyük bir gizem yok. Ben petrolcüyüm, hanımlar ve beyler.”