Evde antrikot steak yapıyoruz :)

Abdullah Uğraşkan
4 min readJan 13, 2017

--

Trabzon’ da Günaydın, Nusret vb.. vardı da biz mi gitmedik? Sadece sosyal ağlardan yada tvden izlemekle yetindik, o kalın ve içi kırmızı etleri. Madem gidemiyoruz, yapmayı deneyelim diyerek araştırmaya koyuldum. Baya bir okudum, izledim ve sonunda evde steak (biftek) pişirme olayını öğrendim. Bu yazıda sizede öğreteceğim, çok basit :)

Öncelikle neden biftek demiyorumda steak diyorum onu açıklayayım. Bizim analarımızın yaptığı biftek ve bizim algıladığımız biftek ince et parçalarından oluşuyor ve kasap amca etin neresinden verirse onu alıyoruz, bu hayvanın neresi? diye sormuyoruz. Çünkü inceyse ve etse biftektir. Steak dediğimizde ise aklımıza; kalın ve kesildiğinde içi kırmızı, devasa et parçaları geliyor.

Bu kadar girizgah yeter, işe koyulalım. İşin en önemli kısmı demir döküm tava! Ev ortamında başka bir tavada bu işi yapmak mümkün değil. Ortalama 80–100 lira arasında bir fiyatı var. Ne özelliği var bunun dediğinizi duyar gibiyim, tavayı tutup kaldırınca özelliği hemen anlıyorsunuz :)

Kasabımıza gidiyoruz ve antrikot var mı? diye soruyoruz. Sormadan 2 dilim antrikot dersek, güzelim etleri ince ince dilimleyip, sonrasında dövüp elimize veriyorlar çünkü.. Evet antrikot var dediğinde; abi bana iki dilim, 2 parmak kalınlığında yada 1,5 parmak kalınlığında keser misin? diyoruz fakat yine belirtiyoruz, eti dövme. Önce kasap amca afallıyor fakat sonraki alımlarınızda rutine dönüyor ilişkiniz. Sonra markete uğrayıp öğütücü mekanizmalı deniz tuzu ve tane karabiber alıyoruz. İsteğe göre biberiye otu da alıyoruz, ben öneririm güzel bir aroma katıyor. Evde bir çay bardağı zeytinyağınızın olduğunu kabul ediyorum.

Eve geldik. Eti poşetlerinden çıkartıp bir tabağın içine güzelce seriyoruz ve en az 30dk bekliyoruz. Etin ısısının oda sıcaklığına düşüp yumuşaması için. Sonrasında etlerimizi zeytin yağıyla güzelce ıslatıyoruz ve üzerine deniz tuzumuzu ekip, elimizle yavaş dokunuşlarla ete yediriyoruz. Arkasından da karabiberimizi ekliyoruz. Biberiye aldıysak inceden onlarıda etlerimizin arasına üstüne serpiyoruz. Aslında bu kadar basit tarifimiz. Başka hiçbir şeye gerek yok. Demir döküm tavamızı ocağımızın en büyük gözüne koyup, dip gaz 10dk kadar ısıtıyoruz. Bu nokta da çok önemli! hayvan gibi ısınması lazım tavamızın. Tavaya kesinlikle yağ vb.. bişe koymuyoruz, etlerimiz zaten yağlı ;) Tavamız iyice ısındıktan sonra et dilimlerimizi tavamıza nazikçe bırakıyoruz, zaten ilk anda cossssss diye bir ses ve ardından duman yükselecek. İşte bu sesi seveceksiniz ;) Bu arada mutfakta bulunan camları ve aspiratörünüzü çalıştırmayı unutmayın, ortalık biraz kokuyor :)

Etin kalınlığına göre ve damak zevkinize göre etin her bir yüzünü 2dk. — 3dk. pişirebilirsiniz. Bu kısmın kararını yaptıkça, denedikçe siz vereceksiniz. Pişme süresi uzadıkça et serleşecektir, bunu unutmayın! Pişerken çatalla, bıçakla eti dürtmeyin. Sadece ilk koyduğunuzda tavaya tam temas etmesi için elinizle ufak dokunuşlar yapabilirsiniz. Birden fazla et parçası varsa, etlerin bir birine temas etmemeside önemli. Etin yüzeylerini bu şekilde yüksek ısıda pişirmemizin amacı eti mühürlemek. Yani etin içindeki, ete o eşsiz lezzeti veren suyun dışarıya çıkmamasını sağlamak. Hani videolarda görünce diyoruz ya, “lan etin içi kanlı kanlı, haunu nasıl yiyorlar” O kan değil aslında, etin suyu ve lezzetin kaynağı orası. O suyla birlikte pişince pamuk gibi oluyor üstelik.

Toplamda 4 ila 6 dakika piştikten sonra etlerimizi tahta altlığımıza koyuyoruz, bu arada tahta altlığımızı etleri almaya yakın tavamızın üstüne koyup bir posta ısıtıyoruz.

Tahta altlığın ve ısıtılmasının şöyle bir nüansı var, eti yüksek şekilde ısınmış vaziyette soğuk porselen tabağa koyarsak ısı birde düşeceği için etimiz suyunu salabilir ve bunu istemeyiz. Tahta ısıyı daha iyi muhafaza ettiği için bu şekilde bir yöntem uyguluyoruz. Etimizi tavadan alır almaz hemen kesmiyoruz, 30–40 sn dinlendirip sonra kesip afiyetle yemeye başlıyoruz. Çok güzel oldu dimi? İlk denememde bonfile yapmıştım ve aklım başımdan gitmişti :)

Antrikot ve bonfile ile birçok deneme yaptım fakat antrikot bir türlü istediğim yumuşaklıkta olmuyordu, bu yazıda görselleri olan dahil. Bonfile ise her seferinde lokum.. Bu arada bu işe Fehmi abiyle birlikte daldık, sürekli deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Kasaplarda bonfile bulmak biraz zor olabiliyor, en azından bizim burada böyle. Kasap abi bonfile yok deyince dedim son bir kez antrikot deneyeyim. Fehmi abiye dedim böyle böyle abi, kıvam istediğim gibi olmuyor, meğer onda da durum aynıymış. Son denemesinde zeytinyağ, üzüm sirkesi, karabiber ve tuz ile 2 saat marine edip güzel bir kıvam yakalamış. Denedim ve gerçekten muazzam bir fark yarattı, yemelere doyamadım :)

Normalde makbulu dinlendirilmiş et kullanarak bu tarifleri uygulamak fakat küçük şehirlerde böyle bir lüksümüz yok. Eğer büyük şehirlerde yaşıyorsanız, biraz daha fazla ödeyerek dinlendirilmiş et ile daha güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.

Şunuda yazayım, görsellerdeki et 15TL lik (sanırım 300gr civarında) bir et. Yani aslında çok ucuz bir menuden bahsediyoruz :)

Youtube da konuyla ilgili bir sürü video ve bilgi bulabilirsiniz. Bu sebepten dolayı, antrikot nedir? bonfile nedir? gibi konulara girmedim, sadece tecrübe ettiğim kısmı aktarmaya çalıştım, umarım beğenirsiniz :)

--

--