IT Sektörüne Atılacaklara Tavsiyeler (Ünvanlar, Eğitim, Sertifikasyon, Etkinlikler)

Yuri Korolyov
5 min readApr 22, 2015

--

Herkese Merhaba bu yazacağım “Türkiye’de IT Departmanı ve Help-Desk Part 2” niteliğini taşımakta ve bir öncekinin devamıdır. Okumadıysanız buraya tıklayın.

Şimdi bu yazıyı okuyan kişinin bilgisayar mühendisi olduğunu sanmıyorum çünkü onlar genelde yazılım ağırlıklı çalışıyor. Bilgi işlem tarafı ise genelde 2 yıllık olup AÖF’den lisansı tamalarken bir yerde ufaktan e artık başlayalım bir yerden zaten iki yıllığız diyerek başlıyorlar. (En iyisini yapıyorlar)

Şimdi kafanızda şu var ben kendimi nasıl geliştiririm?

Bu soruyu sormanız güzel, bir şeyler okuyarak ve beraberinde sektörde bir yerde çalışmaya başlayarak güzel bir çıkış yapabilirsiniz. Konu konu ayırarak yazacağım dikkat edin bundan sonrasına ☺

Kurslar: Sektörde çeşitli eğitim kurumları var bunlara hemen gidip yazılmayın sakın! %100 İş vaadi verenler, sistem mühendisi olacaksınız, it müdürü olacaksınız vs vs sakın kanmayın öyle bir şey yok. Hele ki askerliği yapmadıysanız aman sakın sap gibi kalırsınız ortada. Bir kısım o para bir şey değil işe girince iki ayda amorti edersiniz derler sakın. Şimdi diyeceksiniz ki nereden biliyon? Doğru diyon 8 yıldır bilgisayar sektöründe olan birinin etrafında kaç tane bilgisayarcı olur? Çok tane okulda, etkinlikte, şirketlerde tanışılanlar vs derken uvv hakkaten çokmuş.

Kurslarda sizi üst düzey seviye getireceklerin sanmayın bitirdiğiniz sadece kurulum yapan biri olacaksınız e her gün rol kuracak haliniz yok ya? :D Çok çalışın yada sektörden kaçın yol yakınken.

Bu kurslar ortalama 5000–12000 tl arası kayıt yapıyor. Öğretmenler sektörde 3–5 yıl tecrübesi olan MCT’ler tarafından veriliyor. MCT olmak biraz zor ama imkansız değil. Eğitmeni kesinlikle iyi araştırın Facebook ve LinkedIn gruplarında mutlaka sorun araştırın geçmişini emin olmadan kayıt olmayın.

Kayıt olmadan önce demo derse mutlaka girin eğitim 3–5.ayında olan bir sınıfa girin anlamasınız da dinleyin mutlaka.

Sözleşmeyi dibine kadar okuyun senetler vs derken kaz gibi kendinizi yoldurmayın aman.

Göz boyama: Kayıt olurken şunu öne sürecekler siz yetersizsiniz eğer eğitim alır bu sertifikaları alırsanız iş bulursunuz cv’niz dolar. Bu klasik Rolex taktiğidir. Hollywood’da şu vardır bu saati bu takım elbiseyi giyersen, bunu yer şunu içersen sende bu adam gibi olabilirsin. Ama öyle değil.

Aldanmayın Gold Partner dahi olsalar kimse size Microsoft onaylı sertifika veremez. O eğitim kurumları isimleri malum biliryosunuz sadece size katılım sertifikası verirler bu kişi bu derslere katıldı anlamını taşıyan sertifikaları verir o kadar. Bakmayın İK’nın aldandığına sadece aldatırsınız işe alırken bi tık yardımcı olur ama iş yapamaya gelince onlar size bömböm bakar.

Peki sertifikalar nasıl olacak? Bu konuda yetkili sınav merkezleri var 2014 sonuna kadar hepinizin duyduğu Prometric’di lakin Microsoft anlaşmayı bu sefer Pearson Vue ile yaptı. Bulunduğunuz bölgedeki en yakın ofisinden randevu yoluyla dilediğiniz zaman gidip ilgili sınavlara giriyorsunuz.

Sınavlar ise aşama aşama oluyor. Şöyle ki;

Diyelim ki Server üzerine MCSE olacaksınız kendi aralarında çeşitli konulara ayrılıyor şuradan bakınız.

Önce MTA oluyorsunuz devamında MCSA, ardından ise MCSE oluyor kısaca MCSE olabilmeniz için 70–410–411–412–413–414 kodlu sınavlardan geçmeniz gerekiyor. İlgili sayfa. Sınavlar İngilizcedir hazırlıklı olunuz.

İş başvuruları öz geçmiş faslı: İş görüşmesinde kimse size vaatler de olduğu gibi al gardaş bu Server şu da admin şifresi artık müdürsünüz çünkü biz geri zekalıyız 10 milyar verip 300 saat alan sadece kurulum yapmayı ve temel şeyleri bile dumplara çalışıp MCSE olan adama iş vermeye bayılıyoruz demez demiceklerde.

Tam olarak bu feyizli abimiz gibi olacaksınız çömez, yetkisiz ha-ha hallderiz. “-Alo! Bilgi işlem ben Şükrü tamam ona İsmail bey bakıyor.. yok ben biliyorum yetkim yok benim.. iyi günler”

İstiyorsanız MCM olun tecrübeniz yoksa sizi en düşük maaşla Help-Desk’den başlatacaklar her ne kadar o eğitimlere katılsanız da Windows Xp,7, 8 gibi işletim sistemlerini tam bilmiyorsunuz biliyorum demeyin bilmiyorsunuz çünkü öyle sorunlar cereyan ediyor ki lan bu nasıl oluyor diyerek kafayı yiyeceksiniz. Bu olaylar sektörde kademe kademe gider zamanla Server’a geçer kısıtlı yetkilerinizle bir şeyler yaparsınız. Yetkilinizi dışarıdadır, tatildedir vs gibi durumlarda iş başa düşer uzaktan direktiflerle kendinizi ıspatladıkça okudukça yükseleceksiniz acele etmeyin. Pişerek gidin.

Ameleliğini yapmadığınız işin ustalığına soyunmayın

Amelelik demişken ben şu resimdeki yakışıklı abimizin bulunduğu gibi bir ortam henüz görmedim her yer toz pislik içinde kablolar arap saçı zaten size en küçük havasız ücra köşelerden bir oda verirler çünkü siz buna layıksınız. “Adiler”

Etkinlikler: Etkinliklere mutlaka katılın özellikle İstanbul’da iseniz. Üniversite öğrencisiyseniz bölüm başkanı ile irtibata geçin etkinler düzenleyin zor değil gönüllük esasına göre ücretsiz veren çok yer var.

MeetUp’ları takip edin, ilgili Facebook ve LinkedIn gruplarına dahil olun sektörle ilgili forumlara katılın aktif olun seminerlerde kendinize daha iyi yol belirleme ve sektörü tanımak adına çok şey öğreneceksiniz. Gelecek kişiler yıllarca tecrübesi olmuş ve belli konularda uzmanlığı olan insanlar olacak.

Microsoft İstanbul ofisinde neredeyse her hafta bir etkinlik var. Fırsat varsa takip edin katılmaya çalışın insanlarla tanışın kovalayın biraz. Çünkü herkes istiyor üst kademedekiler sadece isteyenleri değil çabalayanları sever ve yanında tutar.

Son olarak: Sektöre yeni başlayacaksınız ve çok paranız yoksa ise şunu yapın.

Mutlaka İngilizce öğrenin her şeyi bırakın öğrenin konular haberler ilk oralarda döner sonra Türkiye’ye gelir imkan varsa Rusça öğrenin işin güvenlik, hack ve sızmalar ilk oralarda gerçekleşir Çin’de buna dahil ama Çince öğrenmek şimdilik biraz zor :D MVA’i takip edin 10 bin liralık eğitimlerin aynısı burada mevcut ama İngilizce ama dilde basit üst düzey bir İngilizce konuşmuyorlar. Hinduların İngilizcesini anlamayabilirsiniz üzülmeyin İneğe tapan adamdan o kadar oluyor. Ayrıca Çözüm Park TV’yi tavsiye ederim gayet geniş bir ortam.

Son olarak 2: Kitap tavsiyesi kısmı kitap tavsiye etmiyorum Türkiye’de para dökeceğinize makaleleri okuyun daha iyi, kitaplar çok teorik ve genel anlatım var bir işinize pek yaramaz almayın. Ama illa alacağım diyorsanız tek bir konuyu anlatan örneğin Ed Wilson’ın PowerShell kitabı var 35$ gibi bir fiyatı var Amazondan temin edebilirsiniz. Tek bir konuyu baz alanlar genel kıyasla daha iyidir.

Son olarak 3: Sertifika her şey değildir işi siz yapacaksınız ilk girişte ön avantaj olur ama fazlasını beklemeyin sakın büyük bir hata olur.

Son olarak 4: Hyper V’de sanal makineler üzerinde server ortamı oluşturun ve üzerinde çalışın i5 + 8gb ram gücü ve üstüne sahip bir pc ile mümkün Technet Wiki’de ilgili makaleler Türkçe mevcut.

Son olarak 5: Siz bunu malum eğitim kurumlarına bahsedin bana çamur atacaklar. Gittiği eğitim kurumu kötüdür o biz değilizdir, o derslere gelmemiştir, okumak isteyen okur, biz burda şunu yapıyoruz insanlar farklı şeyler bekliyor diyerek sizi inandıracaklar bakın peşin peşin söylüyorum beni yalanlyacaklar kanmayın iyice araştırın alel acele kayıt edecekler bilgi almaya gidin kontejyan dolmak üzeredir kesin 1 kişi kalmışsınızdır sizsiniz o kişi ama derslere geç başlar niye? Yeterli sayı sağlanmadığı için derslere başlayın dolan o kontejyan dedikleri sınıfta 7–8 kişi anca vardır sınıfın yarısı boştur.

Para kolay kazanılmıyor bu vampirlere boyu eğmeyin.

Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar görüşmek üzere ☺

Yuri Korolyov
System Admin

--

--

Yuri Korolyov

Professional Russian, System, Code, Computer, Physics, Balistic, Weapon, “Utah SLC”