7,990 bedrijven in 162 landen onder toezicht in Turkije’s post-coup onderzoek

Turkse autoriteiten hebben informatie aangevraagd bij hun collega’s in 162 landen over 7.990 bedrijven die banden hebben met de bedrijven in Turkije die binnen waartegen post-coup aanklachten zijn ingediend, aldus de regeringsgezinde krant Sabah op woensdag.

Het onderzoek heeft het gemunt op 140 Turkse bedrijven die banden zouden hebben met de Gülen beweging. De beweging wordt verantwoordelijk gehouden voor de coup van 15 juli 2016.

Informatieaanvragen zijn, per 2 mei, gestuurd naar Interpol ambtenaren in 162 landen, waarvan — volgens Sabah — inmiddels 62 landen aan het verzoek hebben voldaan.

Turkije zocht naar informatie over het bestuur van die 7.990 bedrijven: adressen, personalia, strafbladen en expertisegebieden.

Een veiligheidsdienst vertelde Reuters afgelopen maand dat Turkije meer dan 680 Duitse bedrijven had genoemd, waaronder Daimler en BASF in een lijst gestuurd naar de Duitse autoriteiten van bedrijven met terroristische banden. De Turkse regering ontkent het bestaan van zo een lijst en sommige ministers hebben met representatieven van Duitse bedrijven gesproken om dat te bevestigen.

Sabah zegt dat 67 landen tot nu toe het verzoek van Turkije legitiem hebben gevonden, behalve Duitsland.

In Turkije zijn er inmiddels 966 bedrijven met aandelen van $11 miljard geconfisqueerd vanwege banden met de beweging. Ondertussen zijn er ook nog eens 120.000 mensen aangehouden vanwege banden met de beweging.

A single golf clap? Or a long standing ovation?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.