Pro-Koerdische HDP co-voorzitter veroordeeld tot een jaar celstraf vanwege belediging

Co-chair of the pro-Kurdish People’s Democratic Party (HDP) Figen Yüksekdağ. AFP PHOTO / STRINGER /

Co-voorzitter van de pro-koerdische Democratische Partij van de Volkeren (HDP) Figen Yüksekdağ is veroordeeld tot een jaar celstraf vanwege het “publiekelijk beledigen van de Turkse regering”, aldus de staatspersbureau Anadolu News Agency op donderdag.

Het 11de Adana Strafhof van Eerste Aanleg veroordeelde Yüksekdağ voor een toespraak die zij hield gedurende een persverklaring in Adana, op 12 oktober 2015. Yüksekdağ, die sinds november 2016 vast zit, weigerde om deel te nemen in de rechtzaal middels een videosysteem op donderdag.

Ze was gearresteerd tijdens een politieoperatie op 4 november vorig jaar, tezamen met 8 andere HDP afgevaardigden, waaronder de andere HDP co-voorzitter Selahattin Demirtaş.

In een interview aan Deutsche Welle vertelde Yüksekdağ dat zij op dinsdag ook nog eens veroordeeld werd tot 18 maanden celstraf door een andere rechtbank vanwege “het verspreiden van propaganda van een terroristische organisatie”.

In april velde het Istanbul 22ste Gerechtshof in Strafrecht ook een jaar celstraf vanwege “het verspreiden van propaganda van een terroristische organisatie”.

De parlementaire status van Yüksekdağ was ontheven in februari nadat de Hoge Raad een straf die zij kreeg uit 2013 ratificeerde in september 2016.

Yüksekdağ was veroordeeld tot 10 maanden celstraf voor deelname aan de uitvaart van Yasemin Çiftçi, een lid van de Marxistische-Leninistische Communistische Partij (MLKP) — een terroristische groep die wordt geassocieerd met de terroristische Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Turkije heeft in de afgelopen maanden vaar gezet in het zuiveren van Koerdische politici. Tientallen vertrouwelingen van de regering zijn aangesteld tot overheidsposities in voornamelijk het Koerdische Zuid-Oosten, terwijl honderden lokale Koerdische politici en 11 HDP afgevaardigden waaronder de twee co-voorzitters allemaal vast zitten vanwege terrorisme aanklachten.