Turkse rechtbank accepteert aanklacht met verzoek tot 15 jaar cel voor Duitse journalist

Een aanklacht met verzoek tot 15 jaar celstraf voor Duits-Turkse journalist Meşale Tolu, op gronden van verspreiden van propaganda voor de terroristische Koerdische Arbeiderspartij (PKK) is geaccepteerd door de 29ste Hoge Strafhof van Istanbul, aldus persbureau Etkin (ETHA) op vrijdag.

ETHA rapporteur and vertaler Tolu, die onder voorarrest was geplaatst sinds 30 april, was beschuldigd van PKK lidmaatschap en propaganda.

In een verklaring van een geheime getuige wordt gezegd dat Tolu onderdeel was van een organisatie die voor de Marxistische-Leninistische Communistische Partij (MLKP) werkte en dat ze had deelgenomen aan demonstraties van de Socialistische Vrouwenraad (SKM).

Tolu wordt beschuldigd van deelname aan een protestmars in Kadıköy in 2014 die werd gehouden in herinnering van Suphi Nejat Ağırnaslı, die om het leven was gekomen tijdens een strijd tegen de terroristische Islamitische Staat in Irak en Levant (ISIL) in de Koerdische stad Kobani, het condoleren van MLKP lid Ivana Hoffman, die overleed in Syrië, deelname aan een demonstratie van de Socialisten Partij tegen Onderdrukking (ESP) tegen corruptie in 2014 in Kadıköy en van het bijwonen van de uitvaarten van MLKP leden Yeliz Erbay and Şirin Öter.

De aanklacht stelt dat twee legale Marxistische Theorie journalen waren gevonden in Tolu’s huis. De eerste rechtszaak staat gepland op 11 of 12 oktober.

De relaties tussen Ankara en Berlijn zijn gespannen sinds de zuiveringen in Turkije in nasleep van de mislukte couppoging van 15 juli 2016.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Author TP’s story.