Voormalig Istanbul gouverneur, politiehoofd veroordeeld to 3 maal levenslang

Voormalig Istanbul politiehoofd Hüseyin Çapkın (links) en Voormalig Istanbul gouverneur Hüseyin Avni Mutlu (rechts).

Een officier van justitie uit Istanbul heeft een aanklacht ingediend voor 3 maal achtereenvolgend levenslang voor voormalige Istanbul gouverneur Hüseyin Avni Mutlu en voormalige politiehoofd Hüseyin Çapkın vanwege vermeende banden met de Gülenbeweging, die volgens Turkse autoriteiten achter de coup van afgelopen zomer zit.

Volgens de aanklacht, die ingediend is door officier van justitie Emine Koçak uit Istanbul aan de Istanbul 30ste Gerechtshof in Strafrecht op donderdag, worden de 5 verdachten, waaronder Mutlu en Çapkın, beschuldigd met “het schenden van de grondwet, lidmaatschap in een terroristische organisatie en poging tot het verwerpen van de regering van de Republiek van Turkije en het Parlement met behulp van gewelddadige middelen”.

Samen met Çapkın en Mutlu wordt ook voormalige Denizli Gouverneur Abdulkadir Demir vervolgd met dezelfde aanklacht.

The aanklager eiste daarnaast ook de arrestatie van Çapkın en Demir, die op verschillende data na de couppoging in juli vrijgelaten waren.

Çapkın, die in Istanbul als politiehoofd werkzaam was tussen 2009 en 2013, was vastgehouden in de westerlijke provincie Izmir op 31 augustus 2016, als onderdeel van het onderzoek uitgevoerd door het hoofd van het Openbaar Ministerie in Istanbul naar de poging tot staatsgreep. Hij werd later in november vrijgelaten.

Mutlu was eerder in augustus 2016 gearresteerd voor vermeende betrokkenheid bij de mislukte couppoging.

Mutlu en Çapkın waren in functie toen een corruptieonderzoek publiekelijk werd gemaakt in de week van 17 tot 25 december 2013, waarbij senior leden van de AKP-regering betrokken waren.

De AKP-regering brandmerkte het corruptieonderzoek als een “staatsgreep” door de Gülenbeweging en arresteerde tientallen politieagenten die het onderdeel waren van de operatie. De Gülenbeweging ontkende elke vorm van betrokkenheid.

In zijn getuigenis zei Çapkın dat hij geen voorafgaande informatie over het corruptieonderzoek van 17 tot 25 december had. Hij werd in eind 2013 van zijn functie ontheven nadat het corruptieonderzoek publiekelijk werd.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.