Uzumaki: Bir Alternatif

Alperen Çatak
TurkishComics
Published in
3 min readMay 15, 2017
Girer girmez vereyim dedim yazı boyunca bahsettiğim rahatsız ediciliği.

Ana akım süper kahraman hikayelerinden uzak, Japon fantezisinin kendine has saykoluğunun doruklarında bir hikayeye hoş geldiniz.

Japonya’nın en güzel manzaralı kasabasının aynı zamanda da en lanetli kasabasına dönüşümünün başlangıcında dahil olduğumuz hikayede Kiri adlı hanımhanımcık, tatlı mı tatlı, iyi mi iyi bir aile kızının empati kurduğunuz zaman sizi darlayacak yaşamına şahit oluyoruz. Kız iyi de çevresi kötü anlayacağınız.

Üç cilt boyunca odağını hiç şaşırmadan Kiri’ye hayatı zindan eden lanet… /Spoiler diye kestim heh/

Başta sarmal takıntısı olarak başlayarak aslında psikolojik bir açıklaması olabilecek eser ilerleyen sayfalarda doğaüstü bir hale bürünerek korku ve gerilim türünün en iyi örneklerinden birisine dönüşüyor.

Bakın bu daha iyi zamanları…

Başlarda “Ihhh, daha kötüsü gelemez herhalde.” diyerek çevirdiğiniz sayfalar bir süre sonra “Acaba yine ne gelecek… Hadi bismillah.”lara bırakıyor yerini. Her ne kadar kişiden kişiye değişse de şahsi fikrim olarak rahatsız edici bir eser -ki ‘Bir Sırp Filmi’, ‘İnsan Kırkayak’, ‘Sodom’da 120 Gün’ gibi yapımları en fazla yüzümde oluşan “Anlıyorum hocam” ifadesiyle izlemiştim.

Eserin çizimleri yine atmosferiyle uyumlu bir çizgide. Rahatsız edici gerçekçilik ve bir o kadar da fantastikliğin güzel bir harmanı olan çizimler okuyucuyu rahatsız ederek amacına ulaşıyor. İlk birkaç sayfanın renkli çizimlerinin ardından eser siyah-beyaz atmosferine girerek sizi tekinsiz kasaba yaşamının içine sürüklüyor.

Her cildin içerisinde birbiriyle bir şekilde de olsa bağlantılı olan farklı hikayeleri okuduğumuz eserin dinamiği Kiri ve onunla beraber sayfaları çevirken karşımıza çıkan yeni sarmal lanetleri sağlıyor. Okuyucusunu biraz rahat ettirip, sakinleştiren hikayeler sadece birkaç sayfa sonra kitabı camdan fırlatma isteği yaratan kendine has döngüsünü kurarak rahatsız ve tedirgin edici bir atmosfer sunuyor.

Sert Kapaklı basımı efsane olmuş!

Gelişen olayları Kiri ve en başından itibaren kasabanın lanetlendiğinin farkında olan Suçi’yle beraber yaşasak da onlardan bağımsız olarak yaşanan ve yaşanacak diğer şeylere de hakim olduğumuzdan bizlerin yaşadığı gerginlik çok daha farklı bir hal alıyor. Yazar Junji İto’nun okuyucuda gerginlik yaratan hikaye anlatımı başarılı bir iş yaratarak korku ve gerilim mangaları için güzel bir örnek olarak yerini alıyor.

Tüm lanetli olayların içerisinde, ardında ve arkasında okuyucuya kimi zaman açıkça kimi zaman da üstü kapalı bir şekilde mesaj vererek altı boş bir metinden ibaret olmadığını gözler önüne seriyor Uzumaki.

Japonya’daki baskı boyutuyla aynı ölçülerde gelen Uzumaki ülkemizde Gerekli Şeyler etiketiyle çıkıyor ve 20TL’lik fiyatlandırmasıyla raflarda yerini buluyor. Üç cilt halinde ve şömizli satılan Uzumaki’nin bir de koleksiyonerler düşünerek yapılan sert kapaklı özel baskısı var ve 200 adet basıldığından hızla tükeniyor.

Siyah zemin üzerine koyu kırmızı renkteki baskılarla şekillenen Uzumaki’nin sert kapağı gözleri büyülüyor.

İlk cildin sadece bir sayfasında gördüğüm bir harflik hata haricinde yüzlerce sayfalık eserde gördüğüm herhangi bir hata ya da benzeri bir sıkıntının da olmaması takdire şayan.

Eğer ana akım süper kahraman hikayelerinden ve benzerleşen mangalardan sıkıldıysanız Uzumaki’yi denemek isteyebilirsiniz.

Gerekli Şeyler’in Genel Yayın Yönetmeni Alişan Cengiz’le gerçekleştirdiğimiz röportajı da yukarıdan izleyebilirsiniz elbette.

--

--

Alperen Çatak
TurkishComics

Bir şeyler yazıp, çekip, kurgulamayı seven adamın bir şeyler yazdığı yer.