Accessibility: Metin Boyutu ve Büyüklüğü
Ekran ve metin büyüklüğünü ayarlayarak telefonunuzun hiç bilmediğiniz özelliklerini keşfedin.
Merhaba TurkishKit okuyucuları! 😜 Bugün sizler ile birlikte Apple ürünlerini kullanıcı odaklı yapan en önemli özelliklerden birinden bahsedeceğiz: Accessibility (Erişilebilirlik). Accessibility ile telefonunuzda olmayan ama ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz özellikleri kişisel tercihlerinize göre ekleyebilirsiniz.
Öncelikle Accessibility ayarlarına nasıl gireceğimize bir bakalım. Telefonunuzdan “Ayarlar” uygulamasına girip aşağı kaydırdığınızda “Erişilebilirlik” -yani “Accessibility”- diye bir alan olacaktır.
Bugünkü makalemizde “Display and Text Size”, yani “Ekran ve Metin Boyutu” özelliklerini yakından tanıyacağız.
Bold Text: Bu özellik, telefonunuzdaki yazılar size ince geliyorsa ve okumakta veya ayırt etmekte zorlanıyorsanız kesinlikle kullanmanız gereken bir özelliktir. Bu, yazılarınızın fontlarını genişletir ve tüm yazıları daha belirgin yapar. Bu özelliği astigmat gibi göz hastalıkları olanlara tavsiye ederim, yazılar bazı durumlarda gözlük kullanmadan ayırt edilebilir hale gelir.
Larger Text: Bu özellik de yine gözü bozuk olanlar veya çok küçük yazı okumak istemeyenler için önerilen bir özelliktir. Telefonunuzdaki yazıların boyutundan memnun değilseniz ve büyütmek -veya küçültmek- istiyorsanız “Large Text”i kullanmanız gerekir. Alttaki yazı boyutu ayarlamak için kullanılan kaydırmalı ayar butonuyla birçok boyutun arasından size en uygun olanı seçebileceksiniz.
Button Shapes: Özelliği aktifleştirdiğinizde telefonunuzdaki her düğmenin şekli belirginleşecektir. Aşağıdaki örnekteki gibi düğmelerin altına ya çizgi atılacaktır ya da etrafına sınırlar çizilecektir. Böylece neyin düğme olup neyin olmadığı rahat bir şekilde ayırt edilebilir hale gelir.
On/Off Labels: Bu özellik, bir butonun aktive edilmiş olup olmadığını gösterir. Eğer butonun üzerinde “O” var ise o buton kapalı, “|” var ise açık demektir. Renk körleri için veya iPhone kullanmaya çok aşina olmayan insanlar için bu özellik kullanımı kolaylaştırır. Kullanıcılar hangi butonunun açık olup olmadığını rahat bir şekilde kontrol edebilir.
Reduce Transparency: Telefonunuzdaki şeffaf alanları kaldırmak için bu özelliği kullanabilirsiniz. Mesela, uygulamalarınızı yukarı kaydırdığınızda arka planınızın buğulanmasını değil, daha koyu bir renge dönüşmesini istiyorsanız bu özellik tam size göre. Ekranları ve düğmeleri birbirlerinden ayırt etmekte de kolaylık sağlamaktadır.
Increase Contrast: Bu özellik, özellikle çok iyi göremeyenler için renkler arasındaki farklı fazlalaştırmak için yapılmıştır. Mesela bir butonunun daha iyi belirmesini veya ayırt edilmesini istiyorsanız, bu özellik tam size göre. Telefonunuzdaki renkleri daha güçlü ve belirgin hale getirerek kullanıcının ögeleri daha iyi ayırt etmesini sağlar.
Differentiate Without Color: Bu özellik, telefonunuzdaki butonları ve fonksiyonları tanımak için renk kullanılmamasını sağlamaktadır. Mesela, telefonunuzda herhangi bir fonksiyonu tanımlayan iki tane yuvarlak şekil varsa ve biri kırmızı biri yeşilse, renkleri renk körleri tarafından da ayırt edilebilsin diye kırmızı olanı kutu yapar.
Smart Invert: Açıkçası şu ana kadar en ilginç olan özelliklerden birinin “Smart Invert” olduğunu düşünüyorum. Daha henüz Apple, iPhone’un tüm uygulamalarını dark mode’a göre yapmamıştır ama smart invert ile tüm butonların dark mode olma deneyimini elde edebiliyorsunuz. Smart invert, resim dışındaki her rengi karşıtına çevirdiğinden uzun süre rahatsız olmadan kullanılabiliyor.
Classic Invert: Önceki sürümlerden de bilindiği gibi, classic invert özelliği ekrandaki tüm renkleri karşıtına çevirir. Yine bir dark mode deneyimi yaşanır ancak bu deneyim uzun sürmez çünkü classic invert, yazı, ekran demeden telefondaki tüm renkleri değiştirdiğinden resimler korkunç ve tuhaf gözükür.
Color Filters: Color filters özelliği, farklı skalalardaki renk körleri için yapılmıştır. Telefondaki bazı renkleri değiştirerek sürüm, kendini tamamen kullanıcıya göre ayarlar. Apple zaten kullanıcı kim olursa olsun, onu desteklemek ile meşhurdur ve renk körlerini destekleyerek yine cihazlarında bir mucize gerçekleştirmişlerdir. Sadece telefonun renk skalasını değiştirmekle kalmamakta, her çeşit renk körlüğü için renk skalası ayarlamakta ve renk körlüğünün ciddiliğine göre bir derecelendirme sistemi bulundurmaktadır.
Reduce White Point: Bu özellik ile telefonunuzdaki beyaz renklerin ne kadar belli olacağını ayarlayabiliyorsunuz. Özellikle bugünlerde çok fazla ekrana bakmaktan gözlerimiz yorulmaktadır ve beyaz ışık görmek, baş ağrısına neden olmaktadır. Bunun önüne, iPhone’unuzdan beyaz ışığın yoğunluğunu kısarak geçebilirsiniz.
Auto-Brightness: iPhone’lar, bulundukları ortamın ışığına göre kendi ekran parlaklıklarını ayarlamaya çalışırlar. Bu akıllı özelliği kullanarak telefonunuzun dışarıdaki ışığa adapte olabilmesini ve gözünüzü eskisi kadar rahatsız etmemesini sağlayabilirsiniz.
Bu makalede “Accessibility”nin en önemli konularından olan “Ekran ve Metin Büyüklüğü” özelliklerinden bahsettik. Bu özellikleri kullanarak ekranınızdaki yazıların boyutunu, butonların rengini ve ekranınızın parlaklığı ve renk skalasını kolaylıkla değiştirebilirsiniz. İlginç değişiklikler yaparak telefonunuzu kişiselleştirebilirsiniz. 📱
Eğer iPhone’un otomatik ayarlarında yazı okumakta veya renkleri ayırt etmekte zorlanıyorsanız, kesinlikle bu makalede yazılanları yapmayı düşünmelisinizdir.
Bir dahaki makalede görüşmek üzere! 👋 İyi okumalar! 📚