App Store: Uygulama Yayınlamak

Uygulamanızı App Store platformunda yayınlamak mı istiyorsunuz? Öyleyse, hadi gelin bunu nasıl yapabileceğimizi öğrenelim!

Can Balkaya
TurkishKit
10 min readMar 23, 2020

--

Merhaba TurkishKit okuyucuları. 👋 Bu yazıda sizler ile birlikte App Store platformuna nasıl uygulama yayınlayabileceğimizi öğreneceğiz. Hazırsanız başlayalım!

Gerekenler

Her şeyden önce, App Store platformuna yeni bir uygulama yüklemek için bir “Apple Geliştirici Hesabı” (Apple Developer Account) sahibi olmalısınız. Birçok “Apple Geliştirici Hesabı” türü bulunmaktadır, ama eğer siz kendiniz için bir geliştirici hesabı almak istiyorsanız kişisel bir geliştirici hesabı almalısınız. Kişisel bir geliştirici hesabına sahip olmanız için, Apple, sizden (yıllık) 99$ istemektedir.

Bu bilgiler ilerleyen zamanlarda değişebileceğinden, Apple’ın “Enrolling and Managing Your Account with the Apple Developer App” isimli makalesini okumanızı tavsiye ederim.

Apple’ın istediklerini karşıladıktan sonra, geliştirdiğimiz uygulamayı App Store platformunda yayınlamaya başlayabiliriz!

Aşamalar

Bir uygulamayı App Store platformuna yüklemenin toplam üç aşaması olduğunu varsayabiliriz: Xcode, App Store Connect ve Onay.

  • Xcode: Uygulama projesinin “tamamen” hazır (hatasız) olmasıdır.
  • App Store Connect: Uygulama projesini App Store Connect hesabına bağlayıp, uygulamanın açıklaması, başlığı, ekran görselleri gibi noktaların hazırlanmasıdır.
  • Onay: Uygulamamız ile alakalı her şeyi ayarladıktan sonra uygulamayı App Store ekibine sunulmasıdır.

Xcode

Yukarıda da dediğimiz gibi, eğer uygulamanızın App Store platformunda yayımlanmasını istiyorsanız, sorunsuz bir uygulama yapmak zorundasınız. Yoksa App Store ekibi uygulamanızı büyük bir ihtimalle red edecektir. Peki sorunsuz uygulama nedir? Sorunsuz uygulama; hata almayan, düzgün bir logoya sahip olan uygulamadır.

Hata Ayıklama

Uygulamanızın hatasız olabilmesi için farklı cihazlarda test etmeye çalışın, uygulamanızda hatalar arayın ve hatta (uygulamanız biraz karmaşık bir uygulamaysa) uygulamanıza test programı yazın.

Uygulama İkonu Hazırlama

Uygulama ikonu, uygulamanıza bir kimlik kazandırma açısından çok önemli ve gerekli bir araçtır. Uygulama ikonunuzun her yerde iyi gözükebilmesi için Xcode projenizde bulunan bütün ölçülere göre ikonunuzu hazırlamaya özen gösterin.

Uygulama ikonu hazırlamak ile alakalı daha fazla şey öğrenmek için “Uygulama İkonu Tasarlama” adlı yazımızı okuyabilirsiniz:

Uygulama projemiz hazır olduğuna göre ikinci aşamaya geçebiliriz!

App Store Connect

Bu aşamada bir uygulamayı App Store Connect üzerinde oluşturup, uygulamanın açıklaması, ekran görselleri ve fiyatlandırması gibi noktalarını ayarlayıp uygulamamızı App Store ekibine sunacağız.

Uygulamayı App Store Connect Üzerinde Oluşturma

Uygulama projemizi App Store Connect hesabımıza bağlayabilmemiz için projemizin “Bundle ID” bilgisine ihtiyacımız var. Bazen bu bilgiye direk App Store Connect hesabımız üzerinden ulaşamayabiliyoruz. O yüzden, bu bilgiyi kendimiz tanımlayalım. Bunun için bu adrese gitmemiz gerekiyor.

Burada sadece açıklama (Description) ve “Bundle ID” bölümlerini doldurmamız yeterli, çünkü aşağıda bulunan ekstra uzantıları (extension) şu an yüklemekte olduğumuz uygulamada kullanmadık. Açıklamaya istediğinizi yazabilirsiniz ama “Bundle ID” bölümüne projenizin “TARGETS” sekmesindeki “Bundle Identifier” bölümünde yazanları yazmanız gerekmektedir.

Bilgileri girdiğimize göre “Continue” tuşuna, ondan sonra ortaya çıkan “Register” tuşuna basarak işlemimizi tamamlayabiliriz. Gördüğünüz üzere, şu an tanımlayıcılarımız (Indetifiers) içerisinde yeni tanımladığımız da mevcut!

Artık App Store Connect hesabımıza gidebiliriz.

Bu yazıda amacımız yeni bir uygulama yayınlamak olduğu için “My Apps” bölümüne gideceğiz.

Görüleceği üzere, bu bölümde App Store platformunda paylaştığınız veya paylaşmakta olduğunuz uygulamaları görmek mümkün olduğu gibi “+” butonuna tıklayarak yeni bir uygulama da ekleyebiliyoruz.

“New App” butonuna tıkladığımız zaman önümüze böyle bir sekme geliyor.

Burada platform olarak iOS (çünkü yükleyeceğimiz uygulama bir iOS uygulaması), isim olarak “TestStore 1” (siz başka bir isim yazabilirsiniz), dili “English (U. S.)”, Bundle ID olarak az önce tanımlamış olduğumuz Bundle ID, SKU olarak “Test-Store” (siz başka bir isim yazabilirsiniz), User Access bölümünü “Full Access” olarak seçiyoruz (bu daha çok profesyonel uygulamalar için önemlidir) ve “Create” düğmesine tıklıyoruz.

Böylece uygulamamızı App Store Connect hesabımızda oluşturmuş olduk! Şimdi sıra aşağıda görmüş olduğunuz (“Create” düğmesine tıkladıktan sonra karşımıza çıkan) bölümde yer alan “gerekli” bilgileri doldurmakta.

Uygulama Bilgileri

İlk başta gözünüze ilk çarpan kısım “Privacy Policy URL” olmuş olabilir, çünkü bu bölüm zorunlu. İlk başta bu bölüme ne yazacağınızı anlayamamış olabilirsiniz (çünkü ben anlayamamıştım 😅). Eğer App Store platformunda yayınlamaya çalıştığınız uygulama Github gibi bir yerde bulunuyorsa, bu bölüme, uygulamanızın Github bağlantısını atabilirsiniz. Yoksa, uygulamanızın güvenliği ile alakalı bilgi veren bir dökümanın bağlantısını yazabilirsiniz.

“Privacy Policy URL” bölümünü ayarladığımıza göre sıra aşağıda bulunan “Category” kısmında. Bu kısımda yapmanız gereken tek şey uygulamanızın kategorisini belirlemek. (İsterseniz uygulamanıza ikinci bir kategori belirleyebilirsiniz.)

Kategori belirledikten sonra “App Store” sekmesi ile işimiz bitiyor. Bu sekmede yaptıklarımızı yukarıda bulunan “Save” tuşuna basarak kaydettikten sonra “Pricing and Availability” sekmesine girelim.

Fiyatlandırma

Bu sekmede yapacağımız ilk iş uygulamamızın fiyatını belirlemek. Biz burada fiyatı 0 TL olarak belirliyoruz (ama siz isterseniz uygulamanızın fiyatını 6999.99 TL olarak belirleyebilirsiniz 😁).

Böylece bu sekme ile işimiz bitiyor. Sıra “Prepare for Submission” sekmesinde.

Gönderme

Buradaki ilk işimiz, uygulamamızın istenilen cihazlardaki ekran görüntülerini yüklemek. “Peki bunu nasıl yapacağız? Burada ekran görüntüsü istenilen hiç bir cihaza sahip değilim!” diye düşünüyor olabilirsiniz. Hiç merak etmeyin. Bunu Xcode ile halledebiliriz. 💪

Yapılması gereken, Xcode projesini açıp uygulamayı istenilen bütün cihazlarda çalıştırmak ve her cihazda uygulamanın (neredeyse) bütün ekranlarının cmd + S tuşlarına ya da yukarıdaki File → New Screen Shot tuşuna basarak fotoğrafını çekmek.

Bütün ekran fotoğraflarını çektikten sonra geriye tek kalan “Prepare for Submission” sekmesine geri dönüp o fotoğrafları yüklemek.

Her cihaz için en fazla 10 tane ekran görüntüsü ve 3 tane ön izleme videosu yükleyebilirsiniz. Eğer ekran fotoğraflarınızın daha profesyonel gözükmesini istiyorsanız “DaVinci Apps” gibi araçlar kullanabilirsiniz. Bu konuda Apple’ın “Marketing Resources and Identity Guidelines” yazısını okumanızı tavsiye ederim.

Şimdi sıra, promosyon (veya reklam) yazısını yazmakta. Bu bölüm bir uygulama açıklama bölümü kadar size yer vermediğinden, bu bölümde uygulamanızı yalın bir şekilde anlatacak cümleler kurun. Eğer şu an bu bölüm sizin için çok önemli değilse ve açıklama bölümünüz de 170 karakterden azsa iki bölümde de aynı yazıları kullanabilirsiniz.

Açıklama yazılarını yazdığımıza göre sıra anahtar kelimelerinde. Uygulamanızın görünürlüğü için çok önemli olan anahtar kelimelerini olabildiğince çok kullanmaya çalışın.

Anahtar kelimelerden sonra sıra destek bağlantısında. Buraya Twitter hesabınızın bağlantısını bile yazabilirsiniz. Tabii ki bunu sizin için önemli olan uygulamalarda yapmanızı tavsiye etmem. 😅 Tabii ki eğer uygulamanızın bir internet sitesi varsa, onu kullanmanız çok daha iyi olur.

Yazılardan ve bağlantılardan sonra sıra projemizi yüklemekte!

Bunun için yeniden Xcode projemize dönelim, simülatörümüzü “Generic iOS Device” yapalım ve üst taraftaki Product → Archive butonuna tıklayalım.

Bu butona tıkladıktan sonra bizi karşılayan ekranda bulunan “Distribute App” butonuna tıklayalım.

Ondan sonra önümüze gelecek bütün ekranlarda “Next” butonuna tıklamalıyız. Sonunda bu ekrana geleceğiz.

Burada da “Upload” butonuna tıkladığımız zaman uygulamamız dışa aktarılmaya başlayacak. Bu işlem (uygulamanın büyüklüğüne göre) uzun sürebilir. İşlem bittiğinde sizi böyle bir ekran karşılayacak.

Artık sekmemize geri dönüp uygulamamızı yükleyebiliriz. Bunun için sekmemizde bulunan “Select a build before you submit your app.” tuşuna basalım.

Önümüze az önce dışa aktardığımız uygulama gözükecek. Onu seçip “Done” tuşuna basalım. Böylece uygulamamızı App Store Connect hesabımıza gerçekten bağladık! Artık ileri gidebiliriz.

Fark edeceğiniz üzere, uygulamamızı yüklediğimiz zaman uygulama ikonu otomatik olarak eklendi. O yüzden, bizim bu sekmede sadece telif hakkını ve yaş sıralamasını belirlememiz gerekecek. “Copyright” (telif hakkı) bölümüne, bu yüklenmiş uygulama bana ait olduğu için, kendi adımı ve soyadımı yazıyorum.

Şimdi “Age Rating” bölümünü ayarlamamız gerekiyor. Bunun için “Edit” düğmesine tıklayalım. Burada yazanların hangisi sizin uygulamanızda ne ölçekte varsa ona göre bu formu doldurun. Benim uygulamamda bunların hiçbiri olmadığı için ben bütün şıkları “None” olarak işaretledim ve bu yüzden uygulamam 4 yaş ve üzerindeki herkesin kullanımına açık olarak tanımlandı.

Bu bölüm de bittiğine göre, son bölüme yani uygulama inceleme bilgilerini girmeye başlayabiliriz.

Bu bölüme girdiğimiz bilgiler, App Store ekibinin uygulamamızı incelemesini sağlayacak bilgilerdir. Örneğin e-mail ve şifre bilgileri, eğer uygulamanızda bir giriş ekranı varsa, App Store ekibinin giriş ekranını test edebilmesi ve uygulamanıza giriş yapabilmesi içindir. Bu yazıda yüklemiş olduğum uygulamada herhangi bir giriş ekranı olmadığı için “Sign-in required” bölümünü kaldırabiliriz. İletişim bilgileri (Contact information) ise uygulama ile alakadar bir kişinin (bu kişi siz olabilirsiniz ya da bu uygulamayı geliştiren bir başka kişi olabilir) iletişim bilgileri olmalıdır, çünkü App Store ekibi uygulama ile alakalı bir soru sormak istediği zaman bu iletişim bilgilerini kullanacak.

Son olarak App Store ekibinin uygulamanızı incelemesinde yardımcı olacak bir inceleme notu yazmamız gerekiyor.

Uygulama inceleme bilgilerini de girdikten sonra artık yapacağımız tek iş uygulamamızı sunmak. Bunun için tepedeki “Submit for Review” tuşuna basmalıyız. Burada önümüze üç tane sekme çıkacak. Bu sekmelerde sizden (sırayla) uygulamanızda şifreleme bulunup bulunmadığı, üçüncü parti araçlar veya reklam tanımlayıcı kullanıp kullanmadığınızı soruyor. Bu yazıda yüklenen uygulamada bunlardan hiçbiri kullanılmadığı için ben bu üç soruya “No” cevabını veriyorum.

Son olarak uygulamamızı sunmak için “Submit” tuşuna basıyoruz ve artık yapmamız gereken tek şey beklemek. Evet, belli bir süre geçtikten sonra (bu süre 30 dakika da olabilir 12 saatte) App Store ekibi uygulamanızı inceleyip geri dönüşte bulunacaktır.

Böylece ikinci aşama da tamamlanmış oldu!

Onay

Uygulamanızın hangi aşamada olduğunu App Store Connect üzerinden görebilirsiniz. Eğer uygulamanızı daha yeni sunduysanız büyük bir ihtimalle uygulamanız “Waiting for Review” aşamasında olacaktır. Bu aşamdan sonra uygulamanız “In Review” aşamasına geçecek ve sonrasında uygulamanızın onaylanıp onaylanmadığı ortaya çıkacaktır.

Uygulamanızın hangi durumda olduğunu ve uygulama analizlerinizi anlık olarak takip edebilmek için App Store Connect mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. Böylece, uygulamanızın durumu değiştiği anda bildirim alabilirsiniz.

İleride App Store platformunda daha çok uygulama yayınladıkça bir çok durum ile karşılaşacaksınız. Aşağıda, karşılaşabileceğiniz bütün durumların listesini bulabilirsiniz.

  • Prepare for Submission: Uygulamanın hazırlandığı anlamına gelir.
  • Waiting for Review: Uygulamanın inceleme için beklediği anlamına gelir.
  • In Review: Uygulamanın incelenmekte olduğu anlamına gelir.
  • Waiting for Export Compliance: Eğer şifreleme teknolojileri kullanan bir uygulama geliştiriyorsanız, uygulamanızın ABD pazarında yayınlanabilmesi için ABD hükümetinden ithal ürün onayı almalısınız. (Büyük ihtimalle siz bu durumla karşılaşmayacaksınız. 😁)
  • Pending Developer Release: Uygulamanın App Store ekibi tarafından onaylandığı ama daha geliştiricinin yayınlanmadığı anlamına gelir. Bunun olabilmesi için yayınlanma ayarının manuel olması gerekmektedir. Eğer bu ayar otomatikse, onay verildiği anda uygulama yayınlanacaktır.
  • Developer Rejected: Uygulamayı geliştiren kişinin uygulamayı red ettiği anlamına gelir.
  • Rejected: Uygulamanızın App Store ekibi tarafından red edildiği anlamına gelir.
  • Metadata Rejected: İncelemenin yalnızca kesildiği ve eksik bilgileri sağladıktan sonra devam edebileceği anlamına gelir. Eğer bu reddi alıyorsanız, büyük bir ihtimalle uygulama bilgileriniz hatalı veya eksiktir. Bu yüzden, uygulamanızın ekran fotoğrafları gibi noktalarını yenileyebilirsiniz.
  • Ready for Sale: Uygulamanızın App Store üzerinde indirilmeye hazır olduğu anlamına gelir.

Onay Almak ✅

Uygulamanız, incelendikten sonra eğer App Store ekibi uygulamanızın yayınlanmasında hiçbir sorun görmezse, App Store platformunda yayınlanacaktır! Uygulamanız, App Store üzerinde yayınlandığı zaman durumu “Ready for Sale” olarak gözükecek ve tabii ki uygulamanızı App Store üzerinden indirebileceksiniz!

Red Almak ❌

App Store ekibi uygulamanızı red edebilir. Bu durumda paniğe kapılmaya gerek yok. (Bu oldukça normal. Ben de ilk uygulamamı App Store platformunda yayımlamadan önce toplam 4 defa red almıştım. 😅) Red aldığınız zaman, App Store ekibi bu reddin sebebi olan hatayı (veya hataları) nasıl çözebileceğiniz konusunda yardım etmek için size geri bildirimler verecektir. Size tavsiyem, bu geri bildirimlere fazlasıyla kulak asmanız olacaktır. (Ama bazen App Store ekibinin de hatalar yapabileceğini unutmamak gerekir. Eğer App Store ekibinin uygulamanızı red etme sebebi bir yanlış anlaşılmaysa lütfen bu durumu App Store ekibine iletin.) Aldığınız geri bildirimlerden yola çıkarak uygulamanızdaki sorunları çözmeye çalışın. Sorunları çözdüğünüzden emin olduktan sonra uygulamanızın yeniden incelenmeye alınması için uygulamanızı güncellemeniz gerekmektedir. (Bunu nasıl yapabileceğinizi bi sonraki “App Store” yazımızda anlatacağız.) Uygulamanızı güncelledikten sonra yeniden red alabilirsiniz. Sonuçta uygulamanızda hâlâ hatalar bulunabilir. Eğer yeniden red alırsanız, nerede hata yaptığınızı yeniden gözden geçirin ve bulduğunuz hataları düzeltip uygulamanızı bir kez daha güncelleyin. Evet, bu döngü bu şekilde sürüp gidebilir, ama merak etmeyin sonsuza dek red alamazsınız. 😁

Bu yazımızın da sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu yazımızda App Store platformunda nasıl uygulama yayınlayabileceğimizi öğrendik. Bir sonraki “App Store” yazımızda, uygulamamızı nasıl güncelleyebileceğimizi öğreneceğiz. Başarılı ve red almayan uygulamalar yapmanız dileğiyle. 🧑‍💻Keyifli kodlamalar! 👋

Bizi daha yakından takip etmek istiyorsanız, sosyal medya hesaplarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz!

Twitter | Instagram | Facebook

--

--