Deneyim Tasarımı: Beş Adımda Başarılı Bir iOS Uygulaması
Uygulamanızı tasarlarken insanı merkeze alın ve mükemmel bir kullanıcı deneyimi sağlamak için bu beş ipucundan faydalanın!
Apple Tasarım Prensiplerini takip ederek siz de başarılı bir iOS uygulaması tasarlayıp Apple’ın gözüne girmeyi başarabilirsiniz.Apple Human Interface Guidelines’da tüm bilgiler kısa ve öz olarak yer alıyor fakat bunu detaylandıracak olan siz geliştiricilersiniz.
Hadi şimdi gelin başarılı bir iOS uygulaması tasarlamak için ne yapmanız gerekiyor beraber göz gezdirelim.
1. Az Laf, Çok İş.
Kullanıcılar karmaşık cümlelerden pek hoşlanmazlar. Kullanıcı, bir sonraki adıma gidebilmek için o butona güvenmeli ve oradaki kelimeye göre hareket etmelidir.
Heyecan uyandırıcı ve enerji verici cümleler kurarsanız kullanıcıyı beklenti içine sokarsınız. Bu beklentiyi karşılayamadığınız takdirde kullanıcı istediği verimi alamayacak ve eğer zorunda değilse uygulamanızı kullanmayacaktır.
Herkesin bir şeyleri anlamasını beklemek yapılacak en büyük hatalardan birisidir. Kullanıcının anlamasını beklemek yerine kullanıcıya o işi anlatmak gerekir. Şimdi bu durumları örneklendirelim:
2. Karmaşıklığı Yok Edin.
Kullanıcılar uygulamaları belirli bir amaç için kullanırlar ve onları bu hedefe en kısayoldan ulaştırmak siz uygulama geliştiricilerin en temel görevlerinden bir tanesidir. Çünkü kullanıcılar karmaşık durumlardan tamamen kaçarlar. Kafalarının karıştığı yerde muhtemelen ya başa dönerler yada tamamen uygulamanızı kapatırlar. Bu nedenle kullanıcıya sunacağınız akış çok önemli. Kullanıcı sonuca ne kadar hızlı varabiliyor ve aksiyona geçebiliyorsa kullanıcıyı içeride tutma olasılığınız o kadar artar.
Örnek olarak, eğer bir kullanıcıya beş adımda yapabileceği bir işi on adımda yaptırırsanız orada ters giden bir şeyler vardır. Gereksiz ne kadar malzeme varsa çöpe atın, sorgulayın, nedenini araştırın ve kullanmamanız gerekiyorsa kullanmayın. Unutmayın, küçük parçalar her zaman büyük sorunları doğurur.
3. Başka Modelleri Destekleyin.
Her geçen gün yeni cihaz modelleri çıkmakta ve bu modellerin en ve boy oranları değişmekte. Geliştiriciler buna çok hızlı bir şekilde adapte olamasa da markalar ürünlerini sürekli güncelliyor. Uygulamanızı tasarlarken diğer modelleri desteklediğinden emin olun. Emulator üzerinde testlerinizi yapın ve imkanınız varsa diğer cihazlara kurup deneyin.
Örnek olarak iPhone XR için bir uygulama tasarlarken bu uygulamayı iPhone XS Max kullanan bir kullanıcının da indirebileceğini gözden kaçırırsak, muhtemelen iPhone XS Max kullanırken uygulamanızda orantısız kaymalar oluşacaktır.
Apple bu konuda çok sıkı kurallar koymuş durumda. Örneğin iPhone X ilk çıktığı dönemde App Store’a iPhone X uyumlu olmayan hiç bir uygulamayı kabul etmedi. Bugün bu durum diğer ürünler için de geçerli. Kısacası eğer uygulamanız iPhone X ve üstü bir cihaz için uyumlu değilse maalesef uygulamanız Apple tarafından reddedilecektir.
Apple’ı kandırıp uygulamayı gönderebildiğinizi varsayalım. O zaman App Store’da öne çıkarılma veya günün uygulaması gibi bölümlerde sunulmayı sadece bir hayal olarak düşünebilirsiniz.
4. Boşluklara Yer Verin.
Kullanıcınızın bir metni veya görseli okuyabilmesi için boşluklara ihtiyacı vardır. Gözüyle baktığı zaman dip dibe olan metinler veya görseller kullanıcılar için okunmaz bir hâle gelir. Görselleri ve yazıları rahat rahat okutabilmek ve gösterebilmek için uygulamanızda en az 8pt boyutundaki boşluklara yer verin.
Boşluk, tasarımın bütünüdür. Karmaşıklığı ve okunmaz bir durumu ancak boşluklarla çözebilirsiniz. Butonların, yazıların, görsellerin iç içe olduğunu düşünün. Bu ne kadar korkutucu değil mi? Sizin için korkutucu olan durum muhtemelen kullanıcınız için de korkutucudur. Bu nedenle tasarım hatlarınızda her zaman boşluklara yer verin, kullanıcınızı ferahlatın ve uygulamanızı kullanırken sakin kalmalarını sağlayın.
5. Düzeni Bozmayın.
Kullanıcılar uygulamaya girdiklerinde düzen isterler. Gözle baktığında direkt olarak “gerekli” olan şeyleri görmek ve bu gördüklerinin düzen içerisinde olmasını isterler. Resimlerin, yazıların ve butonların yerleşimlerinin karmakarışık olması kullanıcı için içinden çıkılmaz bir durumdur.
Resimlerinizi, yazılarınızı ve butonlarınızı öncelik sırasına göre konumlandırın. Sırasıyla bakıldığında kullanıcının kafasının karışmayacağı ve hızlıca aksiyon alabileceği noktaları düzenli bir biçimde verin. Tasarımda yaratacağınız en ufak karmaşıklık bütün uygulamanızın karmaşık olmasına neden olabilir. Kısacası, düzen kullanıcıların en temel prensiplerindendir ve bu nedenle ferah bir tasarım sizi kullanıcınıza bağlar.
5 maddede başarılı bir tasarım nasıl çıkarılır bilgim dahilinde bahsettim. Başka bir yazıda görüşmek üzere. 😉
Swift Öğrenin. Uygulama Geliştirin. Sınırların Ötesine Geçin.
Hem kod yazmaya yeni başlayanların hem de profesyonellerin rahatlıkla takip edebilecekleri 40 saatlik videolu eğitim ile Swift programlama dilini derinlemesine keşfedin. Eğitim boyunca karşılaşacağınız problemleri birebir online görüşmelerde çözün.