Arrays
Herkese merhaba, bugün Array’leri ve Array’ler üzerinde yapılabilecek basit işlemleri öğreneceğiz. Şimdiden iyi eğlenceler!
Array Nedir?
Array kelimesinin türkçe karşılığı dizi demektir. Ne işimize yarıyor diye soracak olursak, sanırsam verebileceğim en basit cevap şu olurdu: Aynı veya farklı türden objeleri tek bir havuz içerisinde toplama. Yani örneğin Instagram’da takip ettiğiniz kullanıcılar bir array içerisinde tutuluyor.
Array’ler Nasıl Kullanılır?
Array’lerin kullanımı fazlasıyla basittir ve onları da diğer türden değişkenleri tanımladığımız gibi tanımlarız. Fakat eşittirin solundaki tür kısmını “[ ]” köşeli parantez içerisine alarak tanımlıyoruz. Gelin örnekte inceleyelim,
Peki bu Array’lerde olan elemanlar neye göre sıralanıyor? Array içerisinde olan her elemanın bir “index” yani sıra numarası var. Bu sıra numarası “0" dan başlıyor ve devam ediyor. Herhangi bir index’te olan elemana ulaşmamızın oldukça kolay bir yolu var. Örneğin bir Array’imiz var ve içerisinde 4 adet eleman bulunuyor ve birinci elemanı öğrenmek istiyoruz. O zaman 1. elemana n dediğimizde n-1 o elemanın index karşılığını verir. Yukarıdaki “notlar” Array’in 1. elemanı olan 40'a şu şekilde ulaşırız: notlar[0].
Aşağıdaki örnek anlamanıza yardımcı olacaktır.
Array’ler Üzerinde Basit İşlemler
1- Yeni bir Eleman Ekleme:
Array’lere eleman eklemek fazlasıyla basit. Bir elemanı var olan bir Array’e eklemek için kullanacağınız fonksiyon: append.
Int (Tam Sayı) türünden elemanlara sahip bir diziye yeni bir sayı ekledik. Peki “String” yani yazı türünden elemanlara sahip olan dizilere nasıl yeni bir yazı ekleyeceğiz? Gelin Playgrounds üzerinde inceleyelim.
“String” için de durumun farklı olmadığını görüyorsunuz. Diğer tüm türler için de örn: Bool, Double, vs. aynı şekilde ekleme yapıyorsunuz. Oldukça basit!
2- Bir Array içerisindeki Eleman Sayısını Bulmak
Array’lerin içerisindeki eleman sayısı az olduğu zaman gözünüzle bile sayabilirsiniz. Fakat ilerleyen zamanlarda daha büyük Array’lerde olan eleman sayısını nasıl bulacağız? Tek tek sayacak mıyız? Hayır, kullanacağımız değişkenin adı: count, yani saymak manasına geliyor. Gelin nasıl kullanıldığını inceleyelim.
Bu şekilde Array’lerde olan eleman sayısını bulabiliriz.
Daha bir çok Array işlemleri için Apple’ın Swift için oluşturmuş olduğu dokümantasyonu şuraya bırakayım.
Sıradaki yazıda görüşmek üzere, iyi kodlar!