Başarı Hikayesi: Alperen Örence
WWDC21 Swift Student Challenge kazananlarından biri olan Alperen Örence’nin kodlamaya nasıl başladığını öğrenin!
Herkese merhaba. Bu yazıda sizlere kodlamaya nasıl başladığımdan ve Swift Student Challenge projemi geliştirme sürecimden bahsedeceğim.
Öncelikle kendimden biraz bahsecek olursam, 15 yaşındayım ve 9. sınıfa gidiyorum. Şu anda SwiftUI üzerine kendimi geliştiriyorum. Ayrıca yaklaşık bir yıldır, TurkishKit ve Ventence ekiplerinde yer alıyorum. Bu zamana kadar birçok farklı yerde içerik ürettim, üretmeye de devam ediyorum.
Teknolojiye ve Apple Dünyasına İlgim Nasıl Başladı?
Küçüklüğümden beri teknolojiye çok ilgim vardı. Daha okula başlamamışken bile bilgisayarları ve telefonları inceleyip keşfetmeyi seviyordum. İlkokul döneminde ise bilgisayarlara ilgim oldukça artmıştı.
Ortaokulun başlarında ise babam, kendisinin önceden kullandığı eski Mac’ini bana verdi. Böylelikle Mac dünyasıyla erkenden tanışmış oldum. Sonrasında ise Apple dünyasını daha yakından tanımaya, ve hatta bazı Apple etkinliklerini izlemeye bile başladım.
Ortaokulda okulun robotik klübünde yer aldım. Burada arkadaşlarımla Arduino ile projeler yapmaya başladım. Bunun yanında Apple dünyasını da tanıdıkça Swift dili ve mobil teknolojileri de ilgimi çekmeye başladı.
7. sınıfın sonlarında ise internette dolaşırken bir habere denk geldim. Bu haber, TurkishKit’in Swift öğrenmek isteyenlerle birlikte gerçekleştirdiği etkinliklerden birini anlatıyordu. Açıkçası Swift öğrenmek isteyen ancak nereden başlayacağını bilemeyen biri olarak TurkishKit topluluğu oldukça ilgimi çekmişti. O günden sonra TurkishKit’i yakından takip etmeye başladım.
Sonraki günlerde TurkishKit’in bir etkinlik düzenleyeceğini öğrendim. Biraz heyecanla, biraz da kabul edileceğimden pek ümitli olmayarak 5 Temmuz etkinliğine başvurdum ve olumlu sonuç aldım. Böylelikle etkinliğe davet edildim.
Bu etkinlikte birçok yeni insanla tanıştım ve en önemlisi Apple’ın WWDC Scholarship (yeni adıyla Swift Student Challenge) adında bir program düzenlediğini öğrendim. O gün Swift’i öğrenmeye ve bu yarışmaya katılmaya karar verdim. Ancak önümde bir lise sınavı olduğundan bu kararımı bir sene ertelemek zorunda kaldım. Bu süre içerisinde çoğunlukla ders çalıştım. Bunun yanında diğer TurkishKit etkinliklerine de katıldım.
Swift’i Öğrenme ve Swift Student Challenge’a Başvurma Sürecim
2020'nin Temmuz ayında Swift dilini yavaş yavaş öğrenmeye başladım. Swift’i öğrenirken en çok da TurkishKit Akademi ve Udemy gibi kaynaklardan yararlandım. Bununla birlikte TurkishKit ve Ventence ekiplerinde görev almaya başladım. 2021'in Şubat ayında, artık Swift dilinin temellerini ve SwiftUI kütüphanesini öğrenip; bir de üstüne basit bir hesap makinesi uygulaması yazmıştım.
Sonrasında bu yılki Swift Student Challenge projeme yavaş yavaş başlamaya karar verdim. Hangi konuda proje yapacağımı düşünürken, aklıma kullancıların sohbet botları oluşturabileceği bir proje fikri geldi. Daha sonra yarışmaya bu proje ile katılmaya karar verdim. Böylelikle Şubat sonu gibi Swift Student Challenge projeme başlamış oldum.
Mart ayının sonunda ise Swift Student Challenge’ın bu yılki tarihleri yayınlandı. 18 Nisan tarihine kadar projemi yetiştirmem gerekiyordu. Neyse ki projemin yarısından fazlasını tamamladığım için projemi tamamlamam pek uzun sürmedi. Böylelikle başvurular kapanmadan önce projemi yetiştirip başvurumu tamamladım.
Yaklaşık 1,5 aylık beklemenin sonunda Swift Student Challenge sonuçları açıklandı. Heyecanla Apple’ın sitesine girdikten sonra projemin kabul edildiğini gördüm. Her ne kadar WWDC’ye fiziksel olarak katılamayacak olsam da, bu benim için büyük bir başarı.
Swift Student Challenge Projem: Chatbots
Projemden biraz bahsedecek olursam Chatbots, insanların tıpkı Siri gibi bir sanal asistan oluşturup, bunlarla sohbet edebilmesini sağlıyor. Playground’un başında kullanıcılar, bir isim ve profil fotoğrafı belirleyerek, kendi sohbet botlarını oluşturabiliyorlar. Sonraki adımlarda ise kullancılar, kendi sorularını ve cevaplarını ekleyerek oluşturdukları sohbet botlarını tamamlıyorlar.
Eğer siz de benim projemi kendi cihazlarınızda denemek istiyorsanız, aşağıdaki linkten projemi indirebilirsiniz.
Swift Student Challenge’a Başvuracaklara Tavsiyelerim
- Eğer kodlamada yeniyseniz, projenize erken başlamak size zaman kazandıracaktır. Ben kodlamaya yeni başladığım için projeme erkenden başlamak bana büyük fayda sağladı. Bir-iki hafta önceden konunuzu belirleyip, projenizin ilk sayfalarını yapmaya başlarsanız, büyük ihtimalle başvuru haftası zaman sorunu yaşamazsınız. Böylelikle başvuru öncesi projenizdeki eksiklikleri giderebilirsiniz.
- Fikrinizi iyi seçin. Fikriniz, projenizin en büyük etkenlerinden. Konunuzun hem ilgi çekici, hem de öğretici olması lazım. Ayrıca seçtiğiniz konu, sizin de ilginizi çekerse güzel olur. Bunun dışında fikrinizin özgün olması da bir o kadar önemli.
- Diğer projelere bakmayı unutmayın. Diğer projeleri incelemek, kendi projemi nasıl geliştirip, nasıl geliştirmemem konusunda bana fayda sağladı. kazanan ve kaybeden projeleri olabildiğince inceleyin. Böylelikle projelerinizde nelerin bulunup nelerin bulunmaması gerektiğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca diğer senelerdeki projeleri incelemek için TurkishKit’in buradaki reposundan ve buradaki repodan faydalanabilirsiniz.
- Başvurunuzdaki makaleleri önemseyin. Apple’a göre başvurunuz, üç farklı kriterde değerlendiriliyor: projenizin teknik yeterliliği, fikirlerinizin yaratıcılığı ve başvuruda yazdığınız makaleler. Bu nedenle makalelerinizi kısa yazmayın ve az vakit ayırmayın.