GarageBand: Live Loops

GarageBand uygulamasının Live Loops özelliği ile canlı performanslar yapmayı öğrenin!

Atil Çelik
TurkishKit
5 min readMay 27, 2020

--

Merhaba sevgili TurkishKit okuyucuları!👋 Bu yazımızda sizlerle GarageBand uygulamasının Live Loops özelliği ile canlı performanslar yapmayı öğreneceğiz. Hazırsanız başlayalım!

Başlamadan önce Apple Seçkin Eğitmeni Atıl Çelik tarafından yazılmış olan diğer GarageBand yazılarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Satırlar ve Sütunlar

Live Loops, satırlar ve sütunlardan oluşan bir yapıya sahiptir. Her satır bir enstrümana aittir ve her satırda aynı anda sadece bir adet “pad”i(mavi ya da enstrümana göre sarı ve yeşil de olabilir) aktive edebiliriz. Sütunlarda ise aynı sütun üzerinde farklı “pad”leri aktive etmemiz mümkündür. Sütunlarda farklı enstrüman döngüleri üst üste gelerek kompozisyonumuzu oluşturacaktır. Ayrıca döngülerimizi aynı sütun üzerinden seçmek zorunda değiliz. Kompozisyona uygun olarak istediğimiz satırdan seçebiliriz.

Satırlar ve sütunlar.

Satırları nasıl aktive edebileceğimizi aşağıdaki örnek ile inceleyelim.

Satırları aktive etmek.

Artık satırlar ve sütunlar arasındaki farkı öğrendik. Şimdi ise yepyeni bir proje oluşturup kendi kompozisyonumuzu yapmayı öğrenelim.🤓

Proje Oluşturma

Bir proje dosyası oluştururken karşımıza çıkan iki seçenek vardır. Ya hazırlanmış müzik tarzlarından birini seçip istediğimiz gibi düzenleriz ya da boş bir dosya açıp dilediğimiz hazır döngülerden veya kendi oluşturduğumuz döngülerden bir kompozisyon oluşturabiliriz.😋

Yeni dosya oluşturmak için GarageBand uygulamasını ilk açtığımızda karşımıza çıkan dosyalar bölümünde sağ üst köşedeki mavi “+” simgesine tıklıyoruz. Sonra üst kısımda bulunan “Live Loops” ve “Tracks” bölümünden “Live Loops” seçeneğini seçiyoruz. Karşımıza aşağıdaki resimde görüldüğü gibi bir çok müzik tarzının oluşturduğu seçenekler çıkıyor.

Live Loops seçenekleri.

İstersek buradan istediğimiz bir müzik tarzını seçip bizim için daha önceden hazırlanmış bir sette kendi kompozisyonumuzu oluşturabiliriz. Eğer ki sıfırdan bir set oluşturacaksak da sol üstte bulunan “New” seçeneği ile kendi setimizi oluşturabiliriz.

Hadi Kendi Setimizi Oluşturalım🤩

Şimdi “New” seçeneğine tıklayıp, kendi setimizi oluşturduktan sonra karşımıza tertemiz bir sayfa açılacak. Sol üstte bulunan “+” butonuna bastığımızda bize yine iki seçenek verecek. Burada demek istediği “bu ‘ped’i ‘loops’ ile mi yoksa ‘tracks’ bölümünden bir enstrüman sesi ile mi doldurmak istiyorsun?”. Biz burada “loops” seçeneğini seçiyoruz ve sağ tarafta bir “loop” menüsü açılıyor. Burada üst taraftaki kısımdan enstrüman ve “genres(müzik tarzı)” kısmından seçimlerimizi yapıyoruz. Hangi müzik tarzını yapmak istediğimizi belirledikten sonra hangi enstrümanları kullanacağımızı bulmak daha rahat olacaktır.

Günümüz popüler müziklerinde vazgeçilmez enstrümanlar vardır. Hangi tarz olursa olsun her müzikte bir ritim enstrümanı (bateri, perküsyon, elektronik ritimler…), bass ve eşlik enstrümanları (gitar, klavye…) bulunmaktadır. Müziğimizin temelini bu üçlü oluşturacağı için önce bu enstrümanları seçip müziğimizin temelini oluşturmaya başlayabiliriz.

Müzikte bölümler

Temel olarak bir şarkıda, bir romanda olduğu gibi giriş, gelişme ve sonuç bölümleri bulunmaktadır. Müzikteki giriş bölümüne “intro”, sonuç bölümüne ise “outro” denir. Gelişme bölümünde ise genelde “verse”, “chorus”, “pre chorus”, “bridge”, “drop” bölümleri bulunur. Şimdi bu bölümleri aşağıda inceleyelim.

Intro: Giriş bölümü.

Verse: Söz ya da melodinin bulunduğu bölümdür. Müzik içinde farklı melodi ya da sözler ile başka yerlerde de bulunabilir.

Chorus: Türkçe’de bu bölümü nakarat olarak adlandırıyoruz. Şarkının farklı yerlerinde aynı melodi ya da söz ile bulunur.

Pre Chorus: “Verse” ile bağımsız bir söz ya da melodinin kısa olarak bulunduğu “chorus” öncesi bölümdür.

Bridge: Bir bağlantı bölümüdür. Genelde şarkının armonik yapısının ya da tartımının(ritmik yapısının) değişim göstereceği yerlerde gelen melodik ya da sözsel bölümdür.

Drop: Özellikle elektronik müziklerde bulunan bu bölüm müziğin durup tekrar en can alıcı bölümü ile devam ettiği yerdir.

Outro: Müziğin bittiği bölümdür.

Müzik yapmayı uçak yolculuğuna benzetebiliriz. “İntro” bölümü uçağın kalkışa hazırlanmasını, “verse” ve “chorus” bölümü uçağın içindeki olağan yolculuk yaşantısını, “bridge” ve “drop” bölümleri yolculuğu yönlendiren teknik koşullar ve hava şartlarını, “outro” bölümü ise yolculuğun sonunu temsil ettiğini düşünebiliriz.

Kafamızda nasıl bir yolculuğa çıkacağımıza biz karar veririz. Bu yolculuğun sakin ya da heyecanlı geçmesi, yolculuğun hüznü ya da neşeyi anlatması tamamen bizim duygularımıza kalmıştır. Kompozisyon bölümünde doğru ya da yanlış yoktur. Şimdi birkaç kompozisyon örneği inceleyelim. Müzik dinlerken bu bölümleri fark etmek de kompozisyon yeteneğimizi geliştirecektir.

  1. İntro-Verse -Chorus-Verse 2-Chorus-Outro
  2. İntro-Chorus-Verse 1-Pre Chorus-Chorus-Verse 2-Chorus-Outro
  3. İntro-verse 1-Chorus-Bridge 1-Verse 2- Drop-Chorus Bridge 2- Verse 3- Chorus- Outro

Bu örnekler çoğaltılabilir ve tamamen bizim zevkimize göre ayarlanabilir. Dediğimiz gibi burada bir doğru ya da yanlış bulunmamaktadır.

Canlı Performans ve Kayıt Zamanı💪

Tüm kompozisyonumuzu hazırladık ve sıra geldi çalmaya. Burada en önemli nokta, yapacağımız performans sırasında kayıt almamızdır.

Aldığımız kaydı daha sonra dinleyerek, bir sonraki performansımıza, yeni şeyler ekleme ya da çıkarma yapma işlemlerinde bize ışık tutacak olmasıdır. Performansımızı kaydetmek için performansımıza başlamadan önce üst kısımda bulunan kırmızı nokta “record” butonuna basmalıyız.

“Record” butonu.

Kompozisyonumuzun hızını, sağ üst kısımda bulunan “çark” simgesine tıklayıp “tempo” bölümünden istediğimiz şekilde ayarlayabiliriz.

“Tempo” ayarlama.

“Ped”lerin en altında bulunan “^” simgesine basarsak o sütunda bulunan tüm “ped”leri aynı anda aktive edebiliriz.

Artık hazırız.😀 Bundan sonrası tamamen bizim yaratıcılığımıza kalmış. Unutmayın ki “herkes yaratıcı olabilir”. Sadece istemeliyiz ve bol bol denemeler yapmalıyız.💪

Sadece Live Loops ile hazırladığımız bir kompozisyonu sizlerle paylaşmak istedik. Buraya tıklayarak örnek kompozisyona ulaşabilirsiniz.

Bir yazımızın daha sonuna geldik. Bu yazımızda Live Loops özelliği ile canlı performanslar yapmayı öğrendik. Bir sonraki GarageBand yazımızda sizlere “tracks” bölümünden bahsedeceğiz. Görüşmek üzere!👋

GarageBand serisinin yazarı ve Apple Seçkin Eğitmeni Atıl Çelik’in sosyal medya hesaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Twitter | Instagram | YouTube

Bizi daha yakından takip etmek istiyorsanız, sosyal medya hesaplarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz!

Twitter | Instagram | Facebook

--

--