GarageBand: Temel Bilgiler

GarageBand uygulamasını tanıyın. Tracks ve Liveloops kavramları hakkında bilgi edinin.

Atil Çelik
TurkishKit
3 min readMay 22, 2020

--

Merhaba TurkishKit okuyucuları!👋 Yeni serimiz olan GarageBand serisi ile karşınızdayız.🤩 Serimizin ilk yazısında GarageBand nedir ve GarageBand ile neler yapılabilir bunlara değineceğiz. Hazırsanız, hiç vakit kaybetmeden başlayalım!😉

GarageBand serisine başlamadan önce Apple’ın hayatınızı kolaylaştıracak “yaratıcılık” uygulamalarını öğrettiğimiz serilerimize de buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz!

GarageBand Nedir?

GarageBand tam anlamı ile bir DAW(Digital Audio Workstation) yazılımı yani Türkçe olarak “Dijital Ses İşleme İstasyonu”dur.

GarageBand uygulamasının bildiğimiz üzere iPad ve MacOS versiyonu vardır. Genel olarak herkes iPad üzerinden kullanmayı tercih eder.😇 Çünkü iPad başlı başına bu program ile inanılmaz bir mobil stüdyo ortamı oluşturmaktadır. Gelişen Apple teknolojisi ile yeni çıkan iPad Pro cihazları üzerindeki dahili mikrofonlar kayıt sırasında stüdyo mikrofonlarını aratmamaktadır. Tabii ki sadece mikrofonun kalitesi yetmiyor. İleriki yazılarımızda bir kayıt sırasında dikkat etmemiz gerekenlere de değineceğiz.

Şimdi sizlerle GarageBand bize ne imkanlar sunuyor onlara bakalım.

GarageBand ile Neler Yapılabilir?

GarageBand Uygulamasını Tanıyalım!🤓

GarageBand uygulamasını ilk açtığımızda bizi dosyalarımızın saklandığı giriş bölümü karşılar. Aşağıda iki yer vardır. Bunlar; “Recents(son kullanılanlar)” ve “Browse(araştır)” olmak üzere ikiye ayrılır. Daha önce kullandığınız iPad cihazınızda bir dosya kaydettiyseniz bu dosyalarınız “recent” altında görünecektir. iCloud gibi bulut depolamalarından ya da iPad cihazınızın içinden bir dosya seçmek isterseniz “browse” sekmesine gelip yanda açılan menüden işlem yapabilirsiniz.

“Recent” ve “Browse” menüleri.

Eğer iPad cihazınızda bir döküman oluşturacaksanız ve iCloud ayarlarınızı yaptıysanız, oluşturacağınız dosyanız iCloud’a yedeklenecek. Böylece çalışmanıza bir başka iPad ya da Mac üzerinden devam edebileceksiniz.

Bir GarageBand Dosyası Oluşturalım!😋

Şimdi yeni bir GarageBand dosyası nasıl oluşturulacağını öğreneceğiz. İlk olarak üst köşede bulunan mavi renkli “+” butonuna tıkladığımızda (“Recent” bölümünde ya da “browse” bölümünde olun hiç fark etmez), karşımıza aşağıda görülen ekran çıkacak. Burada iki seçeneğimiz var; Tracks ve Liveloops. Tracks bölümünde “AU(Audio Unit)” dediğimiz enstrüman modellemeleri bulunmaktadır. Kaydetmek istediğimiz şarkıya uygun enstrümanları seçip bu bölümde oluşturup, düzenliyoruz. Liveloops bölümünde ise belirli bir ritimde ve ölçüde(uzunlukta) bizim için daha önceden oluşturulmuş ses örnekleri(sound sample) bulunmaktadır. Liveloops bölümü canlı performans yapmamıza olanak sağlayan bir bölümdür.

“Tracks” ve “Liveloops” bölümleri.

Tracks bölümünde ise yeni bir beste yapabilir ya da var olan bir şarkıyı tekrar düzenleyebilirsiniz. Ayrıca “podcast”te kaydedebilirsiniz.

Çektiğiniz bir video için ya da hazırladığınız bir sunum için istediğiniz bir ses dosyasını kesip, bölüp, uzatıp, kısaltabilirsiniz. Anlayacağınız bu bölüm canlı performans için değil tamamen kayıt ve düzenleme için kullanılan bir bölümdür.

Liveloops bölümünde isterseniz önceden hazırlanmış “loop”ları(döngü) kullanabilir ya da yeni bir “loop” oluşturabilirsiniz. Burada illaki bir canlı performans yapmanız şart değil. Örnek olarak hazırladığınız kompozisyonu kaydederek bunu da ses formatı olarak paylaşabilirsiniz.😊

Serimizin ilk yazısının sonuna geldik. Bu yazımızda GarageBand uygulamasının genel özelliklerinden ve GarageBand ile neler yapılabileceğinden bahsettik. Bir sonraki yazımızda sizlere temel armoni bilgisini anlatacağız. Görüşmek üzere!👋

GarageBand serisinin yazarı ve Apple Seçkin Eğitmeni Atıl Çelik’in sosyal medya hesaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Twitter | Instagram | YouTube

Bizi daha yakından takip etmek istiyorsanız, sosyal medya hesaplarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz!

Twitter | Instagram | Facebook

--

--