İbrahim Berat Kaya: Swift Student Challenge Sürecim

WWDC21 Swift Student Challenge kazananlarından biri olan İbrahim Berat Kaya’nın kodlamaya nasıl başladığını öğrenin!

I. Berat Kaya
TurkishKit
3 min readJun 4, 2021

--

Herkese merhaba! Bu yazımda programlamaya başlangıcımdan WWDC21 Swift Student Challenge’ı kazananlarından biri olmaya kadarki sürecimden bahsedeceğim.

Ben İbrahim Berat Kaya. İstanbul Teknik Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Yeni teknolojilerle hobi amaçlı projeler yapmayı ve müziği çok severim.

Kodlamaya Başlangıcım

Beş yıl önce C ile kodlama macerama başladım ve başlar başlamaz kodlamayı çok sevdim. İTÜ’de Bilgisayar Mühendisliği okumaya karar vermemde kodlamayı çok sevmiş olmamın etkisi büyüktür. C ile birkaç proje yaptıktan sonra C++, Python ve JavaScript ile çeşitli projeler yaptım.

Üç yıl önce ilk mobil uygulamam olan Music Scales’i Flutter ile kodlayıp ilk başta Google Play Store ve sonra App Store’da paylaşarak mobil dünyası ile tanıştım.

Yeni teknolojileri deneyimlemeyi çok seven birisi olarak ilk mobil uygulamamdan sonra Flutter, React Native, React.js ve Node.js ile farklı projeler yaptım ve birkaç şirkette iş tecrübesi kazandım.

Bir sene önce Flutter ile bir müzik çalma uygulaması yapmak isterken böyle bir kütüphanenin eksikliğini görüp Swift ile Playify adında bir open source package geliştirdim. Swift ile bu sayede tanıştım ve kısa sürede en sevdiğim programlama dillerinden biri oldu. Son bir yıl boyunca SwiftUI ve UIKit ile iOS ve watchOS’e birkaç uygulama geliştirip App Store’da paylaştım.

Swift Student Challenge’a Başvurum

Büyük bir Apple hayranı olarak 2021 yılında ilk defa katılmış olacağım Swift Student Challenge’a Music Theory and Math projem ile katıldım.

Öncelikli olarak projemin konusuna karar vermek için çok düşündüm. Yaklaşık 5 yıldır gitar çalıyorum ve gitar çalmayı öğrendiğim zamanlardaki müzik teorisi öğrenme sürecimi düşündüm. Hem matematik hem müziği çok seven birisi olarak müzik teorisinin çok matematiksel olduğunu görmek bana müzik teorisini ve gitar çalmayı daha da çok sevdirmişti. Bu yüzden bu konuyla alakalı bir proje geliştirmeye karar verdim.

Projemi SwiftUI ile geliştirdim. Yapmaktan çok keyif aldığım bir projeydi. Okulumun yoğun bir dönemine denk gelmesine rağmen projemi yapmaktan keyif almam, projemi istediğim şekilde yapıp yetiştirmemde beni çok motive etti. Projemi tamamlayıp başvurumu yaptım.

Projemde notaları, gamları ve akorları, arkalarında yatan basit matematik ile eğitici bir şekilde öğretmeyi amaçladım. Projemi geliştirirken olabildiğince görsel içerik eklemek istediğim için hem gitar hem piyano üstünde akor ve gamları gösteren görseller ekledim.

1 Haziran günü Apple’dan gelen mail ile sonucumu görmek için sonuçların açıklanacağı siteye girdim. İlk defa Swift Student Challenge’a katılmış biri ve büyük bir Apple hayranı olarak hem çok şaşırmıştım hem de çok mutluydum çünkü 350 kazanandan biri bendim. Tekrardan tüm arkadaşlarımı tebrik etmek isterim 🥳.

WWDC21 Swift Student Challenge sonucum.

Katılmak İsteyenlere Tavsiyelerim

  • İlginç, eğitici ve yapmaktan keyif alacağınız bir proje konusu seçin.
  • Önceden kazanmış olan projeleri incelemek nasıl bir proje yapmak istediğime karar vermemde çok faydalı oldu.
  • Arkadaşlarınızdan geri bildirim isteyin ve bunları dikkate alın.
  • Geçmişte katılan insanların tecrübelerini araştırın ve inceleyin, sizin hem süreç hem de projeler hakkında daha fazla bilgi edinmenizi sağlayacaktır.

Umarım anlattıklarım faydalı olmuştur. Herkese Swift Student Challenge’a katılmayı tavsiye ederim. Edindiğim en güzel tecrübelerden biriydi.

Bizi daha yakından takip etmek istiyorsanız, sosyal medya hesaplarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz!

Twitter | Instagram | Facebook

--

--

I. Berat Kaya
TurkishKit

I study computer engineering at Istanbul Technical University and I am in my senior year. I’m interested in Node.js, Flutter, React Native, and Rust.