WWDC19: iOS 13 ile Tasarımsal Yenilikler

WWDC19'da katıldığımız iOS tasarım oturumunda, Dark Mode, Semantic Colors, SF Symbols ve Context Menüler gibi birçok yenilik…

Can Demirgüreş
TurkishKit
3 min readJun 5, 2019

--

Herkese merbaba. WWDC birçok oturum ile devam ederken size katıldığımız oturumlarda anlatılanları paylaşıyor, yeni teknoloji ve prensipleri beraber deneyimliyoruz. Son olarak katıldığımız oturum ise iOS tasarımındaki yenilikler ve dikkat edilmesi gerekenler…

Karanlık Çok Karanlık: Dark Mode

Yeni iOS ile birlikte gelen en dikkat çekici özellik Dark Mode. Artık siz de Karanlık ortamlar için vazgeçilmez olan Dark Mode uyumlu uygulamalar geliştirebilirsiniz.

Uygulamanız hem karanlık hem aydınlık modu desteklesin!

Uygulamanızın bu iki moda da uyumlu olması çok önemli. Kullanıcının karanlık bir ortamda karanlık mod kullandığını düşünün. Böyle bir durumda eğer sizin uygulamanız kullanıcıyı aydınlık mod ile karşılyorsa bu kullanıcı için pek hoş bir durum olmayacaktır.

Farklı arkaplan, farklı renkler…

Uygulamanızın yazılarında kullandığınız renkler bir hiyerarşi içinde olmalı. Bu daha önceki iOS Tasarım Prensipleri yazılarımızda değindiğimiz bir öneri. Bu prensip Dark Mode için de geçerli. Yazılar için sistem tarafından sağlanan font renklerini kullanın. Birincil, ikincil, üçüncül ve dördüncü font renkleri otomatik olarak aydınlık ve karanlık görünümlere uyarlanır.

Semantic Renkler

iOS 13 Dark Mode ile duymaya başladığımız Semantic Renkler, karanlık mod deneyimini derinleştiriyor. Siyahın farklı tonları ile birlikte arayüz elemanlarını birbirinden rahatça ayırabiliyorsunuz.

Karanlık Mod Sistem Renk Paleti

Aydınlık bir arkaplan ile karanlık bir arkaplan üzerinde duracak olan renkler tabii ki farklı bir deneyim sunuyor. Farklı zeminler ve renkler arasındaki kontrastı yakalamak için Dark Mode normal renk paletinin biraz değiştirilmiş bir versiyonu kullanılıyor. Bu oturumda Apple 4.5 üzerindeki renk kontrast oranını tavsiye etti. Sistem renklerini kullandığınız takdirde uygulamanızın karanlık mod renkleri otomatik olarak belirleniyor.

SF Symbols ile semboller daha dinamik.

Apple artık uygulama içindeki sembolleri(ikonları), bir font haline getirdi. Bu nedenle yazı boyutuna göre adapte oluyor, renk ve boyut özellikleri kolayca değiştirilebiliyor. Bu nedenle mümkün olan her yerde SF Sembollerini kullanın. Semboller, renk tonları için dinamik renkler kullandığınızda veya canlılık eklediğinizde her iki görünüm modunda da harika görünür.

Context Menüler: Daha fazla kontrol imkanı

iOS 13 ile birlikte insanların arayüzleri karıştırmadan ekrandaki öğelerle ilgili ek işlevlere erişmelerini sağlamak için Context Menülerini kullanabilirsiniz.

Bu menü aslında Peek&Pop ile çok benzer. Fakat oturum esnasında bahsedilen iki nokta farkı ortaya koyuyor:

  • Context Menü iOS 13 bulunduran bütün cihazlarda çalışıyor. Peek&Pop ise sadece 3D Touch desteği sunan cihazlarda bulunuyor.
  • Context Menüler direkt olarak ilgili komutları size sunuyor. Fakat Peek&Pop birkaç el hareketi gerektiriyor.

Uygulamanızdaki Context Menüler uyumlu ve heryerde aynı olsun. Bunu sağlamadığınız takdirde kullanıcının kafası karışacaktır.

En sık kullanılan öğeleri menünün en üstüne yerleştirin.

Yalnızca öğeye uygulanan en yaygın kullanılan komutları ekleyin.

Bu yazımıda kısaca iOS13 Tasarım oturumda anlatılanları sizinle paylaştık. Bu noktaları detaylandıracağımız ve daha fazla noktaya değineceğimiz iOS13 Tasarım Prensipleri yazımız için beklemede kalın!

Bizi daha yakından takip etmek istiyorsanız, sosyal medya hesaplarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz!

Twitter | Instagram | Facebook

--

--