Arayüz Tasarımı: iOS Görsel Tasarım Kullanımları
Bu makalemizde iOS’de renk kullanımlarına ve kelime terminolojisine göz atacağız.
Merhaba TurkishKit okuyucuları! Yeni bir tasarım yazısı ile karşınızdayım. Bir önceki makalemizde yerleşim yapısı, fontlar ve buton kullanımlarına göz atmıştık. Eğer henüz okumadıysanız, makalemize aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Bu makalemizde ise beraber iOS’de renk kullanımlarına ve kelime terminolojisine göz atacağız. Bir iOS uygulaması tasarlarken renklerin nasıl kullanılacağını, tercih etmeniz gereken kullanıcı dostu renkleri nasıl seçileceğini anlatacağım.
Renkler
Renkler, bir durumu ifade edebilmek, canlılık yaratabilmek ve kullanıcı eylemlerine yanıt verebilmek amacıyla kullanılabilecek en iyi parametrelerdir. Anlatmak istediğiniz bir durum için veya daha fazla heyecan yaratmak adına kullanacağınız renkler ve görselleştirmeler, kullanıcı için en verimli geri bildirimdir.
Apple, mümkün olan tüm geri bildirimleri en iyi şekilde sunabilmek adına iOS işletim sisteminde kullanılan renk paletini tüm uyguklama geliştiriciler ile paylaşmaktadır. Renk paletinde yer alan renkler, neredeyse uygulamanızda kullanmanız gereken tüm fonksiyonları içerir. İsterseniz gelin birlikte renklere göz atalım;
iOS Renk Paleti
Yukarıda gördüğünüz renklerin her birinin bir kullanım alanı mevcut. Uygulama — kullanıcı arasındaki iletişim için renk kullanımı son dertece önemlidir. Örneğin; uygulamanızda kritik bir noktaya dikkat çekmek istiyorsunuz. Bu durumda kırmızı kullanmanız muhtemel olacaktır. İnsanlar trafik levhalarında, uyarı mesajlarında ve dikkatlerini çeken tüm durumlarda kırmızı renk ile karşılaşırlar. Kırmızı, uyarıcı bir renktir.
Orta seviye bir uyarı mesajına sahipseniz, bu uyarıyı kırmızın biraz daha açık tonları ile kullanıcıya geçirebilirsiniz. Eğer ciddi bir uyarı mesajına sahipseniz bu daha koyu bir kırmızı kullanmanız gerektiği anlamına gelir.
Diğer bir yandan uygulamanıza tanımlamanız gereken anahtar bir renk olmalıdır. Bu tanımladığınız renk etkileşimi ifade etmektedir ve uygulamanız içerisinde kullanıcının aksiyon alacağı noktalarda bu rengi tercih etmelisiniz.
Hadi gelin örneklendirmelere bakalım;
Yukarıda Apple tarafından tasarlanmış iki farklı uygulamayı görüyorsunuz Notlar uygulamasının anahtar rengi sarı, takvim uygulamasının ise kırmızı. Uygulamalarda yer alan butonlar gibi kullanıcı etkileşimleri ise anahtar renkler ile ifade edilmiş.
Etkileşimli ve etkileşimsiz öğeleri birbirinden ayrımanız oldukça önemlidir. Kullanıcı her öğeyi etkileşimli olarak algılarsa ve karşılığında herhangi bir etkileşim alamaz ise, kullanıcının içsel motivasyonu düşecek ve bu durum karşısında muhtemelen uygulamanızı silecektir.
Örneğin resimde yer alan arama butonlarının içleri doludur ve uygulamanın anahtar rengi olan mavi ile ifade edilmiştir. Bu durum butonların etkileşimli olduğu anlamına gelmektedir.
E-posta butonu ise gri ve disabled(kullanım durumdadır. Bu durum ise butonların etkileşimsiz olduğu anlamına gelmektedir. Kullanıcıya iki durum arasındaki farklı tam olarak yansıtmalısınız. Hiç etkileşim alamayacağı öğelerin ise uygulamanızda bulunması tavsiye edilmez.
Terminoloji
Uygulamanızda yer alan özel kelimeler, kullanıcı ile kuracağınız iletişimin temelini oluşturur. Uygulamanız her ne kadar son teknolojileri içerisinde barındırsa da, son teknoloji çoğu zaman kullanıcı için korkutucudur.
Kullanıcılarınız ile uygulama içerisinde kuracağınız iletişimde daha sade ve yalın ifadeler tercih etmelisiniz. Teknik terimlerden ve kısaltmalardan kaçınmanız, kullanıcılar tarafından beğeni ile karşılanır. Kitlenizi analiz etmeli ve bu kişilerin aşina oldukları kelimeler üzerine yoğunlaşmalısınız.
Çoğunluğa hitap eden bir uygulamaya sahipseniz, teknik jargonlardan arındırılmış sade bir dile sahip olmalısınız. Uygulamanızı ile ilk defa tanışan kullanıcılar, uygulamanızda yer alan etkileşimli öğeleri bir bakışta anlayabilmeliler. Bu tür yaklaşıma Intuitive(Sezgisel) tasarım adını veririz.
Terminoloji
Kelimeler, zaman ve konum bilgisi içeren durumlar için de önemlidir. Gece yarısından önce başlayan bir etkinlik düşünelim. Bir zaman diliminde etkinlik şu an gerçekleşiyor olabilirken aynı olay farklı bir zaman diliminde dün yaşanmış olabilir. Bu tür bir durumda zamanı en iyi ifade edebilecek kelimeleri seçip kullanıcınıza sunmalısınız.
Eğer uygulama içi kelimelerinizde komik bir mizaç kullanmayı tercih ediyorsanız, dikkatli olmalısınız. Kendisini sürekli tekrarlayan kelimeler ve cümleler, kullanıcılarınızın bir süre sonra sıkılmalarına neden olabilir. İhtiyaç dışı animasyon kullanımının kullanıcı deneyimini negatif yönde etkilediğini biliyoruz. Aynı durum tercih ettiğiniz mizah için de geçerlidir.
Tasarım konusunda “başarılı” sayılabilecek bir uygulamayı hayata geçirirken dikkat edilmesi gereken konular “şimdilik” anlattıklarım ile sınırlı. İlerleyen tasarım yazılarımızda çok daha fazlasını sizlerle paylaşacağız. 🤓
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…