Deneyim Tasarımı: iOS Tasarım Trendleri 2019

Apple, her sene sunduğu iOS gibi ürünler ile tasarımda mükemmelliği hedefleyerek yeni trendleri belirliyor.

Sabah Kemal Cansu
TurkishKit
4 min readFeb 1, 2019

--

Apple, her sene geliştiriciler için yeni teknolojiler sunduğu gibi yeni tasarım trendlerini oluşturacak ürünlerini de geliştiricilere sunmakta. Her yeni teknoloji de geliştiricilerin kullanıcı aksiyonlarını veya alışkanlıklarını yeniden düzenliyor.

2018 yılında yeni ürünler ile birlikte yeni trendler ile karşılaştık. Bu trendlerin 2019 yılında gelişerek ve değişerek ilerleyeceği konusunda hepimiz hemfikiriz.

Şimdi hep birlikte 2019 iOS Tasarım Trendleri’ne göz atalım. Bu yazımızda renk, tipografi ve kart yapısı trendlerinden bahsedeceğiz.

Renkler

Renkler kullanıcının dikkatini çekmek ve aynı zamanda heyecan uyandırmak için kullanılan en etkili yoldur. Apple ise bu yıl kullanıcıları daha canlı ve enerjik renkler ile buluşturmayı hedefliyor. Canlı renklerin seçilmesindeki amaçlardan bazıları marka kimliğini sürdürmek ve kullanıcı deneyiminin akılda kalıcı olmasını sağlamak diyebiliriz.

Macbook Air Renk Seçenekleri (2015 ve 2018)

Apple bu sene yaptığı tüm ürünlerde canlı renkleri tercih etti ve renklerini “tek” renk ile kısıtlamadı. Birden fazla renk kullanarak kullanıcıda uyandırdığı heyecanı ve enerjiyi katladı. Bu sayede markaya olan bağlılığı da arttırmış oldu.

Gradient Renkler

Geçişli yani “gradient” renkler Apple’ın bu sene en çok kullanacağı renkler arasında gözüküyor. Üç boyutlu bir etki yaratmasıyla birlikte üzerinde kullanılan ürünlerin veya nesnelerin çok canlı ve ön planda olmasını sağlıyor. Bunun dışında gradient renkler normal hayat ile bağdaştırılıp günümüz nesnelerinden esinlenilip yaratılabilmektedir.

Gradient Renk Oluşumu

Apple artık ürünlerini websitesi üzerinden tanıtırken derinlik katmayı amaçlıyor. Gradient renkler, kullanıcının ürünler hakkında bilgi aldığı ve karar verdiği süreci üst seviyeye çıkartarak keyifli bir deneyim sunuyor.

Apple Music Tanıtım Sayfası

Karanlık Tema

Karanlık bir ortamda telefon ekranına bakmak kullanıcılar için çok kötü bir deneyime dönüşebilir. Gözlerin göreceği hasarı da hesapladığınız zaman bu faktör kullanıcı kaybına neden olabilir. Buna çözüm olarak geliştirilen “karanlık tema”, 2019 yılının en popüler olaylarından bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor.

Karanlık temayı kullanmak veya kullanmamak tamamen kullanıcının kendi tercihine bırakılmaktadır. Kullanıcı isterse aydınlık temayı isterse karanlık temayı kullanabilir. Bu özelliğin en güncel örneği macOS Mojave sürümündeki Karanlık Mod desteği.

Dinamik yapısı ile birlikte macOS Mojave sürümü gündüz “aydınlık”, gece ise “karanlık” arkaplana dönüşüyor. Burada sunduğu yapı ile birlikte hem çalışırken kolaylık sağlıyor hem de kullanıcıların yaşayacağı göz sağlığı problemlerini de en aza indirgemiş oluyor.

Tipografi

Tipografiler ancak okunabilir olduğu zaman daha etkili bir hale gelmektedir. Apple her geçen gün fontların kalınlık oranlarını arttırıyor. Bunun yanında 2019 yılında gradient renklerin fontların içerisine dahil oluşunu görmeye devam edeceğiz.

Kalın Kullanım

Apple font kullanımında okunulabilirliğin en önemli faktör olduğunu sürekli belirtiyor. Okunulabilirlik dışında uygulama içindeki önem sırasına göre oluşturulan yazı hiyerarşisi de Apple için çok önemli bir nokta. Kalın fontlar bu hiyerarşiyi daha kesin bir ayrım ile kullanıcıya sunuyor ve kullanıcının doğru bilgiye odaklanmasını sağlıyor. Kısacası, kalın font kullanımı kullanıcının bilgiyi önemine göre kategorileştirmesini sağlarken aynı zamanda daha sert bir mizanpaj sunuyor.

Görsel tasarım anlamında da sadelik katan kalın font kullanımı kullanıcının her detayı kaçırmadan dikkatlice okumasında büyük önem taşıyabiliyor.

Gradient Maskeli Font

Gradient kullanımının canlılık ve üç boyutlu bir hava kattığını önceki başlıklarımızda incelemiştik. Gradient maskeli font kullanımı ise fontta vurgulanan içeriği kullanıcıya enerji ve heyecan yükleyerek aktarıyor, bu da görsel tasarım alanında çok daha profesyonel bir hava katıyor.

Okunması istenen içerik kalın olarak sunulduğunda daha fazla okunma oranına ulaşabileceğini biliyoruz. Kalın olmasının haricinde Apple, artık ürünlerini tanıtırken gradient maskeli olarak vurgulanmasına dikkat ediyor.

Apple iPhone Tanıtım Sayfası (apple.com/tr adresinden alınmıştır.)

Kart Yapısı

Kart yapısı, kullanıcıya verilmek istenen bilgilerin düzenli olması ve gözün tek seferde görebilmesi için kullanılan en etkili yapılardandır. Bir seneden uzun bir süredir App Store kart yapısı kullanıyor. Bu yapı sayesinde kullanıcı bilgi kalabalığına maruz kalmıyor ve ilgisini çektiği uygulamaya odaklanabiliyor.

Apple Music gibi platformlarda da kart yapısı karşımıza çıkıyor. İlerleyen süreçlerde Apple, kart yapısını daha fazla kullanacak gibi gözüküyor.

Yeni App Store

Eğer Apple dünyasında uygulama geliştiriyorsanız, tasarımlarınızı bu trendlere ve prensiplere uygun şekilde gerçekleştirmeniz sizleri daha başarılı yaparken kullanıcı deneyimini de en üst seviyeye taşıyacaktır.

Sizinle 2019 iOS Tasarım Trendleri hakkındaki bilgilerimi paylaştım. İlerleyen günlerde gelişmeleri takip ederek Apple tasarım alanındaki yenilikleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

Swift Öğrenin. Uygulama Geliştirin. Sınırların Ötesine Geçin.

Hem kod yazmaya yeni başlayanların hem de profesyonellerin rahatlıkla takip edebilecekleri 40 saatlik videolu eğitim ile Swift programlama dilini derinlemesine keşfedin. Eğitim boyunca karşılaşacağınız problemleri birebir online görüşmelerde çözün.

Bizi daha yakından takip etmek istiyorsanız, sosyal medya hesaplarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz!

Twitter | Instagram | Facebook

--

--