Keynote: Animasyonlar

Keynote uygulaması ile sunumlarınıza animasyonlar ekleyerek ilgi çekici ve eğlenceli sunumlar oluşturabilirsiniz.

Tutku Doğa Nazlı
TurkishKit
5 min readJun 19, 2020

--

Merhaba sevgili TurkishKit okuyucuları!👋 Bugün sizlerle Keynote uygulamasında çeşitli animasyonlar oluşturarak dinleyicilerin ilgisini çekecek sunumlar oluşturmayı öğreneceğiz. Hazırsanız haydi başlayalım!🤗

Yazı Önerisi 👀

Apple’ın WWDC 2020 Swift Student Challenge kazananlarının başarı hikayelerini okumanızı tavsiye ederiz. Aşağıdaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

İlk Animasyonumuzu Oluşturalım

İlk olarak örnek bir animasyon oluşturmak için slaytımıza sürükle + bırak ile bir görsel ekliyoruz. Ben bunun için Keynote uygulamasının logosunu seçtim ancak tabii ki siz dilediğiniz bir görseli, şekli ya da yazıyı seçebilirsiniz. Merak etmeyin farklı tür objeler üzerinde nasıl animasyonlar oluşturabileceğimize yazının ilerleyen kısımlarında değineceğiz.😋

Slaytımız şimdilik böyle görünüyor.

Artık slaytımızda bir objemiz olduğuna göre nasıl animasyonlar oluşturabileceğimizi keşfetmeye geçebiliriz!🚀

Bunun için uygulamanın sağ üstünde yer alan Animate butonuna tıklıyoruz.

Not: Bu butona tıklamadan önce üzerinde animasyon uygulamak istediğiniz objeyi seçtiğinizden emin olun yoksa animasyonlar iki slayt arasında bir geçiş şeklinde olacaktır.

Animate butonuna tıkladığınızda altta Build In, Action ve Build Out olmak üzere üç ayrı buton çıkacaktır. Gelin bu animasyon türlerini tanıyalım!🧐

  • Build In: Seçtiğiniz objenin ekrana nasıl geleceğini belirler.
  • Action: Objenin ekrana geldikten sonra ne yapacağını canlandırır.
  • Build Out: Objenin ekrandan nasıl kaybolacağına karar verir.
Üç animasyon seçeneğinin olduğu panel.

Bu üç seçeneği de kullanmak zorunda değilsiniz, aksine nasıl bir sunum oluşturmak istediğinize bağlı olarak tercih ettiğiniz animasyon türünü kullanabilirsiniz. Unutmayın, Keynote ile kalıplara uymanız gerekmez, yaratıcılığınızın sınırlarını zorlayabilirsiniz!😉

Şimdi ise Add an Effect yazan butona tıklıyoruz ve karşımıza birçok efekt seçeneği geliyor.

Add an Effect butonunun altındaki çeşitli efektler.

Bunların nasıl animasyonlar oluşturacağını seçeneklerin üzerine gelince görünen Preview butonuna tıklayarak öğrenebilirsiniz. Biz bu yazımızda bu efektlerden sadece birkaçını kullanacağız ama unutmayın ki slaytınızı ilgi çekici hale getirecek animasyonu deneyerek de bulabilirsiniz!

Artık sıra ilk animasyonumuzu oluşturmaya geldi!🤩 İlk olarak objemize bir Build In animasyonu ekliyoruz. Eğer objenizin ekrana nasıl gireceğini bir animasyonla belirlemek istemiyorsanız bu adımı atlayıp Action animasyonuna da geçebilirsiniz.

Bu örnekte ise görselimizin ekranda büyüyerek belirmesi için Build In kısmındaki Fade and Scale seçeneğine tıklıyoruz. Efekte tıkladığımızda önümüze birçok opsiyonun bulunduğu bir panel geliyor.

Her efektin farklı opsiyonları bulunuyor.

Örneğin, Duration kısmından efektimizin kaç saniye sürdüğünü ayarlayabiliriz veya Scale kısmından efekti uygulayacağımız objenin ekranda belirirken ne kadar büyüyeceğini ya da küçüleceğini seçebiliriz.

Farklı efektleri denediğinizde her efektin değişik opsiyonları bulunduğunu fark edeceksiniz. Bu opsiyonları deneyerek ve Preview butonuna basarak sunumunuz üzerinde kalıcı bir değişiklik yapmadan efekti test edebilirsiniz.

Objemiz ekranda ilgi çekici bir şekilde belirdi ancak şimdi ne yapmasını istiyoruz?🧐 Objemizin ekrana geldikten sonra ne yapacağını canlandırmak için tek yapmamız gereken bir Action animasyonu eklemek. Action kısmına geldikten sonra Add an Effect butonuna tıklıyoruz ve gelen birçok efekt arasından bir tanesini seçiyoruz. Yine belirtelim, efekt opsiyonlarının olduğu panelde görülen Add an Action butonuyla birden fazla Action animasyonu ekleyebilirsiniz. Şimdilik örnek olarak biz Scale efektini seçiyoruz.

Scale efekti objenin boyutunun bir animasyonla değişmesini sağlıyor.

Bu efekt objemizin ekranda belirdiği boyuttan başka bir boyuta değişmesini sağlıyor. Örneğin biz Scale opsiyonunu %70 yaparak logonun belirdiği halinin %70 boyutuna küçülmesini sağlıyoruz.

Fark edeceğiniz üzere birden fazla efekt eklediğimizde opsiyon menümüzde Build Order isimli bir buton çıkıyor. Buna tıkladığımızda efektlerimizin hangi sırayla gerçekleşeceğini yani kısacası animasyon planımızı belirleyebiliriz. Her ne kadar animasyon denilince insanın aklına karışık bir şey gelse de aslında işin temeli eklediğimiz efektleri etkileyici bir şekilde sıralamaktan geçiyor.😉

Build Order butonuna tıkladıktan sonra gelen panelde tüm animasyonlarımızı yanlarındaki numaralarıyla görebiliyoruz.

Animasyonları sıralamamızı sağlayan Build Order paneli.

Animasyonların hangi sırayla slayta geleceğini Start ve Delay seçeneklerinden değiştirebiliyoruz. Örneğin Start seçeneğini “On Click” olarak ayarladığımızda seçtiğimiz efekt ekrana tıkladığımızda gelirken, “After Build 1” ise efektin bir önceki efektten hemen sonra gelmesini sağlıyor. Bu yazıda yaptığımız örnek için de bu seçeneği kullanıyoruz.

Delay seçeneği ise bir efektin kendinden önceki efektten kaç saniye sonra ekranda belirmesi gerektiğini belirliyor.

Objemize son olarak ekleyebileceğimiz animasyon ise bir Build Out efekti. Bu efekti de Build In ve Action efektlerini ayarladığınız şekilde ayarlayabilirsiniz.

Metin Üzerine Animasyon Ekleyelim

Önceden de belirttiğimiz gibi animasyonları görselden yazıya kadar çeşitli objeler üzerinde kullanabilirsiniz. Gelin sizinle bir de nasıl metinler üzerinden animasyon yaratabileceğimize bakalım!🤗

Bunun için görselimizin olduğu slayta bir metin olarak “Keynote ile Hayallerinizdeki Sunumu Yaratın!” cümlesini ekliyoruz. Şimdi ise bu cümleyi seçerek bir Build In efekti ekleyelim. Örnek olarak yazımızı ekrana sanki o anda yazılıyor gibi gösteren Keyboard efektini seçiyoruz. Fark edeceğiniz üzere bu efektte de farklı opsiyonlar bulunuyor.

Eklediğimiz metin objesi ve Keyboard efekt opsiyonları

Metin objemizde de görselimizde olduğu gibi Build Order butonuna tıklıyoruz. İki farklı objenin animasyonlarını sıralarken yeni bir seçenek daha geliyor. Bu seçenek ise “With Build 2” seçeneği. Bu bir objenin animasyonunun başka bir objenin animasyonuyla aynı anda yaratılmasını sağlıyor.

Biz ise bu yazımızdaki örnek için “After Build 2” seçeneğine tıklıyoruz, böylece logomuz küçüldükten sonra metnimiz ekranda belirecek.

Sıra animasyonumuzu test etmeye geldi!🤓 “Play” butonuna basarak kısa bir sürede yarattığımız animasyonu görebiliriz.

Keynote ile Animasyonlar makalemizin sonuna geldik! Birlikte iki obje üzerinden sadece birkaç seçeneğe tıklayarak profesyonel gözüken kısa bir animasyon oluşturmayı öğrendik. Siz ise bunlarla sınırlı kalmayıp; grafik, tablo, şekil gibi medyalarla da farklı animasyonlar oluşturabilir ve izleyicilerinizi şaşırtabilirsiniz!🤩 Keyifli sunumlar dilerim!🙃

Bizi daha yakından takip etmek istiyorsanız, sosyal medya hesaplarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz!

Twitter | Instagram | Facebook

--

--