Swift ile Başlangıç: Objeler, Metotlar ve Özellikler

Swift dilinde objelerin, metotların ve özelliklerin ne işe yaradığını öğrenin.

Can Balkaya
TurkishKit
3 min readMar 19, 2020

--

Hepinize merhabalar TurkishKit okuyucuları! 👋 Bu yazımızda Swift’te objelerde metotları ve özellikleri nasıl kullanabileceğim bahsedeceğiz. Hazırsanız başlayalım!

Objeler

Swift’te aslında yarattığımız her şey bir objedir diyebiliriz. Örneğin bu tarz bir değer oluşturduğumuzda, biz aslında bir String objesi oluşturmuş oluyoruz.

Bunu ilk başlarda fark etmemiş olabilirsiniz, çünkü genellikle yeni bir obje oluşturmak için oluşturacağımız objenin hangi sınıfta olduğunu tanımlarız. Örneğin aşağıda olduğu gibi bir String değeri tanımlayabiliriz.

Metotlar

Objelerin ne olduğunu anladığımıza göre artık (objelerdeki) metotların ne olduğundan bahsedebiliriz.

Metotlar, objemizi yaratmak için kullandığımız sınıfın içerisinde bulunurlar ve genellikle objede değişiklik(ler) yapmak ya da objedeki değerleri öğrenmek için kullanılırlar. Bunu tam olarak anlamak için az önce yaptığımız gibi bir String objesi yaratalım.

Burada tanımlamış olduğumuz String objesi çok fazla metot içermektedir. (Bu arada, eğer String ile alakalı daha fazla şey öğrenmek isterseniz bu yazımızı okuyabilirsiniz.) Biz de bu metotlar arasından “append” metodunu örnek göstermek için kullanacağız. (Bu metot, String değerimize yeni bir yazı eklemek içindir.)

Bu metodun çalıştığını görmek için tanımlamış olduğumuz değerin çıktısını alabiliriz.

Kodumuzu çalıştırdığımızda String değerimizin değiştiğini görebiliriz.

Özellikler

Özellikler, tıpkı metodlar gibi objemizi yaratmak için kullandığımız sınıfın içerisinde bulunurlar. Metotlardan farklı olarak, bir objenin özelliklerini çağırırken sadece özelliğimizin adını yazarız, yani metotlarda olduğu gibi sonuna parantez eklemeyiz. (Bir metot ile özelliği sırf buna bakarak ayırabilirsiniz.) Ayrıca, özellikler, tıpkı objemizi yaratmak için kullandığımız sınıfın içerisinde bulunan objeler gibidir! Bu cümleyi daha iyi anlamak için yeniden bir String değeri yaratalım.

Şimdi ise “count” özelliğini örnek göstermek için kullanacağız. (“count” özelliği, yazının karakter sayısını göstermektedir.) Burada dikkatinizi farklı bir yere çekmenizi istiyorum; “count” örneğini objemizin yanına yazarken otomatik tamamlama bölümünde “count” özelliğinin hangi değer tipinde olduğunu görebiliyorsunuz: Int.

İşte, özelliklerin kullandığımız sınıfın içindeki bir obje olduğunu anlatırken demek istediğim tam olarak buydu. Şu an kullanmakta olduğumuz “count” özelliği, yazımızın karakter sayısına göre değişen bir objeden başka bir şey değildir.

Bu yazdığımız kodun çıktısını aldığımız durumda göreceğimiz şey, “count” objesinin kendisi olacaktır.

“Struct” & “Class” Kavramları

Objeleri yaratmamızı sağlayan sınıfları (veya grupları) biz de yaratabiliriz. Bunu da “Struct” ve “Class” yapıları sayesinde yapabiliriz. “Struct” yapısını anlattığımız makalemizi okumak için buraya ve “Class” yapısını anlattığımız makalemizi okumak için de buraya tıklayabilirsiniz.

Böylece bir yazımızın daha sonuna geldik. Bu yazımızda objelerin, metotların. ve özelliklerin ne olduğunu öğrendik. Artık kullandığınız objelerin nasıl meydana geldiğini daha iyi kavramışsınızdır! Keyifli kodlamalar. 🖥

Swift Öğrenin. Uygulama Geliştirin. Sınırların Ötesine Geçin.

Hem kod yazmaya yeni başlayanların hem de profesyonellerin rahatlıkla takip edebilecekleri 40 saatlik videolu eğitim ile Swift programlama dilini derinlemesine keşfedin. iOS geliştiricisi olma yolundaki ilk ve güçlü adımı atın. Kendi iPhone uygulamalarınızı geliştirmeye başlayın.

Birebir Mentorluk Desteği

İhtiyaç duyduğunuz her an desteğe hazır TurkishKit mentorları ile eğitim boyunca karşılaşacağınız problemleri birebir online görüşmelerde çözün.

Tanıtım Videosu

Daha Fazla Bilgi Edinin & Eğitime Katılın

Bizi daha yakından takip etmek istiyorsanız, sosyal medya hesaplarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz!

Twitter | Instagram | Facebook

--

--