Pages: Medya Kullanımı

Pages uygulamasında medyalarla çalışarak belgelerinize; videolar, resimler, müzikler, tablolar ekleyin.

Ege Sucu
TurkishKit
4 min readJan 13, 2020

--

Daha önceki yazılarımızda sizlerle Pages uygulamasını öğrenmiş, içerisinde yazdığımız tüm metinleri nasıl düzenleyebileceğimizi keşfetmiştik. Tabii uygulama içerisinde metin düzenlemeye dair pek çok detay bulunmakla birlikte bu detayları yazıyı okuyarak, yapacağınız alıştırmalar ile keşfedip öğrenebilirsiniz! Bugün sizlerle medya üzerine konuşacağız. Metnimizi nasıl canlandırabiliriz? Harika bir makalenin ihtiyacı olan resim desteğini nasıl sağlayabiliriz? Gelin keşfedelim.

Gelin, öncelikle hangi medyaları kullanabildiğimizi hatırlayalım.

Grafik: Grafik ile yazımıza istatistik verileri katabiliyoruz. Bir 2D grafik ekleyelim. Bu grafiği eklediğimizde üzerine tıklayıp verilerini düzenleyebiliyoruz. Ben kısa bir TurkishKit istatistiği yapıp Ekim-Kasım aylarında kimin kaç yazı yazdığını hesapladım. Daha sonra bu grafiği özelleştirmek için çıkan verilerde yeni satır ve hücreler yazdım.

Ekim-Kasım aylarında toplam 16 yazı! Ekip hiç fena değil! 💪🏻

Daha sonra fark ettiyseniz sağ bölümde tablomuza dair özellikler çıktı. Burada “başlık” kutusuna tıklayarak grafiğim için bir başlık yarattım.

Yuvarlanmış köşeler kısmını %15 yaparak düz kare yerine kenarları yumuşatılmış bir grafik sütun yapısı oluşturuyorum.

Daha sonra “eksen” sekmesine geliyorum. Burada değerlerim yer alıyor. İstatistiğime göre herkes ortalama 0–2 arası yazı yazmış. Ben de bunu “sayı artan” grafik olarak göstermek istiyorum. Bunun için “Eksen Ölçeği” önemli.

Burada ölçek kısmı, bizim tabloya verebileceğimiz minimum ve maksimum sayı değerlerini soruyor. Bu sayılara 0 ve 3 değerlerini veriyorum. “Adım” kısmında da birincil adımı 3 olarak ayarladığımda, grafik çizgilerinin birer birer arttığını görebiliyorsunuz. Burada 3 olarak ayarladığım birincil adım, bize kaç çizgi yaratması gerektiğini soruyor. Eğer 4 değerini verirseniz yeni gelecek çizginin küsurat yarattığını fark edeceksiniz. Bunun sebebi siz, 0–3 arasında 4 değer olmasını ve bunu 3 sınır değeri ile göstermek istediğinizi belirtiyorsunuz. Bu yüzden 3 diyoruz ki 4 mümkün değerini(0,1,2,3) 3 eşit çizgi ile bir bir göstermiş oluyoruz.

İşlemimiz sona erdi. Aşağıda 2 boyutlu grafiğimizi görebilirsiniz.

Bu grafik çok güzel ama bunu daha yaratıcı da yapabilirsiniz. Grafiğimize tıklayalım ve sağ taraftaki grafik sekmesine tıklayarak en altta bulunan ”Grafik Türü” kısmını 2D sütun yerine 3D sütun yapalım. Şimdi daha güzel durdu. 😉

Şekil: Şekil kısmı ile birçok hazır kalıp şekli metinimize ekleyebiliriz. Standart şekillerin yanı sıra Apple geçtiğimiz sene Pages uygulamasına birçok hazır çizim ekledi. Bu sayede pek çok hazır kalıp objeyi kısa zamanda yerleştirebilirsiniz. Bu örnek için bir adet kulaklık ekledim. Burada metnimin yanına koymak istediğimde ne görmeliyim? Metin, kulaklığın ortasına yerleşiyor. Bunu istemiyorum. Peki nasıl düzeltebilirim?

Burada önemli olan kısım metin kaydırma seçenekleri. Ne olduğunu anlamamız için yarattığımız şekile ve sağ sütunda yer alan “yerleştirme” kısmına tıklıyoruz. Burada ilk olarak gördüğümüz özellik “Nesne Yerleştirme”! Burada resmin metin ile taşınabileceğini mi, yoksa ne olursa olsun sayfadaki yerini koruması gerektiğini mi belirtiyoruz. Apple varsayılan olarak “Metinle Taşı” özelliğini tercih ediyor. Bu sayede daha sonra geçmiş metninize, bir şeyler eklediğinizde resimler de yazılarla birlikte taşınıyor ve düzen bozulmuyor.

Metin Kaydırma” ise resim ile metnin ilişkisini gösteriyor. Varsayılan olarak otomatik ayarlı ancak siz bunu değiştirebiliyorsunuz. Eğer Medium tarzı yazı yazmak ve resimleri, metinler arasına yerleştirmek istiyorsanız “üstünde ve altında” seçeneğini seçmenizi öneririz. Bizim durumumuzla alakalı olan ise “Metni Sığdır” seçeneği. Burada, nesnenin etrafına metini yaydığı için “yanı” kelimesini sola atmıyor. Bunun yerine diğer tercihi seçtiğimizde, istediğimiz gibi “çizim” kelimesini yeni satıra atacak. Sonucu aşağıda görebilirsiniz.

Ortam: Tahmin edebileceğiniz gibi burada gerek fotoğraf uygulamanızdan, gerek bilgisayarınızdan, gerekse de diğer cihazlarınızdan resim/video aktarabiliyor, belge taratarak PDF dökümanı alabiliyorsunuz. Aynı zamanda birden çok görüntü için bir görüntü galerisi yaratabiliyor, müzik/ses kaydı da ekleyebiliyorsunuz.

Burada size güzel bir ipucu verebilirim. Diyelim ki internetten bir fotoğrafı dosyanıza eklemek istiyorsunuz. Bunu yapmak için önce resimi bilgisayarınıza indirip daha sonra Ortam-Seç-İndirilenler adımlarını takip ederek ekliyorsunuz. Çok uzun bir işlem, üstelik sonrasında resimi cihazdan silmeniz gerekiyor. Bunun yerine kopyala-yapıştır yaparak veya sürükleyerek resimleri doğrudan dosyanıza aktarabilirsiniz. Herhangi bir resmi Sağ tıkla -Resimi Kopyala - Dosyaya Gel - cmd + v (veya Sağ tıkla-Yapıştır) adımlarını takip ederek belgenize kolayca ekleyebilirsiniz.

Bir yazımızın daha sonuna geldik. Bu yazıda metnimize medya öğelerini nasıl ekleyebileceğimizi ve onu nasıl düzenleyebileceğimizi öğrenmiş olduk. Bir sonraki yazımızda Pages uygulamasının sayfa yapıları ile ilgileneceğiz ve temel Pages eğitimimiz sona erecek.😢 Fakat uygulama hakkında öğrenilecek pek çok bilgiyi size bireysel yazılarda anlatmaya devam edeceğiz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. 👋 Kendinize çok iyi bakın.☺️

--

--