Swift ile Başlangıç: Playground Ekranını Tanıyalım

Swift ile kod yazmayı eğlenceli ve basit hale getiren Playground ekranını tanıyın.

Ufuk Köşker
TurkishKit
3 min readMar 19, 2020

--

Merhaba sevgili TurkishKit okurları! 👋🏼 Bu yazımızda sizlerle Apple’ın kodlamayı basit hale getiren Playground uygulamasının nasıl kullanılacağını öğreneceğiz. İsterseniz hiç vakit kaybetmeden başlayalım.

Apple, bu noktada size sadece hayal gücünüzü kullanarak ve birkaç kod bilgisi ile koskocaman bir dünyanın kapılarını aralıyor.

Playground projesini ilk açtığınızda varsayılan olarak iki satır kod görüyoruz. import ile başlayan kod satırı bir kütüphanenin kullanılacağını belirtir.

Şu anda bu kütüphanelerle işimiz yok ancak kısa bir bilgi vermek gerekirse farklı kütüphaneleri kullanacağımız zaman mutlaka projemizin en başında import etmemiz gerekiyor.

Yukarıda gördüğünüz üzere, sol tarafta yazdığınız kodların çıktısını sağ tarafta anlık olarak görebilirsiniz. Aslında Playground bu yönüyle Xcode ortamından farklılaşıyor ve yeni öğrenenler için oldukça interaktif bir ortam sunuyor.

Sonucu gördüğünüz ekranda bulunan kare bir ikon dikkatinizi çekecektir. Bu ikona tıkladığınız zaman yazmış olduğunuz kodun çıktısını daha detaylı görüntüleyebilirsiniz. Örneğin grafik çizdiren kod yazdığınızda bu ikonu kullanarak grafiğin çizimini canlı olarak ekranda görebilirsiniz.

Ekranın, sağ üsttünde bulunan düğmelere göz atalım. Sol tarafta bulunan düğmeye tıkladığımızda sol taraftan pencere açılacaktır. Bu pencerede Sources ve Resources klasörleri var. “Sources” kısmına swift dosyalarınızı, “Resources” kısmına ise Playground projesinde kullanmak istediğiniz görselleri, videoları, fontları vs. ekleyebilirsiniz.

Ortadaki düğmeye gelecek olursak. Bu düğmenin üzerine tıkladığınızda alt tarafta size bir konsol açacaktır. Projenizdeki çıktıları, bu konsol üzerinden görebilirsiniz.

Konsol üzerinde iki küçük düğme göreceksiniz. Sol taraftaki düğme, konsol ekranını açıp kapatır. Diğer düğme ise, projenizi başlatmanızı veya sonlandırmanızı sağlar. Eğer üzerine basılı tutarsanız iki seçenek sizi karşılayacaktır.

Automatically Run: Projenizde yapılan değişiklikten sonra otomatik olarak çalışır.
Manually Run: Projeniz, siz çalıştırmadığınız sürece asla derlenip çalışmaz.

Bir yazımızın daha sonuna geldik.👋 Bu yazımızda sizlerle, kod yazmayı çok basit ve eğlenceli hale getiren Swift Playground ekranını tanıdık. Umarım bu yazı sizin için yararlı olmuştur. Hepinize iyi kodlamalar. 🥰

Swift Öğrenin. Uygulama Geliştirin. Sınırların Ötesine Geçin.

Hem kod yazmaya yeni başlayanların hem de profesyonellerin rahatlıkla takip edebilecekleri 40 saatlik videolu eğitim ile Swift programlama dilini derinlemesine keşfedin. Eğitim boyunca karşılaşacağınız problemleri birebir online görüşmelerde çözün.

Bizi daha yakından takip etmek istiyorsanız, sosyal medya hesaplarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz!

Twitter | Instagram | Facebook

--

--