Swift ile Başlangıç: Playground Ekranını Tanıyalım
Swift ile kod yazmayı eğlenceli ve basit hale getiren Playground ekranını tanıyın.
Evet, işte burası kodlarınızı sınırsızca deneyebileceğiniz alanınız!
Apple, bu noktada size sadece hayal gücünüzü kullanarak ve birkaç kod bilgisi ile koskocaman bir dünyanın kapılarını aralıyor.
Sol tarafta bir editör bulunuyor. Bu editör, kodlarımızı yazdığımız alandır. Sağ tarafta görülen panel ise sol taraftaki editöre yazdığımız kodların çıktılarını anında gördüğümüz alandır. Ekranı ilk açtığımızda varsayılan olarak iki satır kod görüyoruz. “import” ile başlayan kod satırı bir kütüphanenin kullanılacağını belirtir.
Şu anda bu kütüphanelerle işimiz yok ancak kısa bir bilgi vermek gerekirse farklı kütüphaneleri kullanacağımız zaman mutlaka dosyamızın en başında import etmemiz gerekiyor.
“Öncelikle şunu belirtmeliyim ki birçok zaman sıkılabilirsiniz, yorulabilirsiniz hatta bıkabilirsiniz. Aynı şeyleri bir zamanlar ben de yaşadım ve hala bazen yaşıyorum. Aslında dünya üzerindeki hiç birimiz uzman değiliz ve her zaman öğrenmeye devam ediyoruz. İşin sırrı hedeflerimizden vazgeçmeyip bunu geliştirmeye devam etmekte…”
Yukarıda gördüğümüz üzere sol tarafta yadığımız kodların çıktısı sağ tarafta anında gösteriliyor. Aslında Playground bu yönüyle Xcode’dan farklılaşıyor ve yeni öğrenenler için oldukça interaktif bir ortam sunuyor.
Sonucu gördüğümüz ekranda karemsi bir ikon dikkatinizi çekecektir. Bu ikona tıkladığımız zaman yazmış olduğumuz kodun çıktısını daha detaylı görüntüleyebiliriz. Örneğin bir grafik çizdiren kod yazıyoruz bu ikonu kullanarak grafiğin çizimini canlı olarak ekranda görebilirsiniz.
Sağ üste bazı ikonlar var. Bunlar bazı kontrol ekranlarına ulaşabilmemiz için tasarlanmış. Eğer en soldakine tıklarsak sol taraftan bir ekranın çıkacağını görmemiz mümkün. Bu ekranda “Sources” ve “Resources” klasörleri var. Sources kısmına swift dosyalarımızı, Resources kısmına ise Playground’da kullanmak istediğimiz görselleri, video’ları, font’ları vs. ekliyoruz.
Ortadaki düğme ise bize alt taraftan iki tane komut çıkartıyor. Sağ taraftaki başlat butonu, kodumuzun çalışmaya başlamasına olanak sağlıyor. (Varsayılan olarak otomatik çalışır) Sol taraftaki düğme ise biraz önce bahsettiğim karemsi ikonla neredeyse aynı işlevde. Bu alana “Console” deniyor.
Sonuç olarak;
Biz Playground’da hızlı bir şekilde kodlarımızın çıktılarını alabiliyor ve sınırların olmadığı bir dünyada Swift dilini en kolay ve eğlenceli şekilde öğrenebiliyoruz. Bir şeyi yapmak için onu ilk önce tanımak gerekmektedir ve şu noktada Playground proje türünü tanıdığınızı düşünüyorum. Anlamadığınız veya takıldığınız bir noktada yorumlarınızı yazabilirsiniz. Herkese iyi kodlamalar!