Swift ile Uygulama Geliştirme: Xcode

Xcode, Apple platformlarında uygulama geliştirmek temel araçlardan biridir.

Can Balkaya
TurkishKit
6 min readOct 9, 2020

--

Merhaba sevgili TurkishKit okuyucuları! 👋🏻 Bugünkü yazımızda uygulama geliştirmek için ihtiyacımız olan birincil aracımız olan Xcode’dan bahsedeceğiz. Xcode ile yapabileceklerinize hayret edeceksiniz! 😉

Seri Önerisi 🔥

Swift programlama diline yeniyseniz, “Swift ile Uygulama Geliştirme” makale serisinden önce “Swift ile Başlangıç” makale serimizi okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

Xcode Nedir?

Xcode, bir entegre geliştirme ortamıdır (IDE: Integrated Development Environmet). Basitçe Xcode, kod yazabilmenizi sağlayan bir uygulamadır. 😄

Ayrıca, Xcode, Apple’ın geliştirmekte olduğu bir ortamdır. Bu ortamda iOS, iPadOS, macOS, watchOS ve tvOS işletim sistemleri için uygulamalar geliştirebilmekteyiz.

Xcode ortamını kullanabilmeniz için içerisinde güncel macOS sürümü barındıran bir Mac cihazına sahip olmanız gerekmektedir.

Xcode ortamını aşağıdaki App Store bağlantısı üzerinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz:

Playground ve Xcode Arasındaki Farklar

“Swift ile Başlangıç” makale serisinde bu zamana kadar yazdığımız bütün kodlar Playground ortamı üzerindeydi. “Swift ile Uygulama Geliştirme” makale serisinde ise artık gerçek uygulamalar yapacağımız için seri boyunca Xcode ortamını kullanacağız. Sanırım bunu diyerek aralarındaki farkı bir cümlede açıklamış oldum. 😄

Playground, anlık hesaplama (real-time completion) yapabilen bir ortamken, Xcode böyle bir ortam değildir. Bunun temel sebebi, Xcode’un çok daha karmaşık işler için tasarlanmış olmasıdır. (Bu yüzden, Swift ile alakalı yeni şeyler öğrenmek için Playground ortamı oldukça kullanışlıdır.) Buradan Playground’un sadece yeni başlayanlar için olduğu düşüncesi ortaya çıkmasın çünkü Playground’u alanında uzman bir iOS geliştirici bile üzerinde çalıştığı büyük bir Xcode projesinde bir kodun çalışıp çalışmayacağını denemek için Playground kullanılabilir. (Bu tarz birçok örnek verebiliriz.)

Xcode ortamının Playground ortamına göre farklı yapan en önemli özelliklerinden birisi de Xcode ortamında uygulamalar geliştirilebilmesidir.

Yeni Bir Xcode Projesi Oluşturmak

Xcode ortamını deneyimlemek için yeni bir Xcode projesi oluşturalım. Bunun için Xcode uygulamasını açın ve “Create a new Xcode project” yazılı olan sekmeye tıklayın.

Ortaya çıkan sekme, oluşacak uygulamanın hangi türden bir uygulama olacağını belirtmemizi istiyor. Biz de aynı aşağıdaki resimde olduğu gibi oluşacak projemizin bir iOS uygulaması olacağını belirtelim ve “Next” tuşuna basalım.

Ondan sonra ortaya çıkan yeni bölümde projenin ismi, ait olduğu organizasyon gibi bilgileri girelim. Son olarak projenin nereye kaydedilmesi gerektiğini belirttikten sonra projemiz oluşmuş oluyor! 🎊

Simülatör

Projeniz ilk oluştuğunda dikkatinizi çeken ilk şeylerden biri herhalde simülatör bölümüdür.

Bu bölüm, uygulamanızın hangi ortamda çalıştıracağınızı belirlemenizi sağlıyor. Üstüne tıkladığınızda ise Xcode ortamınızda yüklü olan bütün simülatörleri görebilirsiniz. Bu simülatörlerden birini seçmeniz durumunda, Xcode projenizi çalıştırdığınızda o simülatör uygulamanızı çalıştıracaktır.

Örnek olarak “iPhone 11” simülatörünü burada seçersek ve projeyi çalıştırırsak göreceksinizdir ki bilgisayar ana sayfanızda bir simülatör belirecektir.

Simülatörün üstündeki fotoğraf ikonuna basarak simülatörün ekranının görüntüsünü kaydedebilirsiniz.

Ortadaki butona tıkladığımızda ise simülatörümüz ana ekrana dönüş yapar.

Sol taraftaki butona bastığımızda ise simülatörümüz sağa doğru döner. Bu işlemi cmd+→ ve cmd+← tuşlarına basılarak da yapabiliriz.

Fiziksel Cihazda Test Yapmak

Geliştirdiğimiz uygulamaları Xcode ortamı ile kişisel cihazlarımız üzerinde test etmemiz mümkündür.

Geliştirdiğiniz uygulamaları kendi cihazınıza yüklemek için “Apple Developer” hesabına ihtiyacınız vardır. Eğer bir Apple ID veya Apple Developer hesabınız yoksa buradan hesap oluşturabilirsiniz.

Ücretsiz Apple Developer hesaplarında da uygulamalarınızı kişisel cihazlarınıza kurabilirsiniz ama bu işlemi belli kısıtlamalara göre yapmanız gerekmektedir. Örnek olarak, bir cihazınıza uygulamanızı yüklediğiniz zaman, uygulamanız 7 gün sonra kullanılmaz hale gelir. (Paralı hesaba sahipseniz bu süre 1 yıldır.) Ayrıca, ücretsiz hesaba sahipseniz bir cihazınıza en fazla üç tane uygulama kurabilirsiniz. Üçten fazla uygulama yüklemeniz taktirde eski uygulamalarınız cihazdan silinir.

Ücretsiz ve paralı Apple Developer hesapları arasındaki bütün farkları ve benzerlikleri aşağıdaki bağlantı üzerinden görebilirsiniz:

Kendinize bir Apple ID oluşturduğunuzu düşünürsek, artık Xcode ortamına bu Apple ID’yi tanımlayabiliriz. Bunun için üst taraftaki “Xcode” sekmesinden “Preferences” sekmesine tıklayalım.

Önümüze çıkan yeni sayfanın altında bulunan “+” tuşuna basarak hangi tipte hesap tanımlayacağımızı seçebiliriz.

Burada önümüze gelen seçeneklerden “Apple ID”yi seçersek yeni bir Apple ID tanımlayabiliriz.

Simülatörü bağlamadan önce yapılması gereken son şey, “Signing & Capabilities” kısmına gidip az önce eklenen Apple ID’yi “Team” olarak seçmek olacaktır.

Üstteki “Automatically manage signing” seçeneği açıksa bütün diğer ayarlamaları Xcode kendisi ayarlayacaktır.

Artık cihazımızı bilgisayarımıza bağlama vakti geldi. Bunun için bir lightning kablosu ile cihazınızı Mac’inize bağlamanız gerekmektedir. Bağladığınız zaman Xcode’un üst tarafında simülatörlerin bulunduğu yerde cihazınızda gözükecektir.

Artık uygulamanızı cihazınızda kurmak için yapmanız gereken tek şey cmd+R tuşlarına veya sol üstteki “play” tuşuna basıp projeyi çalıştırmaktır. (İlk defa cihazınıza Xcode üzerinden bir uygulama kuruyorsanız kurulum biraz uzun sürebilir.)

Kablo ile bir cihazı Mac’e bağlayarak test yapmanın yanı sıra bu işlemi kablosuz bir şekilde yapmak da mümkündür. Sonuçta, bir AR uygulamasını test ederken veya Apple TV için bir uygulama geliştirdiğinizde kablolarla uğraşmak sizin için baya kötü olabilir.

Bunu yapmak için ilk önce cihazınızın kablo ile bilgisayarınıza bağlı olması gerekiyor. 🙃

Simülatörünüze ulaşmak için yukarıdaki “Window” sekmesinin içerisindeki “Devices and Simulators” sekmesine tıklayalım.

Önümüze gelen sayfada “Connect via network” seçeneğini açalım. Bundan sonra artık cihazınızı kablosuz bir şekilde simülatör olarak kullanabilirsiniz! Cihazınızı kablosuz bir şekilde simülatör olarak kullanılabilmenin tek şartı, bilgisayar ve cihazınızın aynı wifi ağına bağlı olmasıdır.

Böylece bir yazımızın daha sonuna geldik. Bu Apple platformlarında uygulama geliştirmemizi sağlayan Xcode ortamına bir göz attık. İlerki “Swift ile Uygulama Geliştirme” konularında Xcode ile alakalı daha çok şey öğrenebilirsiniz. Keyifli kodlamalar. 👩‍💻

Swift Öğrenin. Uygulama Geliştirin. Sınırların Ötesine Geçin.

Hem kod yazmaya yeni başlayanların hem de profesyonellerin rahatlıkla takip edebilecekleri 40 saatlik videolu eğitim ile Swift programlama dilini derinlemesine keşfedin. Eğitim boyunca karşılaşacağınız problemleri birebir online görüşmelerde çözün.

Bizi daha yakından takip etmek istiyorsanız, sosyal medya hesaplarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz!

Twitter | Instagram | Facebook

--

--