WWDC20: WidgetKit ile Tanışın

WWDC 2020 konferansında iOS, iPadOS ve macOS platformları için yenilenen Widget yapısı ile uygulamalarınızı daha ön planda tutabilirsiniz.

Can Balkaya
TurkishKit
4 min readJun 24, 2020

--

Merhaba sevgili TurkishKit okuyucuları! 👋🏼 Bu yazımızda WWDC 2020 konferansında tanıtılan WidgetKit kütüphanesinin ne olduğunu birlikte öğreneceğiz. Hazırsanız başlayalım! 😎

WWDC 2020 Haftasını Yakından Takip Edin!

TurkishKit Medium sayfamızı takip ederek WWDC 2020 haftası boyunca tanıtılan yeniliklerden anında haberdar olun. WWDC 2020 serimizi keşfetmek için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli.

Widget Nedir?

WWDC 2020 konferansında Apple’ın tanıttığı en çok ses getiren özelliklerden biri de Widget’lar oldu.

Widget’lar yeni iOS, iPadOS ve macOS işletim sistemlerinde kullanıcılara yepyeni bir arayüz sunuyor: Widget’lar sayesinde artık bir uygulamaya girmeden, uygulama ile alakalı bilgileri görebiliriz ve hatta o uygulama ile alakalı aksiyonlar alabiliriz.

Bu yazımızda da Apple’ın bizlere uygulamalarımızın için Widget yapmamızı sağlayan yeni kütüphanesi olan WidgetKit kütüphanesine değineceğiz, ama önce iyi bir Widget’ın ne yaptığına kısaca değinelim.

İyi Bir Widget Ne Yapar?

WidgetKit ekibine göre bir Widget’ın iyi olabilmesi için üç tane hedef vardır: Glanceable (Değişebilir), Relevant (Uygun), Personalized (Kişiselleştirilmiş).

Aşağıdaki örnek küçük boyutlu Widget’lara bakalım. (Bu Widget’lar dört uygulamalık yer kaplıyorlar.) Fark edeceksinizdir ki bu Widget’ların hiç birinde buton yoktur. Burada önemli olan içeriktir. Şunu unutmayın ki “Widget’lar küçük uygulamalar değildir.” Bunları göz önüne alarak bir Widget yaparsanız, Widget’ınız gerçekten Glanceable (Değişebilir) bir Widget olabilir.

Tabii ki Widget’ınızın Relevant (Uygun) olması da son derece önemlidir. Örnek olarak, sabahleyin telefonunuzu yeni açtığınızda ana ekranınızda bulunan “Smart Stack” Widget’ının hava durumunu göstermesini, öğlen ise hatırlatıcılarınızı göstermesini isteyebilirsiniz. (Smart Stack, bir Widget koleksiyonu -grubu- gibi düşünülebilir.)

Smart Stack yapısının kullanıcıya hangi Widget’ı gösterilebileceğini WidgetKit API’ıyla, Siri kestirmeleriyle veya cihazın kendi zekasıyla belirleyebiliriz.

Başlarda dendiği gibi, iyi bir Widget kişiselleştirilebilirdir. Bunun için hava durumu Widget’ına bakabiliriz.

Gördüğünüz gibi burada toplam üç farklı boyut bulunmaktadır: small (Küçük), medium (Orta), large (büyük).

Hava durumu Widget’larının lokasyonlarını değiştirerek Widget’ları kişiselleştirebiliriz.

Kişiselleştirme bölümü Shortcuts uygulamasını andırıyor değil mi?

Widget’ların ne olduğunu anladığımıza göre, artık WidgetKit kütüphanesine geçebiliriz!

WidgetKit

WidgetKit çoklu platformlu bir framework’tür: iOS, iPadOS ve macOS’de çalışır.

En önemlisi ise WidgetKit tamamen SwiftUI ile geliştirilmiştir!

Ortalama bir kullanıcı, telefon ana sayfasına günde ortalama 90'dan fazla kez sadece birkaç dakikalığına girer. Bu yüzden de kullanıcılarınız her ana sayfasını açtığında uygulamanızın Widget’ının yüklemekte olduğunu görmesi berbat bir senaryo olacaktır.

Bu yüzden de WidgetKit eklentileri arka plan eklentileridir. Bu eklentiler zaman çizelgesinde bir dizi “View” hiyerarşisi döndürür.

Bu şekilde Widge’ınızın tamamen “glancable” olması sağlanır. Buna bir takvim uygulamasından bir örnek verelim: Takvim uygulamasının Widget’ı benim ilerisi için planladığım bütün planları biliyor ve gösteriyor olsun. Eklenti, bu bilgileri Widget’ın arayüz elemanlarını oluşturmak için kullanır.

Eğer bir aktivite düzenlenirse, eklenti, bilgileri tekrardan yükler ve arayüz tekrardan oluşturulur.

WidgetKit ile alakalı daha fazla bilgi almak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz:

Bu makalemizin de böylece sonuna geldik. Bu yazımızda WidgetKit kütüphanesinin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını öğrendik. Umarım sizin için iyi bir giriş olmuştur. Keyifli öğrenmeler dilerim! 🤓

Bizi daha yakından takip etmek istiyorsanız, sosyal medya hesaplarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz!

Twitter | Instagram | Facebook

--

--