Evde Besin İsrafını Önlemek İçin Değişiklikler Yapmak

Her yıl insan tüketimi için üretilen besinin üçte biri israf ediliyor. Besin israfını azaltmak için evde nasıl değişiklikler yapabiliriz?

Rumeysa Yolcu
Yazı Rehberi
4 min readMay 14, 2023

--

Merhaba sevgili okur!

Daha önceki yazılarımda besin israfının ne olduğundan ve öneminden bahsetmiştim. Okumak istersen buradan ulaşabilirsin. Bu yazımda, evde besin israfını önlemek için yapabileceğiniz değişikliklerden bahsedeceğim.

Evde Besin İsrafını Azaltmak İçin Pratik Fikirler

Daha az yiyecek israf etmek karmaşık veya zaman alıcı olmak zorunda değildir.

1. Alışveriş Öncesi Planlama

Alışverişe çıkmadan önce mutfak dolaplarını, buzdolabını ve derin dondurucuyu kontrol edin ve bir alışveriş listesi yapın.

Photo by Torbjørn Helgesen on Unsplash

Liste yapmaktan hoşlanmıyorsanız cep telefonunuzla mutfak dolabının, buzdolabının veya dondurucunun fotoğrafını çekin. Böylece alışveriş yaparken fotoğraflardan sahip olduğunuz besinlere bakarak var olan besinleri tekrar satın almaktan kaçınırsınız.

2. Akıllı Depolama

Alışverişten eve döndükten sonra alışveriş poşetlerinizi hızlı bir şekilde boşaltın ve aldıklarınızı uygun depolama koşullarına uyarak yerleştirin.

Photo by Maria Lin Kim on Unsplash

3. Tarihlere Dikkat Edin

Satın aldığınız besinleri, son tüketim tarihlerine dikkat ederek tüketin.

Tavuğunuzu veya kıymanızı planladığınız gibi kullanmayacaksanız, son tüketim tarihine kadar dondurabilirsiniz. Dondurucunuz hayatınızı kolaylaştırır, önceden dondurucuda stokladığınız besinler size zaman kazandırabilir.

Besin İsrafını Azaltmak İçin 3 Pratik Adım
Besin İsrafını Azaltmak İçin 3 Pratik Adım

En Çok Çöpe Attığımız Yiyecekler

Meyve ve sebzeler, tüm yiyecekler arasında en yüksek israf oranlarına sahiptir. Her yıl dünya çapında üretilen tüm meyve ve sebzelerin yaklaşık yarısı israf ediliyor.

Meyve ve sebzelerin daha uzun süre dayanmaları için bazı ipuçları:

  • Patatesleri serin, kuru ve karanlık bir yerde, ideal olarak bez bir torba içinde saklayın. Patatesler, yeşermeye veya kök vermeye başladıysa haşlayarak börek harcı olarak kullanabilir, börekleri dondurucuya atabilirsiniz.
  • Muzları güzel ve serin bir yerde, dolapta veya masanın üstünde saklayın. Çok çabuk kahverengileşebilirler, bu yüzden benekli olmaya başladıklarını görürseniz soyun ve daha sonra kullanmak üzere dondurun. Daha sonra içecek, kek veya dondurma yapımında kullanabilirsiniz.
  • Elmaları her zaman buzdolabında saklayın. Bu işlem, onları oda ısısında bekletmekten daha uzun süre taze ve gevrek tutar.
  • Muz, elma ve domatesler olgunlaştıkça yakındaki diğer meyve ve sebzelerin olgunlaşmasını hızlandıran etilen üretir. Bu nedenle, daha uzun süre saklamak istediğiniz taze ürünleri ayrı ayrı saklayarak olgunlaşmasını hızlandırmaktan kaçının.

Ekmeği Nasıl Saklamalıyız?

Ekmeği saklamak için en iyi yer serin ve kuru bir yerdir. Buzdolabında saklanan ekmek daha hızlı bayatlar.

Ekmek ve unlu mamuller, bir dolapta veya ekmek kutusunda saklanmalıdır. Koşulların doğru olması gerekir çünkü ekmek, kurursa bayatlar ve sertleşir; hava sirkülasyonu olmazsa ve nem oluşursa da küflenir. Dilimlenmiş ekmek, küflenmeye daha yatkındır.

Ekmek kutusundaki kırıntılar da küf oluşumunu teşvik eder. Ekmek kutuları, birkaç günde bir boşaltılmalı ve hazne sirkeli suyla silinmelidir.

Tüm ekmek çeşitlerini dondurabilirsiniz. Ekmeği dilimleyerek dondurursanız doğrudan dondurucudan alarak kızartabilirsiniz.

Buzdolabı Kullanımı

Buzdolabını doğru sıcaklıkta tutmak ve uygun şekilde kullanmak yiyeceklerinizin daha uzun süre taze kalmasını sağlar.

Photo by Ello on Unsplash

Sebzeliğin üzerindeki raf, genellikle buzdolabının en soğuk bölgesidir ve yaklaşık 2°C’dir. Oradan yukarı doğru çıktıkça hava giderek daha sıcak hale gelir. Buzdolabı kapısındaki bölmelerin sıcaklığı ise 9–10°C’dir.

Süt ürünleri, et ve balık gibi taze yiyeceklerin yanı sıra pek çok meyve ve sebze, alışverişten sonra doğrudan buzdolabında FiFo (first in, first out) ilkesine göre saklanmalıdır.

FiFo ilkesi (ilk giren ilk çıkar) neyin taze olup neyin olmadığını takip etmeye yardımcı olur: yeni ürünler arkada, eski ürünler önde.

Buzdolabının 5°C’nin altına ayarlandığından emin olmalısınız. Bunun için bazı ipuçları:

  • Kapıyı mümkün olan en kısa sürede açık tutun. Buzdolabının içindeki sıcaklık, kapağı her açıldığında önemli ölçüde yükselir ve tekrar soğuması saatler alabilir.
  • Sıcaklığı arttıracağı için sıcak yiyecekleri doğrudan buzdolabına koymayın, pişmiş yiyecekleri oda sıcaklığında soğutun ve bir ila iki saat içinde buzdolabına koyun.
  • Yiyecekleri doğru alanlarda saklayın: Üst ve orta raflarda yemeye hazır yiyecekler; dipte çiğ et, kümes hayvanı ürünleri ve balık; meyve-sebze çekmecelerinde sebze ve meyveler.

Besin israfını azaltmak için uyguladığın başka yöntemler varsa yorumlarda belirtebilirsin.

Yazımı beğendiyseniz alkış atarak bana destek olabilirsiniz. (Maksimum 50'ye kadar alkış atılabildiğini biliyor muydunuz?)

Beni instagramda @dytrumeysayolcu hesabımdan takip edebilirsiniz.

Diğer içeriklerimi okumak isterseniz:

Editör: Berfin Yeşilyurt

--

--