Verimlilik İçin Kullanabileceğiniz 5 Farklı Ürün — Part 01

Çağdaş Yılmaz
Design@TurkNet
Published in
6 min readJul 30, 2023

Kutusunda Büyük Hissedenler İçin 🧰

İster tasarımcı olun ister olmayın hepimiz dijitalde çeşitli araçlar kullanıyoruz. Bu araçlar kimi zaman hayatımızı kolaylaştırıyor kimi zamansa sadece alışkanlıktan ileri geliyor.

Neden olmasın dedik ve çalışma hayatınızda keyifle kullanabileceğiniz birkaç uygulama ve ürünü sizinle paylaşmak istedik.

Ve hayır! Hiçbirinin temelde AI’la ilgisi olmayacak. Onu siz evinizde, kendi kendinize kullanırsınız. Biz AI konuşmaktan biraz sıkıldık. 😑

Hadi hiç uzatmadan konuya girelim. 👇

01 — Airtable: Siz hala Excel mi kullanıyorsunuz?

Hala Excel’in ölü dünyasında yaşıyorsanız çok şey kaçırıyorsunuz. Evet belki tüm finans dünyası Excel’in omuzlarında yükseliyor olabilir. Fakat finans sektöründe çalışmıyorsan, finans uzmanı değilsen, dolarla maaş almıyorsanız veya dolarla işin yoksa Airtable’ı denememek için hiçbir sebebiniz yok demektir!

Excel’in yaptığı her şeyi hemen hemen yapabilen bir ürün Aritable ve en önemli ayrışma noktası da çok daha eğlenceli ve görsel açıdan çok daha tatminkar olması.

Airtable sadece bir excel klonu değil. Airtable gerçek bir verimlilik ürünü. Birçok özelliği içerisinde barındırıyor ve tüm çalışma süreçleriniz için geniş bir çözüm yelpazesi sağlıyor. Farklı ve çeşitli layoutlar oluşturabiliyor ve pluginlerle zengileştirilmiş kütüphanesinden yararlanabiliyorsunuz.

“eee formül konusu ne olacak” dediğinizi duyar gibiyiz. 😄 Elbette formül aşıkları için aynı excel gibi bir formül sistemini de içerisinde barındırıyor.

Ayrıca ister excel, isterseniz google sheets hatta takviminizi bile Airtable’a import edebiliyor üzerinde çalışabiliyor ve export ya da share işlemi yapabiliyorsunuz.

Import edebildiğiniz ürünler bunlarla sınırlı değil 😎

Şimdi çok basit bir örnek üzerinden Airtable VS. Excel yapalım.

Aynı doküman, aynı veriler. Sizce hangisi daha okunaklı ve anlamlı?

Kişisel kullanımınız için Airtable’ı neredeyse ücretsiz kullanabiliyorken ekibinizle birlikte kullanmak isterseniz de gayet bütçe dostu bir SAAS ürünü 💰

💻 Uyumlu Platformlar: Airtable temelde bir web aracı ancak mac, iPhone ve iPad uyumluluğu da var.

www.airtable.com
https://www.airtable.com/mac
https://apps.apple.com/us/app/airtable/id914172636

02 — CODA: AiO ürünlerin kraliçesi!

Öyle bir ürün düşünün ki, siz onu ne için kullanmak isterseniz o aslında. Coda çok gelişmiş bir başka verimlilik uygulaması ve gerçekten All in One konseptine uygun bir iş modeli var. İçerisinde kendine ait bir formül sistemi bile bulunan Coda, basit ve anlaşılır bir arayüze sahip.

İçerisinde yer alan yüzlerce template var ve gerçekten hepsi çok işlevsel. Coda’yı projelerinizin yönetimi için hem bireysel hem de çalıştığınız paydaşları bir araya getirmek için kullanabilirsiniz. Coda ile toplantı notlarından, roadmap koşmaya, görev yönetiminden, bütçe oluşturmaya, otomasyon sistemi sayesinde birçok işlemi basitçe yapabilmeye kadar birçok özelliği bir arada kullanabilirsiniz.

Ücretsiz kullanıma oldukça uygun olan Coda eğer takım halinde kullanmak isterseniz de gayet uygun bir fiyatlama politikasına sahip.

Coda’yı gördüğünüzde hemen herkesin aklına Notion geliyor olmalı. Ancak ben Notion VS. Coda söz konusu olunca Coda’nın saflarında yerimi alıyorum.

Ayrıca bknz: https://www.notion.so/

💻 Uyumlu Platformlar: Coda temelde bir web aracı ancak iPhone ve iPad uyumluluğu da var.

https://coda.io/
https://apps.apple.com/ie/app/coda/id1397968110

03 — ARC Browser: İlginç bir tarayıcı deneyimi!

Şu an bu içeriği de hazırladığım tarayıcı olan ARC yepyeni bir tarayıcı deneyimi sunuyor. Alışkanlıklarınızı değiştirir mi bilmem ancak ARC gerçekten ilginç bir tarayıcı.

Siz de benim gibi Chrom’un tüm dünyaya egemen olan baskın yapısına rağmen birden fazla tarayıcıyı aynı anda kullanan ya da yeni tarayıcılara şans vermeyi sevenlerdenseniz ARC’ı denemenizi tavsiye ederim. Full screen bir deneyim sunan ARC hem tasarım dili hem de kullanılabilirlik açısından farklı bir yapıya sahip.

ARC’ı kullanırken en dikkatimi çeken şey kendinize ait birden fazla “space” yaratabilmeniz. Hem bireysel alanınızı hem de iş için kullanımınızı birbirinden ayırabiliyorsunuz.

Ve elbette odaklanmak konusunda fazlasıyla yardımcı olan full screen yapısı çok güzel görünüyor.

Son olarak ARC’ı sevmemin en önemli sebebi tasarım dili. Brutalism design trendine uygun şekilde oluşturulan ARC’ı çok ilginç bulacağınıza eminim.

Şimdilik sadece MAC sürümü yayınlanan ve %100 ücretsiz olan ARC’ı denemeniz için bağlantı aşağıda 👇

PS: Windows sürümü için yaptıkları açıklama şu şekilde:

04 — Krisp: Dış ses yüzünden toplantılarda zorlananlar burada mı?👂

Sizinle paylaşmak istediğimiz çok ilginç bir ürün var. Özellikle toplantılarda dış ses yüzünden zorlananlar için.

Krisp en basit haliyle AI yardımıyla toplantılardaki gürültüyü yok eden basit bir uygulama. Tek yapmanız gereken Krisp’i bilgisayarınıza indirmek ve hangi uygulamayı kullanıyorsanız toplantıya Krisp açıkken girmek. 😊

Farkı hemen hissedeceksiniz. 😎

İndirmeden hissetmek isteyenler için sizi Krisp’in sitesindeki şu bölüme alalım.

https://krisp.ai

Ücretli ve ücretsiz hali birbirinden net şekilde ayrılan Krips, eğer gün boyu toplantıda değilseniz ücretsiz haliyle gayet yeterli bir plana sahip.

Günlük (toplanm) 60 dakika başlangıç için gayet yeterli duruyor.

💻 Uyumlu Platformlar: Krisp bilgisayarınıza indirebildiğiniz ve hemen kullanmaya başlayabileceğiniz modüler bir ürün.

https://krisp.ai

05 — Evernote: Not tutmak sadece not tutmak değildir!

Not tutar mısınız? Tutmaz mısınız? Hafızanız iyi demek. 😊 Eğer not tutmak konusunda hassassanız ve bunu dijitalde yapıyorsanız ve fakat OneNote, word vb. gibi şirketinizin dayattığı uygulamaları kullanıyorsanız hazır olun. Not tutmak hiç bu kadar keyifli olmamıştı.

Evernote temelde çok gelişmiş bir not tutma uygulaması. Bulut tabanlı çalışıyor olması ve hem cep telefonunuzda hem de bilgisayarınızda %100 senkron çalışması sayesinde notlarınız asla kaybolmayacak ve her zaman erişilebilir olacak.

Evernote sayesinde en iyi şekilde kategorize edilmiş notlarınız her zaman elinizin altında olacak ve gelişmiş yetenekleri sayesinde kolayca not alabileceksiniz. Paylaşma seçeneği ile notlarınızı dilediğiniz şekilde paylaşabiliyor ve export edebiliyor olması da cabası.

Türkçe desteği de bulunan Evernote‘un tüm bu güzel özelliklerine rağmen fiyatlama politikası biraz ilginç. Eğer Evernote’u ücretsiz kullanmak isterseniz durum aşağıdaki gibi.

Keşke fiyatı yarı yarıya olsaydı. 😞

Maalesef ücretsiz kullanımda alabileceğiniz not sayısı dosya boyutu ile sınırlı.

Ancak buna rağmen Evernote’u denemek isterseniz ve aldığınız not büyük ölçekli değilse hemen başlayabilirsiniz. Ve eğer hala bir yerlerde bir öğrenciyseniz ya da öğrenci bir tanıdığınız varsa “Student Discount” özelliği ile %50 indirimle yararlanabilirsiniz.

💻 Uyumlu Platformlar: Evernote siz nerede isterseniz orada çalışan bir ürün. Windows, Mac, iPhone ve iPad ve Android uyumluluğu mevcut.

Herhangi bir sıralama kriteri olmadan ya da bunun daha iyisi vardır endişesi yaşamadan, sadece kullanmaktan keyif aldığımız için sizinle paylaşmak istediğimiz bu 5 farklı ürünü denememek için hiçbir sebebiniz yok.

Hoşunuza giden bir tanesini seçin ve kullanmaya başlayın. Sonra teşekkür edersiniz. 😊

Bir sonraki öneri listesinde görüşmek üzere. 👋

--

--