Yapay Zekanın UX Yazımına Etkisi

Kübra Demir
Design@TurkNet
Published in
5 min readMay 12, 2023

Bugün UX yazımı, en basit ifade ile kelimelerle tasarım yapmak demek. Peki, bu içerik tasarımına bir şekilde de olsa yapay zekayı entegre edersek ne olur? Çok daha iyi CTA’lar ya da microcopy’ler çıkar mı? Biz bu soruların cevabını verme telaşına düştük ve yapay zekanın UX yazımına etkisini kaleme aldık. İyi okumalar!

Yapay zekâ, uzun süredir hayatımızın merkezinde yer alıyor. Eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, finansta ve hatta eğlence sektöründe. Örneğin; dünyanın en çok tercih edilen dijital yayın platformlarından biri olan Netflix’in her zaman ilgi alanlarımıza ve isteklerimize göre bize film ya da dizi önermesinin bir rastlantı olmadığını biliyor muydunuz? Kullanıcı ihtiyaçlarını anlayarak buna göre hizmet veren Netflix’in bir öneri sistemi mevcut. Ve bu sistem AI algoritmaları tarafından destekleniyor. Bu algoritmalar, Netflix’te log in olduğunuz andan itibaren size en uygun filmi ya da dizileri önermeye başlıyor.

Tabii ki bu örnekleri uzatabilmek mümkün. Sonuç olarak yapay zekâ uygulamalarının her zaman ve her yerde olduklarını söyleyebilmemiz mümkün. Bir gün yapay zekâ işimizi elimizden alır mı bilemeyiz ama biz bugün yapay zekaya karşı değil, karşılıklı olarak nasıl bir iş birliği yapabileceğimize değineceğiz. Hem de bunu UX yazarlığı üzerinden kurgulayarak. Ve içeriğimize geçmeden önce, küçük bir hatırlatma: bu yazıyı bir yapay zekâ uygulaması yazmadı.

Kemerlerinizi bağlayın, başlıyoruz!

Peki ya yazsaydı? İlk olarak hangi AI uygulamasına içeriğinizi yazdırmak isterdiniz? Akıllara gelen ilk cevabın, ChatGPT olduğunu tahmin etmek çok zor değil. ChatGPT, Open AI tarafından geliştirilen ve adeta teknolojiyi alt üst eden bir yapay zekâ sohbet robotu. ChatGPT ile pek çok konu hakkında sorularımıza cevap bulabildiğimiz gibi aynı zamanda bu yapay zekâ robotuna işimizi de yaptırabiliyoruz. Ücretsiz versiyonunun kimi zaman yanlış cevaplar verse de zaman kazandırdığı, ilham verdiği ve işimiz için (doğru bilgilendirmeyi yaptığımız sürece) harika başlangıçlar yapmamıza olanak tanıdığı kesin. Özellikle konu UX olunca…

UX yazımının en zor taraflarından biri kısa, öz ve açıklayıcı bir şekilde yazarak kullanıcıyı bir sonraki adıma taşıyabilmektir. Aslında UX yazarlığı bir sonraki adım yazarlığıdır. Burada kritik nokta, kullanıcıya daima kelimeler yoluyla iyi bir deneyim yaşatmaktır. İyi deneyim beraberinde kullanıcı araştırmaları, testleri ve bilgi mimarisi gibi pek çok argümanı getirir. Bu da aslında UX yazarının bir CTA için bile saatlerini harcaması anlamına gelmektedir.

UX yazarları olarak, bu birkaç saati ChatGPT ile saniyelere dönüştürebilir miyiz? Haydi, deneyelim!

ChatGPT ile CTA yazdık!

Pizza satışı yapan bir restoran sahibi olduğumu düşünelim. Şirketimin mobil uygulaması üzerinden insanları pizza almaya teşvik edecek bir CTA yazmak istiyorum. İlk olarak ChatGPT’nin çok daha iyi CTA’lar yazması için ona istediği bilgileri vermem gerekiyor.

Biz yazarlar arasında bir söz vardır, doğru brief hayat kurtarır. Bu söz şimdilerde sanal dünyada da geçerli. Görselde de görebileceğiniz üzere, ses tonumuzun ne olduğundan şirketimizin ne iş yaptığına kadar ChatGPT’ye gerekli bilgileri verdik. 👆

Bakalım ChatGPT’nin önerileri ne olmuş?

Öneriler gayet güzel ve de uygun. Fakat bu örnekler arasında ‘Pizza time, order’ örneğini beğenmedim. CTA’ların yazımında eylemle başlanması önemlidir. Kullanıcıyı harekete geçirmek için ‘Başla’ ‘Kayıt ol’ ‘Dene’ ‘Satın al’ gibi fiillerle başlamak her zaman çok daha uygundur ve kullanıcılar farkında dahi olmasa da onların bilinç altlarına inerek eyleme teşvik ediyoruz. Burada ChatGPT’nin sipariş vermek eylemini ifade eden order kelimesini ikinci sırada kullanması hoşuma gitmedi. Ama kullanabileceğim başka iyi örnekler var.

Örneğin; en çok beğendiğim ‘Get your pizza’ oldu. Sizin favoriniz hangisi? Yorumlarda buluşalım.

Sırada onboarding ekranları var!

Şimdi ChatGPT’ye verdiğimiz görevi biraz daha zorlaştıralım. Bu sefer ChatGPT’den mobil uygulamam için onboarding ekranlarını yazmasını isteyeceğim. Aynı örnek üzerinden devam ediyoruz.

ChatGPT’nin bu sefer cevapları şu şekilde oldu:

Başlıklar ve açıklamaları bir UX yazarı olarak bana ilham veriyor. Fakat şu bir gerçek ki, bunu bir önceki ekranda CTA sonuçlarında da gördük, yapay zekaya UX yazımını ne kadar yaptırırsanız yaptırın yine de bir insan yazarına ihtiyaç duyuluyor. ChatGPT’nin yazdıklarını direk kullanamıyorum, bir süzgeçten ve benim kelimelerimle süslenmeye ihtiyaç duyuyor. Kabul edelim ki, bu bir ekip işi!

Sadece biz UX yazarları için değil; tüm sektörler ve de meslekler için yapay zekâ ile iş birliği yapmak kaçınılmaz. Değişime ayak uydurmak ve onunla birlikte mesleklerimizi dönüştürmek, evrimleştirmek zorundayız. Yoksa günümüzün zorlu iş hayatında kaybolmaya mahkûm oluruz.

Sana da selam Wordtune!

Peki ChatGPT gibi başka hangi AI uygulamalarından yararlanabilirsiniz? Bunun için sizlere önereceğim ve çoğu kişinin bilmediği bir uygulama var. Adı, Wordtune! AI21 Labs tarafından geliştirilen yapay zekâ destekli Wordtune, dilbilgisi hatalarını düzeltiyor, başka sözcükler veya alternatif yazı tonları önerebiliyor. Aynı zamanda bağlama dayalı olarak yazı metinleri oluşturabiliyor.

Wordtune’nın da ücretli versiyonu olmasına rağmen günlük 12 defa ücretsiz bir şekilde ona işlem yaptırabiliyorsunuz.

Bunu bir örnekle açıklayalım. Değişmesini istediğiniz kelime öbeğini ya da cümleyi board’a yazıyorsunuz ve rewrite butonuna tıklıyorsunuz.

Arzu isterseniz, tam olarak nasıl yazmasını istediğinizi hemen sağ tarafta gördüğünüz + işaretine basarak seçtiğiniz bir başlıktan da gerçekleştirebilirsiniz.

Ve Copy.ai

Son örneğimiz, ChatGPT’nin ücretsiz versiyonundan çok daha iyi çalışan Copy.ai uygulaması. Mobil uygulamanız ya da web siteniz için hızlı ve kolay bir şekilde yüksek kalitede içerik oluşturmanıza olanak sağlayan Copy.ai, abartısız bir şekilde ChatGPT’nin ücretsiz sürümünden çok daha iyi bir ekip arkadaşı. Çünkü ChatGPT gibi 2021’den sonraki olaylar hakkında sınırlı bilgiye sahip değil ve gerçek zamanlı veriler sunuyor.

CopyAI’ı ücretsiz üyelikle kullanmaya başlayabilir; ilk ay 100 kredilik, sonraki aylar 10 kredilik bedava içerik üretebilirsiniz. Eğer beğenirseniz sınırsız içerik üretebileceğiniz pakete yıllık ödemeyle 36 dolar fiyat etiketiyle sahip olabilirsiniz.

Şimdilik bizden bu kadar! Umarız, içeriğimiz sizlere küçük de olsa yardımcı olmuş ve de AI uygulamalarını UX yazımında nasıl daha aktif ve de verimli kullanabileceğinize dair ipuçları vermiştir.

Yeni yazılarda görüşmek üzere!

--

--

Kübra Demir
Design@TurkNet

Önemli olan ne anlattığınız değil; nasıl anlattığınızdır. #content #contentmarketing #uxwriting