AWS Community Day 2024 -Backstage

Kübra Kuş
TurkNet Technology
Published in
4 min readMay 27, 2024

Originally published at http://kubikolog.com on May 27, 2024.

Herkese Merhaba,

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen ve bence yılın en win win etkinliği diyebileceğimiz AWS Community Day ardından neler dinledik, neler anlatıldı üzerine bu yazıda konuşalım istiyorum.

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bulut dünyasına, AI temelli gelişen trend teknolojilere, Serverless uygulamalara ilgi duyan herkes için kıymetli bir etkinlik oldu. Alanında uzman birçok konuşmacı tecrübelerini paylaşarak bizlere ufuk oldu.

Açılış ve keynote dan sonra 2 paralel oturum ile gün boyu süren etkinlik, stantlardaki interaktif aktiviteler ile de günün hem öğrenerek hem eğlenerek geçmesini sağladı. Öyle ki kayıt sırasında verilen sürpriz çekilişe katılım için stant stant damga toplandığımız formdan kahoot oyunlarına, kelime avından oyuncak kapma makinesine birçok hem teknolojik hem nostaljik aktiviteler ile keyifli anlar yaşadık. Günün sonunda 1 go, 1 kubernetes amigurumi oyuncağına sahip olmuş biri olarak günün en win win insanlarından biri olduğumu söyleyebilirim. Tabi ki tek başıma kazanmadım. Biz bir ekibiz 🙂 TurkNet olarak hem çekilişlerde hem aktivitelerde günün en win win katılımcılarıydık diyebilirim. Aşağıda o güzel anlardan kalan hatıra fotoğraflarımızı da görebilirsiniz 🙂

Açılış konuşmasında, bulut bilişim alanındaki son trendler, yenilikler ve AWS’nin vizyonu hakkında genel bir bakış sunuldu. Bulut teknolojilerinin iş dünyasında nasıl dönüştürücü etkiler yarattığı ve gelecekte hangi teknolojilerin öne çıkacağı tartışıldı.

Potansiyel yeni mühendis adayı: Gen AI

AWS Ürün Yönetimi Direktörü Massimo Re Ferre keynote konuşmasında Generative AI ‘ın gelecekteki potansiyeli üzerine yaptığı konuşmasında hepimiz eminim son zamanlarda kendi kendine sorduğu soruları sesli olarak tüm katılımcılara yöneltti. Generative AI, günlük yaşantımızda temel bir gelişme mi yoksa geçici bir teknolojik trend mi? Generative AI asistanları ne derece faydalı olabilir? Bizi daha üretken hale getirebilirler mi? Onlara güvenebilir miyiz? Yoksa biz mühendislerin yerine mi geçecekler? Sunumunda bununla ilgili belirttiği bir sözü sizlerle paylaşarak aslında tüm bu sorulara cevap niteliği olduğunu düşünüyorum.

Buna ek olarak devamında dinlediğimiz birçok sunumda ağırlıklı olarak AI üzerine konuşuldu. AWS’te AI Orkestrasyonu üzerine gerçekleştirilen bir sunumda Generative AI ekosistemine adapte olmanın güçlükleri üzerine uzun uzun konuşuldu. Bunun üzerine geliştirilen EPAM AI DIAL platformundan bahsedildi. İncelemek isterseniz linkini de buraya bırakmış olayım.

Gün boyu dinlediğimiz sunumlarda vurgulanan bir diğer trend konu Serverless! Yan Cui konuşmasında serverless mimarisinden bahsederek AWS Lambda hakkında detaylıca anlatım yaptı. Lambda, function as a service olarak işlev sağlamasından dolayı AWS’in popüler hizmetlerinden biri. Bununla beraber sunumda CloudWatch’a değinen Yan Cui, AWS Lambda ve birçok AWS hizmetinin performansını ve sağlığını izleyebileceğimizi, metrikleri toplayıp alarm notificationları oluşturabileceğimiz üzerine konuşmasına devam etti. Özetle; Serverless mimari, AWS Lambda ve CloudWatch birlikte kullanıldığında, uygulamaların hızlı bir şekilde geliştirilmesini, maliyetlerin düşürülmesini ve operasyonel yükün azaltılmasını sağlamasıyla ön plana çıktığını bizlere aktarmış oldu.

Use Lambda functions to transform data, NOT transport data

Bununla beraber bir başka sunumda Serverless mimari ile kurgulanmış PostNL projesini dinledik. PostNL, Hollanda genelinde 300.000'den fazla eşyanın konumunu, hareketini ve kullanımını izleyebilen bir uygulama. Bunu başarabilmek için uygulama üzerinde dakikada milyonlarca güncellemeler, işlemler yapılması lazım. Bu işlemler Serverless Event-Driven Architecture ile sürekli değişime tabi şekilde kurgulanmış. Bu devasa iletim hattının nasıl tasarlandığını birinci ağızdan dinlemiş olduk. Burada aslında Serverless ile bu kadar kapsamlı bir projenin bile nasıl güvenilir ve ölçeklenebilir olduğunu görüyoruz.

Son sessionda ise yine Serverless konu başlığı altında başlayan sunum ile aslında başarısızlıkların nasıl bir öğrenme fırsatına dönüşebildiğini dinledik. Hem etkinliğin hem de yazımın sonuna doğru gelirken son sessiondan hoşuma giden birkaç satır ile sözlerimi noktalamak istiyorum.

Amazon CTO’su Dr. Werner Vogels ‘in da söylediği gibi:

“Everything fails, all the time.”

AWS Community Day Türkiye 2024, bizlere teknik bilgi sağlamanın yanı sıra birçok alanında uzman kişilerle tanışma fırsatını sundu. Emeği geçen organizasyon ekibi Cloud Türkiye’ye, güzel hediyeleri ve aktiviteleri için sponsorlarına ayrıca teşekkür etmek isterim.

Öyleyse bu tarz etkinlikler artarak devam etsin diyor, geceye KübikFM’ den kariyer dolu hayatlarımıza mola şarkısı bırakıyorum 🐸

Originally published at http://kubikolog.com on May 27, 2024.

--

--