Monitoring’in Gizli Silahı: Raporlama

Şahin İlgün
TurkNet Technology
Published in
4 min readMay 27, 2024

Günümüzde monitoring ekiplerinin en sık karşılaştığı problemlerden birisi, devasa altyapı sistemlerinde gerçekleşen on binlerce olayı gruplandırarak analiz etmek, kategorize etmek ve bunlardan anlamlı bir çıktı elde etmektir.

Bu makalede ise raporlama süreçlerimizi kolaylaştırmak ve ölçülebilir olmasını sağlamak adına nasıl optimize ettiğimizi ve TurkNet içinde kullanılan monitoring raporlama sistemini kısaca sizlere açıklamaya çalışacağım.

Monitoring ekiplerinde 7/24 monitoring çok önemlidir ve bu izleme sonuçlarına dayalı olarak çıkarılan derslerin, karşılaşılan sorunların raporlanması büyük önem taşır. Bu kültürü şirket içinde yaygınlaştırma yöntemlerinden birisi de panel, grafik ve çizelgeler oluşturmaktır. Bu bilgilendirici panelleri oluşturabilmek için çeşitli araçları entegre etmek gerekebilir. Bugün size Opsgenie → Jira entegrasyonunu kullanarak basit ve etkili bir raporlama nasıl yapılabileceğini anlatacağım.

İlk olarak, alarm yönetimi uygulamamız olan Opsgenie’yi tanıyalım. Opsgenie, bir Atlassian ürünüdür ve on-call rotasyon aracı olarak bilinir. Tüm monitoring toolları ile entegre olarak tek bir ekranda tüm olayları izlemenize olanak sağlar.

Opsgenie’de oluşan olaylar, on-call olan mesai arkadaşınıza Mobil Uygulama Bildirimi, Arama, SMS gibi çoklu kanallarla bilgilendirme yaparak uyarır. Olayları, çeşitli özniteliklerine göre gruplandırarak ve bir eskalasyon politikası dahilinde yönetmenize olanak sağlar.

Aşağıda adım adım Opsgenie üzerinden uyarıları Jira’ya nasıl aktaracağımıza bakalım.

  1. Opsgenie’de ilgili takım arayüzüne gitmek için “Teams” sekmesine tıklayın ve entegrasyonu eklemek istediğiniz takıma tıklayın.

2. Sol taraftaki menüden “Integrations” seçeneğini bulun ve tıklayın.

3. “Add Integration” seçeneğine tıklayarak “Jira Service Management” seçeneğini bulun ve tıklayın.

4. Çıkan ekranda “Integration variant” olarak “Jira Service Management Cloud” seçeneğini işaretleyin.

Integration Name” adımında Opsgenie’de gözükecek entegrasyon adını yazın.

Assigne Team” kısmına Adım 1'de bulunan Teams adını yazabilirsiniz.

Project” kısmından Opsgenie uyarılarının hangi boarda gönderileceğini seçin ve Continue tıklayarak adımları bitirebiliriz.

Bu bölümde son olarak Integrations menüsünden JiraOpsgenie-Test başlığı ile açmış olduğunuz entegrasyonu seçebilirsiniz.

Entegrasyonunuzu oluşturduktan sonra Opsgenie otomatik olarak “Incoming automation rules” ve “Outgoing automation rules” tanımlar.Incoming kısmında genellikle değiştirebileceğiniz pek bir şey yoktur. Burada, Jira üzerinde bir durum belirttiğinizde (Done, Work In Progress vb.), Opsgenie üzerinde hangi aksiyonların alınması gerektiğini ayarlayabilirsiniz. Genellikle varsayılan değerler yeterlidir.

Özelleştirilmesi gereken kısım ise “Outgoing automation rules” bölümüdür. Burada, Opsgenie uyarılarının Jira üzerinde açılacak ticketin tipi, hangi prioritylerin gönderileceği gibi bilgiler tanımlanır. Ayrıca, Opsgenie üzerinde “closed”, “acknowledge”, “escalate” gibi durumları belirttiğinizde, Jira üzerinde ticket içerisine yorum bırakabilir, ticketi otomatik kapattırabilirsiniz.

Incoming ve Outgoing automation rules örnek yapılandırmasını aşağıda bulabilirsiniz. Kendi dinamiklerinize göre bu kuralları değiştirebilir, esnetebilirsiniz.

Incoming automation rules örneğidir. Burada Jira tarafında açılan ticket durumlarında ilerlemenize göre Opsgenie üzerinde hangi aksiyonları alınacağı gözükmektedir. Örn.: Work In Progress alırsanız uyarı Opsgenie üzerinden Acknowledge duruma gelecek.

Outgoing automation rules. Alert_Create üzerine tıklayarak detayları açabilirsiniz.

Filtering kısmında hangi priority dereceleri ticket olarak açılsın seçeneğidir. Issue properties(Issue Type) ise task’ın hangi tip ile açılması gerektiği bilgisini içerir.

Filtering ve Priority sonrası alt tarafta açılan ticket bilgisi olarak neleri eklemek istediğinizi seçebilirsiniz. Mesela, Opsgenie üzerinde acknowledge (ack.) ettiğiniz bir alert’i Jira içerisinde kimin acknowledge ettiği ve ne zaman acknowledge ettiği bilgisini yazdırabilirsiniz. Ya da Opsgenie üzerinde alert’i Closed ettiğinizde Jira task’ını da otomatik olarak Done yaptırabilirsiniz.

Yukarıda anlatılan entegrasyon sayesinde Opsgenie’de aldığınız aksiyonları ve alarmları Atlassian Jira içerisinde oluşturduğunuz bir projeye dahil etmiş oluyorsunuz. Bundan sonraki süreçte yapılması gereken Jira projesinde oluşmuş olan task ve eventlerden faydalanarak bir panel oluşturmak.

Bir sonraki makalemde bu Jira panelini nasıl oluşturabileceğinizi ve çeşitli grafik ve çizelgeleri nasıl yapılandırabileceğinizden örnekleriyle bahsedeceğim.

--

--